Ψηφιακό… γκάζι πατάει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σταδιακά προσθέτει επιπλέον υπηρεσίες προκειμένου να οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και να μη χρειάζεται να προσέρχονται στο δημαρχείο.
Τις επόμενες ημέρες στην ψηφιακή πλατφόρμα του δήμου e-politis, στην οποία πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να εισέρχονται με τους κωδικούς taxis, πρόκειται να προστεθούν άλλες τέσσερις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστα Βασιλόπουλο, στην ειδική πλατφόρμα σύντομα οι πολίτες θα μπορούν να εξασφαλίζουν άδεια διέλευσης – στάθμευσης φορτηγών ή γερανοφόρου οχήματος για εκτέλεση εργασιών. Μέχρι σήμερα οι δημότες έπρεπε να προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου και υπέβαλαν σχετική αίτηση. «Πλέον αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά και ο πολίτης θα λαμβάνει την απάντηση του δήμου στη θυρίδα του αιτούμενου στο e-politis», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.
Παράλληλα, θα μπορεί να κατατίθεται μέσω της πλατφόρμας αίτηση έκδοσης άδειας υποβιβασμού πεζοδρομίου σε είσοδο – έξοδο αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης, αίτηση έκδοσης άδειας τοποθέτησης προστατευτικών ή αποτρεπτικών εμποδίων στο πεζοδρόμιο και τέλος αίτηση έκδοσης άδειας επισκευής πεζοδρομίου. «Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά με στόχο πάντα να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της μετακίνησης πολιτών και επιχειρηματιών προς τα δημοτικά γραφεία. Έτσι αποσυμφορίζονται και οι υπηρεσίες μας», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, προαναγγέλλοντας ότι στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθούν και άλλες υπηρεσίες στην πλατφόρμα.
Από τον περασμένο Μάιο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσω του e-politis να ενημερωθούν για το σύνολο των οφειλών τους προς τον δήμο από κλήσεις και τέλη και ταυτόχρονα να τις εξοφλήσουν ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, και αφού ο πολίτης συνδεθεί με τους κωδικούς taxis, μπορεί να δει αναλυτικά τις οφειλές που έχει προς τον δήμο, οι οποίες φέρουν κωδικό RF. «Έχει διευκολύνει η πλατφόρμα τον κόσμο αλλά και τις υπηρεσίες καθώς αποφεύγονται οι αναμονές σε ουρές. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες να χειριστούν άλλα θέματα μέσα στον δήμο», υπογράμμισε ο κ. Βασιλόπουλος.
Παράλληλα, σταματά τμηματικά η αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων φακέλων – ειδοποιητηρίων μέσω αλληλογραφίας προς τους πολίτες, γεγονός που σημαίνει ότι εξοικονομούνται χρήματα. Ήδη έχουν σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πάνω από 13.000 ειδοποιητήρια σε πολίτες, με τα οποία ενημερώνονται ότι στο πληροφοριακό σύστημα οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης έχει αναρτηθεί απόσπασμα βεβαιωτικού καταλόγου για οφειλές προς τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Τα ειδοποιητήρια μέσω αλληλογραφίας δεν έχουν σταματήσει βέβαια καθώς είναι πολλοί οι πολίτες που δεν έχουν επικαιροποιημένο mail και δεν μπορεί να μας δώσει η ΓΓΠΣ στοιχεία για να τους καταγράψουμε στην πλατφόρμα μας», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος.
Πότε θα έρθουν… οι ηλεκτρονικές κλήσεις
Στα επόμενα σχέδια του δήμου είναι και οι ηλεκτρονικές κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία. Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος, η Τροχαία έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να εκδίδει ηλεκτρονικές κλήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής που τέθηκε σε λειτουργία από 1 Ιουλίου. «Εφόσον τα βήματα της Τροχαίας έχουν επιτυχία, ο δήμος Θεσσαλονίκης σκοπεύει να τα υιοθετήσει, έτσι ώστε να γίνεται ηλεκτρονικά η αποστολή των κλήσεων στους παραβάτες», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Πηγή: voria.gr
Διαβάστε επίσης: Πολύγυρος: “Θρυαλλίδες” – Θέατρο Στο Βουνό
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest