Αστυνομικά

Θεσσαλονίκη: Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη.

Η υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, που πάγωσε την ελληνική κοινωνία και έδειξε το σκοτάδι της οπαδικής βίας, θα αναβιώσει την Τετάρτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης

Ένα παιδί ήρθε στη Θεσσαλονίκη, όπως χιλιάδες κάθε χρόνο, για να γευτεί τους καρπούς και την ξεγνοιασιά της φοιτητικής ζωής. Όλοι γνωρίζουμε αυτό το παιδί κι ας μη μιλήσαμε ποτέ μαζί του. Τα ζεστά του μάτια και το ντροπαλό χαμόγελό του έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό όλων μας, όπως δυστυχώς και τα τελευταία του λόγια. «Μη με χτυπάτε άλλο…».

Ήταν ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022 όταν το αίμα όλων πάγωσε στο άκουσμα της είδησης ότι ένας νεαρός, μόλις 19 ετών, ξεψύχησε λίγα βήματα δίπλα από είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Θεοδώρου Γαζή στη Χαριλάου μετά από άγρια επίθεση που δέχθηκε και είχε οπαδικά κίνητρα. Όσο η ώρα περνούσε, ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνέθεταν το παζλ της στυγερής δολοφονίας μέχρι το 19χρονο παιδί να γίνει σύμβολο κατά του χουλιγκανισμού. Ήταν ο Άλκης Καμπανός. Ήταν ο Άλκης, μόλις 19 ετών, και την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου η συγκλονιστική υπόθεση του βίαιου θανάτου του θα αναβιώσει στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο θα καθίσουν 12 νεαρά άτομα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του Άλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση ενός εκ των τραυματισμένων φίλων του), από κοινού, ενώ ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας, στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου φίλου του Άλκη, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη. Όλοι τους κατηγορούνται και για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του αθλητικού νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο Άλκης ζούσε στη Βέροια και επισκεπτόταν συχνά τη Θεσσαλονίκη, καθώς φοιτούσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκείνο το βράδυ, καθόταν με τους φίλους του στα σκαλιά της πολυκατοικίας επί της οδού Γαζή, που σε λίγο καιρό θα φέρει το όνομά του, με τέσσερις φίλους του. Αργά το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, σε άλλα σημεία στη Θεσσαλονίκη, κάποια τηλέφωνα φέρεται να χτύπησαν, με μία αφορμή που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη. Όπως περιγράφεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, είχε να κάνει με ένα επεισόδιο μεταξύ φίλων του Άρη και του ΠΑΟΚ. Οπαδοί της δεύτερης ομάδας, φέρεται να κατευθύνθηκαν οπλισμένοι προς το γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, συναντώντας λίγα μέτρα πιο μακριά την πενταμελή παρέα. 

Μετά από σχετική ερώτηση και στο άκουσμα της παραδοχής των νεαρών ότι υποστηρίζουν την ομάδα του Άρη, η επίθεση φέρεται να ξεκίνησε χωρίς καμία λεκτική αντιπαράθεση. Δύο φίλοι του Άλκη κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ ο ίδιος και οι υπόλοιποι δύο δέχθηκαν μανιωδώς χτυπήματα. Όταν ο τρίτος της παρέας επιχείρησε να φύγει, χτυπήθηκε με αιχμηρό αντικείμενο ωστόσο κατάφερε να ξεφύγει από το σημείο, παρά την τεράστια αιμορραγία. Στο βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά η επίθεση σε βάρος του άτυχου Άλκη, στον οποίο οι κατηγορούμενοι επέφεραν επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με μαχαίρια και δρεπάνι, τα οποία του προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία. «Ο Αλκιβιάδης Καμπανός τούς εκλιπαρούσε να σταματήσουν, εκστομίζοντας τις φράσεις “μη με χτυπάτε άλλο” και “βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω”», περιγράφεται στο βούλευμα.

«Ακούστηκε ο Αλκιβιάδης Καμπανός να ζητάει βοήθεια και ο φίλος του επιχείρησε να πηδήξει από τα σκαλιά επάνω του, για να τον βοηθήσει και να τον προστατεύσει από τα χτυπήματα, όμως τον κράτησαν τρεις δράστες και ένας άλλος δράστης, ψηλός, του κατάφερε σφοδρό χτύπημα με λοστό στο κεφάλι, που του προκάλεσε ζάλη και τάση για λιποθυμία, και ένας ακόμη δράστης τον έπληξε με μαχαίρι στο δεξί πόδι», αναφέρεται. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν η ομάδα των 12 αποχώρησε από το σημείο, ο Άλκης, με τη βοήθεια του φίλου του, έκανε λίγα βήματα και απώλεσε οριστικά τις αισθήσεις του.

Ο Άλκης έφτασε νεκρός στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ η ιατροδικαστής μέτρησε στο κορμί του περισσότερα από 30 τραύματα. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης τα τέσσερα από αυτά τα τραύματα ήταν στο κεφάλι ενώ άλλα δύο ήταν ρωγμώδη κατάγματα. Η ιατροδικαστής, μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προήλθε από συνδυασμό αυτών των τραυμάτων και κυρίως από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκάλεσαν τα χτυπήματα με το δρεπάνι, το μαχαίρι και τον λοστό.

Αποτροπιασμός, συλλήψεις και λουκέτο σε συνδέσμους

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία καταδίκασε τη βίαιη επίθεση και συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες. Αποστάσεις από τις ενέργειες των κατηγορούμενων κράτησε ο ΠΑΟΚ, τονίζοντας πως η δράση τους δεν έχει καμία σχέση με όσα πρεσβεύει η ομάδα.

Στον απόηχο του πιο τραγικού συμβάντος για έναν γονιό, τον θάνατο του παιδιού τους, οι γονείς του Άλκη παρέδωσαν συγκλονιστικά μαθήματα ανθρωπιάς και ενότητας, χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις. Το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση για το παιδί τους και να μην έρθει κανένας άλλος γονιός στη θέση τους. Την Τετάρτη, θα βρεθούν στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου για να μιλήσουν για το παιδί τους, φωτίζοντας και άλλες πτυχές της σύντομης ζωής του…

Για μήνες ολόκληρους, η είδηση της δολοφονίας του Άλκη, απασχόλησε την επικαιρότητα, όχι μόνο για τη στυγερότητα του εγκλήματος. Η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των οπαδικών συνδέσμων σε μία προσπάθεια εξάλειψης φαινομένων βίας με αυτά τα κίνητρα. Ακολούθησαν λουκέτα, συλλήψεις, αυτόφωρα και καταδικαστικές αποφάσεις για ευρήματα σε αυτούς ενώ αυστηροποιήθηκαν και οι ποινές για αδικήματα αθλητικής βίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στους δράστες

Ένα 19χρονο παιδί ήταν νεκρό, δύο τραυματισμένα και άλλα δύο σοκαρισμένα από την άγρια επίθεση. Πού ήταν όμως οι υπαίτιοι;

Η πρώτη σύλληψη ήρθε μία ημέρα μετά το έγκλημα. Στις 2 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως η ΕΛΑΣ έφτασε στα ίχνη ενός νεαρού που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Μετά την ταυτοποίηση των ατόμων που επέβαιναν στα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα που κινήθηκαν προς την παρέα του Άλκη, ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες 11 ακόμα συλλήψεις, με την τελευταία να είναι ιδιαίτερα επεισοδιακή, καθώς ένας από τους κατηγορούμενος είχε διαφύγει στην Αλβανία και στη συνέχεια παραδόθηκε στις αρχές στις 14 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για νεαρούς από 21 έως 26 ετών.

Οι ζωντανές μεταδόσεις από τα δικαστήρια και τα ρεπορτάζ που γράφτηκαν για πάνω από έναν μήνα ήταν αμέτρητα, καθώς το ενδιαφέρον μίας ολόκληρης χώρας μετατοπίστηκε στην ποινική τους μεταχείριση. Μέσα από τις εξηγήσεις τους στην ανακρίτρια, όλοι έψαχναν ένα «γιατί».

Οι απολογίες τους ήταν μαραθώνιες. Κάποιοι παραδέχθηκαν ότι βρέθηκαν στο σημείο, κανένας όμως ότι χτύπησε τον Άλκη. Το μπαλάκι των ευθυνών μετατοπιζόταν αναλόγως με το ποιος βρισκόταν στο ανακριτικό γραφείο και οι εξηγήσεις για τα φονικά όπλα διέφεραν από χείλη σε χείλη.

Τα φώτα του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης έμεναν ανοιχτά μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα για πολλές ημέρες. Οι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν τμηματικά, περιμένοντας για ώρες ατέλειωτες έξω από το γραφείο της ανακρίτριας μέχρι να έρθει η σειρά τους. Ήταν σιωπηλοί, καλυμμένοι με κουκούλες και μάσκες. Σπάνια έστρεφαν το βλέμμα στους δεκάδες δημοσιογράφους που περίμεναν στην άκρη του διαδρόμου για μία εξέλιξη ή ακόμα και τους οικείους τους, που αγωνιούσαν για το αν στο τέλος της διαδικασίας θα δουν τα παιδιά τους να απομακρύνονται με χειροπέδες.

Και οι δώδεκα κρίθηκαν προφυλακιστέοι κι όλους τους βαραίνει -μεταξύ των άλλων- η κατηγορία της ανθρωποκτονίας με δόλο, ενώ μετά από σχεδόν έναν χρόνο στη φυλακή, την Τετάρτη, θα βρεθούν ενώπιον των δικαστών. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του συνηγόρου τους, Αλέξη Κούγια, οι γονείς του Άλκη Καμπανού, είχαν διατυπώσει αίτημα για διεξαγωγή της δίκης για τη δολοφονία του στην Αθήνα προς αποφυγή επεισοδίων, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε και από τον Άρειο Πάγο.

Η δίκη αναμένεται να φωτίσει πτυχές της υπόθεσης και οι 12 θα κληθούν να δώσουν -δημόσια αυτή τη φορά- τη δική τους εκδοχή για τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου του 2022.

Οι φίλοι του Άλκη που τραυματίστηκαν, αστυνομικοί, ιατροδικαστές, πραγματογνώμονες και δεκάδες άλλοι θα καταθέσουν τις δικές τους μαρτυρίες σε μία διαδικασία που αναμένεται να είναι πολύμηνη μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.

Πηγή: https://www.voria.gr/

Διαβάστε επίσης: https://syndimotis.com/kideia-teos-vasilia-konstantinoy-oi-e/

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *