Αστυνομικά Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Έτσι στήνονται τα μπλόκα, τα πειραγμένα, οι «ξύπνιοι» και οι… κάγκουρες

Κάθε μέρα και κάθε νύχτα βρίσκονται στους δρόμους, όπως επιτάσσει το καθήκον. Επιλέγουν τα σημεία ελέγχου και στήνουν μπλόκα στη μάχη κατά της παραβατικότητας.

Πρόκειται για τους άνδρες της Ομάδας Ελέγχους και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ). Θεωρούνται οι «σκληροί» της Τροχαίας Θεσσαλονίκης καθώς με τη γνώση, την εμπειρία και την εκπαίδευσή τους μπορούν να εντοπίσουν τον παραβάτη ακόμη και αν αυτός προσπαθεί με διάφορα κόλπα να τους ξεγελάσει.

Βασικοί στόχοι τους είναι ο περιορισμός της παραβατικότητα των οδηγών, η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, η τήρηση της τάξης στους δρόμους και η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης.

Η Voria.gr βρέθηκε σε ένα σημείο ελέγχου, το κατά το κοινώς λεγόμενο μπλόκο, και κατέγραψε τη διαδικασία των αστυνομικών ελέγχων και τη βεβαίωση των παραβάσεων.

Μόλις το έμπειρο μάτι των αστυνομικών εντόπιζε ένα αυτοκίνητο ή ένα δίκυκλο που θεωρούσαν ότι έπρεπε να γίνει έλεγχος έκαναν ευγενικά σήμα στον οδηγό να το ακινητοποιήσει.

Αφού του ζητούσαν το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας, τσέκαραν τα αναγραφόμενα στοιχεία που ορίζει ο κατασκευαστής για τα επιτρεπτά όρια θορύβου σε συγκεκριμένες στροφές. Για παράδειγμα στις 3.400 στροφές η εξάτμιση πρέπει να εκπέμπει 82 ντεσιμπέλ.

Στη συνέχεια είτε ένας αστυνομικός είτε ο οδηγός, υπό την επίβλεψη αστυνομικού, μάρσαραν, μέχρι το στροφόμετρο να δείξει τις συγκεκριμένες στροφές. Ταυτόχρονα, ένας άλλος αστυνομικός τοποθετούσε μια ειδική συσκευής καταγραφής, το γνωστό και ως ηχόμετρο, κοντά στην εξάτμιση.

Όταν αυτό κατέγραφε περισσότερα από τα επιτρεπτά ντεσιμπέλ που αναγραφόταν στην άδεια κυκλοφορίας, είτε γιατί η εξάτμιση ήταν… πειραγμένη είτε δεν είχε τον απαραίτητο σιγαστήρα, τότε έπεφτε η προβλεπόμενη… καμπάνα.

Για τις παραβάσεις αυτές η ποινή είναι 100 ευρώ και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες), ενώ κατά περίπτωση προβλέπεται αφαίρεση του διπλώματος και ακινητοποίηση του οχήματος, το οποίο μεταφέρεται με γερανό σε χώρο φύλαξης.

Ο ιδιοκτήτης για να το πάρει πίσω οφείλει να πληρώσει το πρόστιμο και να προσκομίσει βεβαίωση από ΚΤΕΟ ότι αποκατέστησε την εξάτμιση σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Οι αστυνομικοί της Τροχαίας όμως είναι εκπαιδευμένοι να εντοπίζουν ακόμη και τους «έξυπνους», αυτούς δηλαδή που έχουν εγκαταστήσει το λεγόμενο κλαπέτο, ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα με το οποίο ο οδηγός με ένα τηλεκοντρόλ μπορεί να διαμορφώνει τον ήχο της εξάτμισης και να τον «ρίχνει» μόλις αντιληφθεί κάποιον έλεγχο.

Στη «φάκα» όμως της ΟΕΠΤΑ κατά τη διάρκεια των ελέγχων έπεσαν και οδηγοί ΤΑΞΙ. Σε μια περίπτωση ο οδηγός αντί για το ταξίμετρο είχε ενεργοποιημένη μια ηλεκτρονική συσκευή (tablet) ή smart phone όπου ναι μεν αναγραφόταν το κόστος σύμφωνα με τη διαδρομή, για να είναι ορατό στον πελάτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία δυνατότητα να κοπεί η νόμιμη απόδειξη. Σε μια άλλη, δε, ο οδηγός εντοπίστηκε να μην έχει καν ενεργοποιημένο το ταξίμετρο.

Και αυτές ήταν μερικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς μέχρι τη λήξη της βάρδιας των αστυνομικών της Τροχαίας Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν αρκετοί ακόμη παραβάτες.

Ρόδα, τσάντα και κοπάνα

Το φαινόμενο των πειραγμένων εξατμίσεων δεν είναι καινούργιο και μάλιστα στις τάξεις των νεαρών ηλικιών θεωρείται… μαγκιά ή, στην ελληνική αργκό, καγκουριά.

Άλλωστε, η σούζα, τα γκάζια και οι θορυβώδεις απολήξεις είχαν εξυμνηθεί από σωρεία ελληνικών ταινιών τις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 με πασίγνωστους ηθοποιούς, δημιουργώντας μια ολόκληρη κουλτούρα.

Όσα περισσότερα τα κυβικά της μηχανής και όσο περισσότερο θόρυβο κάνει τόσο μεγαλύτερο θεωρείτο το… κύρος του αναβάτη και η δημοφιλία του στις γυναίκες.

Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν, ωστόσο η πειραγμένη εξάτμιση παραμένει σταθερή αξία. Ειδικά στις μεγαλουπόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, που υποφέρει από την ηχορύπανση, η αντιμετώπιση της πάταξης των ντεσιμπέλ αποτελεί προτεραιότητα για την Τροχαία.

Χαρακτηριστικό της πληθώρας των δικύκλων που ηχορυπαίνουν είναι ότι το 2023 πραγματοποιήθηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης 5.229 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 1.737 παραβάσεις, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 έγιναν 1.876 έλεγχοι και κόπηκαν 623 πρόστιμα.

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Υπεγράφη Η Σύμβαση Για Ανακαίνιση Νοσοκομείων Και Κέντρων Υγείας Σε Μακεδονία Και Θράκη

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *