Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Πολιτικά

Κ. Μάλαμα: Γιατί πληρώνει 2 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες ο ΟΔΑΠ σε μνημεία που ήδη υπάρχει ιατρός; 

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την δαπάνη 2 εκατομμυρίων ευρώ του Οργανισμού Διαχείρισης κι Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων για ιατρικές υπηρεσίες σε μνημεία, όπου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει ήδη ιατρός.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στις 4 Μαρτίου 2024 ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων προχώρησε σε διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το Έργο « Παροχή Υπηρεσιών διαθεσιμότητας ιατρικού προσωπικού για την παροχή πρώτων βοηθειών και μίσθωσης ασθενοφόρου για διακομιδή επειγόντων περιστατικών για την κάλυψη των αναγκών τωνΑρχαιολογικών Χώρων Ακρόπολης, Λίνδου, Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Κνωσού». Για επτά μήνες το κόστος αυτής της παροχής υπηρεσιών προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Σοβαρά ερωτήματα, όμως προκύπτουν από το γεγονός ότι το 2019 η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με δική της δήλωση, είχε διαμεσολαβήσει για να τοποθετηθεί μόνιμος στρατιωτικός ιατρός στην Ακρόπολη. Το 2019, επίσης, είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ότι, μετά από αίτημα της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού τοποθετείται ένας νοσηλευτής, ενώ με χειρισμούς του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, υποτίθεται ότι θα τοποθετούνταν στο χώρο της Ιματιοθήκης,  στην είσοδο της Ακρόπολης, εκτός από τον στρατιωτικό ιατρό και δεύτερος νοσηλευτής. Τέλος, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού είχε ανακοινώσει και την τοποθέτηση δύο διασωστών ποδηλατών στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. 

Με την νέα σύμβαση, αυτές οι υποτιθέμενες διευθετήσεις των Υπουργών παύουν, προφανώς, να ισχύουν και το κόστος για την Ακρόπολη ανέρχεται σε 211.000 ευρώ + ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για την Κνωσό εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με την σύμβαση αυτή το κόστος για τον ιδιώτη ιατρό είναι 11.222 ευρώ τον μήνα, ενώ για νοσηλευτή και δύο διασώστες στις 7.797 ευρώ ανά περίπτωση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού 

Θέμα : Γιατί πληρώνει 2 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικές υπηρεσίες ο ΟΔΑΠ σε μνημεία που ήδη υπάρχει ιατρός; 

Στις 4 Μαρτίου 2024 ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων προχώρησε σε διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για το Έργο « Παροχή Υπηρεσιών διαθεσιμότητας ιατρικού προσωπικού για την παροχή πρώτων βοηθειών και μίσθωσης ασθενοφόρου για διακομιδή επειγόντων περιστατικών για την κάλυψη των αναγκών τωνΑρχαιολογικών Χώρων Ακρόπολης, Λίνδου, Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Κνωσού». Για επτά μήνες το κόστος αυτής της παροχής υπηρεσιών προϋπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Σοβαρά ερωτήματα, όμως προκύπτουν από το γεγονός ότι το 2019 η κυρία Υπουργός Πολιτισμού, σύμφωνα με δική της δήλωση, είχε διαμεσολαβήσει για να τοποθετηθεί μόνιμος στρατιωτικός ιατρός στην Ακρόπολη. Το 2019, επίσης, είχε δηλώσει ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ότι, μετά από αίτημα της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού τοποθετείται ένας νοσηλευτής, ενώ με χειρισμούς του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, υποτίθεται ότι θα τοποθετούνταν στο χώρο της Ιματιοθήκης,  στην είσοδο της Ακρόπολης, εκτός από τον στρατιωτικό ιατρό και δεύτερος νοσηλευτής. Τέλος, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού είχε ανακοινώσει και την τοποθέτηση δύο διασωστών ποδηλατών στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Με την νέα σύμβαση, αυτές οι υποτιθέμενες διευθετήσεις των Υπουργών παύουν, προφανώς, να ισχύουν και το κόστος για την Ακρόπολη ανέρχεται σε 211.000 ευρώ + ΦΠΑ. Αντίστοιχα, για την Κνωσό εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με την σύμβαση αυτή το κόστος για τον ιδιώτη ιατρό είναι 11.222 ευρώ τον μήνα, ενώ για νοσηλευτή και δύο διασώστες στις 7.797 ευρώ ανά περίπτωση.

Επειδή είναι ακατανόητο γιατί πληρώνει ένας φορέας του δημοσίου εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες που σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών υπάρχουν ήδη. 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός : 

Γιατί κατασπαταλά πόρους για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που ήδη, κατά δική της δήλωση, παρέχονται δωρεάν και υφίστανται; 

Η ερωτούσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα

Διαβάστε επίσης: Ωραιόκαστρο: Δωρεάν Μαθήματα Κεραμικής-Πηλού Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *