Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Α. Τζιτζικώστας συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη συμμετείχε το σάββατο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, στο οποίο θυσιάστηκαν 149 κάτοικοι του Χορτιάτη, στις 2 Σεπτεμβρίου 1944.

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι τετραήμερες και το Σάββατο, ανήμερα του Ολοκαυτώματος, ήταν η κορύφωσή τους, με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το 79ο Αρχιερατικό Μνημόσυνο και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Θυμάτων, που τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων, πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και ανακρούσθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Τιμούμε και φέτος τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, κρατώντας έτσι άσβεστη τη μνήμη τους, όπως κάθε χρόνο. Είναι το δικό μας χρέος απέναντι σε όσους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα όλοι εμείς ελεύθεροι, σε μια κυρίαρχη και ισχυρή πατρίδα. Η θηριωδία, που χαρακτήρισε τον Χορτιάτη μαρτυρικό, υπενθυμίζει σε όλους μας τα δεινά του πολέμου, του φασισμού και της μισαλλοδοξίας. Είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ να θυμίζουμε στους εαυτούς μας και στις νεότερες γενιές το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων: ‘Ποτέ ξανά φασισμός’ και ‘Όχι σε κάθε πόλεμο’. Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη έχει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας, στους αγώνες του λαού μας, στην ψυχή μας. Κι εμείς θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και να τη μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές, φροντίζοντας να μη χαθεί στη λήθη το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Χορτιάτης, που πλήρωσε η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Κατοχής. Οφειλόμενη δική μας τιμή στα 149 θύματα, στις οικογένειές τους, στον Χορτιάτη, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για να πάει ο τόπος μας μπροστά, διδασκόμενοι από την ένδοξη Ιστορία του και διατηρώντας τα ιδανικά του Ελληνισμού. Χτίζοντας μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας, δυναμώνοντας τη Μακεδονία, δημιουργώντας τη Μακεδονία του 2030. Μια Περιφέρεια όπου αξίζει να ζεις και να δημιουργείς».

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές Δηλώσεις: Νέα Προθεσμία Μέχρι Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *