Αγροτικά Διεθνείς Ειδήσεις Ειδήσεις Ελλάδα

Μέχρι 12 Μαΐου οι αιτήσεις για τα βραβεία βιολογικών προϊόντων της Ε.Ε.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για την 3η διοργάνωση των Βραβείων Βιολογικής Γεωργίας της Ε.Ε. ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2024 (23:59:59 ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της Ε.Ε. αναγνωρίζουν διάφορες επιχειρήσεις, άτομα και οργανώσεις κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των βιολογικών τροφίμων. Η τελετή απονομής των βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα της Ε.Ε. για τα βιολογικά προϊόντα.

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της Ε.Ε. διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Περιφέρειας, την COPA-COGECA, την IFOAM Organics Europe, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή για τα βραβεία. Οκτώ βραβεία θα απονεμηθούν σε επτά κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Καλύτερος-η βιοκαλλιεργητής-τρια

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει έναν αγρότη ή κτηνοτρόφο και μία αγρότισσα ή κτηνοτρόφο. Το βραβείο απονέμεται από τις οργανώσεις COPA-COGECA και IFOAM Organics Europe.

Αίτηση εδώ

Κατηγορία 2: Καλύτερη «βιολογική» περιφέρεια

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει μια ολόκληρη περιφέρεια ή κρατίδιο και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Αίτηση εδώ

Κατηγορία 3: Η καλύτερη «οργανική» πόλη

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει μια πόλη και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Αίτηση εδώ

Κατηγορία 4: Η καλύτερη «βιο-συνοικία»

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει μια «βιο-συνοικία» (“bio-district”) και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Αίτηση εδώ

Κατηγορία 5: Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών τροφίμων

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει μια μικρομεσαία επιχείρηση που επεξεργάζεται βιολογικά προϊόντα. Το βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Αίτηση εδώ

Κατηγορία 6: Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει μια μικρομεσαία επιχείρηση λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων. Το βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Αίτηση εδώ

Κατηγορία 7: Καλύτερο οργανικό εστιατόριο/υπηρεσία τροφίμων

Σκοπός αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει ένα μικρομεσαίο εστιατόριο/υπηρεσία εφοδιασμού (ανεξάρτητο ή μέρος ξονοδοχείου) ή/και κέτερινγκ ή καντίνα, που συμπεριλαμβάνει στο μενού του πιστοποιημένα βιολογικά πιάτα. Το βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Αίτηση εδώ

Περσινοί νικητές

Οι 8 νικητές των Ευρωπαϊκών Βιολογικών Βραβείων 2023 ανακοινώθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου σε ειδική τελετή στην Ευρπωπαϊκή Επιτροπή και είναι:

  • Καλύτερη βιοκτηνοτρόφος: Clara Benito Pacheco (Entrelobas) – Serrada de la Fuente, Ισπανία

Καλύτερος βιοκτηνοτρόφος: Θωμάς Μόσχος (Moschos Farm) – Καστοριά, Ελλάδα

  • Καλύτερη βιολογική περιφέρεια (ή κρατίδιο): Burgenland, Αυστρία
  • Καλύτερη οργανική πόλη: Βιέννη, Αυστρία
  • Καλύτερη οργανική «βιο-συνοικία»: Idanha-a-Nova, Beira Baixa, Πορτογαλία
  • Καλύτερη μικρομεσαία επιχείρηση μεταποίησης βιολογικών προϊόντων: The Merry Mill – Vicarstown, County Laois, Ιρλανδία
  • Καλύτερο κατάστημα λιανικής πώλησης βιολογικών: Gut Wulksfelde– Tangstedt, Αμβούργο, Γερμανία
  • Καλύτερο οργανικό εστιατόριο: Εστιατόριο Luftburg-Kolariks Freizeitbetriebe GmbH, πάρκο Πράτερ, Βιέννη, Αυστρία

Κάθε φορέας ή θεσμικό όργανο της ΕΕ κατά μήκος της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων με αξιόλογο έργο που συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα και/ή προσβασιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ μπορεί να υποβάλει αίτηση. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους βιοκαλλιεργητές, τις βιοπεριφέρειες ή τις επιχειρήσεις στην αλυσίδα βιολογικών τροφίμων με μια μοναδική προσέγγιση, αλλά και τις πόλεις ή τις περιφέρειες που προσφέρουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς ή μαθητές ή προωθούν με άλλο τρόπο την βιολογική παραγωγή.

Οι αιτήσεις σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ είναι ευπρόσδεκτες μέσω ηλεκτρονικού εντύπου έως τις 12 Μαΐου 2024. Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα επανεξεταστούν από την κριτική επιτροπή των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου σε άλλα μέρη της ΕΕ. Οι νικητές θα συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο δράσης για τη στήριξη της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς βιολογικών τροφίμων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιολογικής παραγωγής σύμφωνα με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικές τιμές-στόχους για τη βιολογική γεωργία και να είναι γενικά φιλόδοξες για τη βιολογική παραγωγή στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ και στα εθνικά τους σχέδια δράσης για τη βιολογική γεωργία. Από τον Ιανουάριο του 2023, η Κοινή Γεωργική Πολιτική παρέχει αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη για τη μετατροπή και τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, υπογραμμίζοντας την ισχυρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον τομέα.

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, δήλωσε: «Τα βραβεία βιολογικής γεωργίας της ΕΕ παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για την αποκάλυψη εμπνευσμένων παραδειγμάτων και την προβολή του πλήρους δυναμικού της βιολογικής γεωργίας: πώς μπορεί να είναι κερδοφόρο για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, παραγωγικό για την κοινωνία και προστασία του περιβάλλοντός μας. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των βιολογικών προϊόντων της ΕΕ να υποβάλουν την αίτησή σας, να μοιραστούν την ιστορία σας και να εμπνεύσουν την επόμενη γενιά βιολογικής γεωργίας στην ΕΕ.»

Ο κ. Oliver Röpke, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, δήλωσε: «Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αποτελούν σημαντική αναγνώριση για τους ανθρώπους που εμπνέουν την αλλαγή. Είναι μια αναγνώριση της σκληρής δουλειάς τους και του μεγάλου τους πάθους για την οικοδόμηση επιτυχημένων επιχειρήσεων βιολογικής παραγωγής και τη συμβολή σε μια πιο βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων και να τονώσουμε την αγορά τους καθώς η παραγωγή και η κατανάλωση συμβαδίζουν. Ανυπομονώ να δω ποιες οργανικές επιχειρήσεις θα κερδίσουν αυτή την έκδοση!»

Η κ. Kirstine Bille, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: «Η λύση στην τρέχουσα γεωργική κρίση δεν έγκειται στην άρση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Αντιθέτως, πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε πιο βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία, όπως η βιολογική γεωργία.»

Ο κ. Mladen Jakopović, αντιπρόεδρος της CΟΡΑ δήλωσε: «Ως Ευρωπαίοι αγρότες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμμετέχουμε στην τρίτη έκδοση των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, συμβάλλοντας στην αναγνώριση και τον εορτασμό της αριστείας στον τομέα μας. Η Copa-Cogeca είναι περήφανη που συνεχίζει να στηρίζει αυτά τα βραβεία, υπογραμμίζοντας τον καίριο ρόλο της ευρωπαϊκής γεωργίας στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Τα βραβεία αυτά παρέχουν μια πολύτιμη πλατφόρμα για την ενίσχυση των προσπαθειών τους και τη διευκόλυνση της διάδοσης βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.»

Ο κ. Jan Plagge, Πρόεδρος της IFOAM Organics Europe δήλωσε: «Είναι τιμή μου να εγκαινιάσω την τρίτη έκδοση των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η πρωτοβουλία αυτή έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για την παροχή καλής προβολής σε καινοτόμες επιχειρήσεις βιολογικής παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για επαγγελματίες και ιδρύματα εντός και εκτός του τομέα των βιολογικών προϊόντων. Μέσω αυτών των βέλτιστων περιπτώσεων, μπορούμε να δείξουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η βιολογική παραγωγή αποδίδει και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τις στρατηγικές της ΕΕ «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Βιοποικιλότητα». Τα βραβεία αυτά αποτελούν μέρος του ενάρετου κύκλου που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να μετατρέψουμε το ευρωπαϊκό σύστημα τροφίμων σε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό, επικεντρωμένο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας σε ένα πλαίσιο μεταβαλλόμενης κλιματικής αλλαγής και απώλειας βιοποικιλότητας, και στην αποκατάσταση της αρμονίας και της ισορροπίας μεταξύ του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Πηγή: agro24.gr

Διαβάστε επίσης: Νέα Αθλητική Δράση Ανακύκλωσης Στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *