Αφιέρωμα Δήμος Δέλτα Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Διαβατά – Πανοραμικό πλάνο (video)

Τα Διαβατά είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και αποτελεί, μαζί με τον οικισμό Αγία Σοφία, τη δημοτική κοινότητα Διαβατών, που ανήκει στη δημοτική ενότητα Εχεδώρου, του Δήμου Δέλτα. Μαζί με τη Νέα Μαγνησία, με την οποία είναι ενωμένα οικιστικά, αποτελούν το Πολεοδομικό Συγκρότημα Ιωνίας.

Τα Διαβατά βρίσκονται βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 9 χιλιομέτρων.

Επί Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Δουδουλάρ και ήταν τσιφλίκι του Σκεντέρ πασά. Η ονομασία του προήλθε από κάποια όμορφη μουσουλμάνα που αποκαλούνταν «Ντουντού». Οι κάτοικοί του ήταν Σλαβόφωνοι και λειτουργούσε βουλγαρικό σχολείο.

Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 εγκαταστάθηκαν στα Διαβατά Έλληνες από τη Μικρά Ασία (Ιωνία) καθώς και αρμενόφωνοι Καυκάσιοι (Έλληνες προερχόμενοι από το Ερζιγκιάν της Μικράς Ασίας). Οι εγκατασταθεντες πρόσφυγες ανέρχονταν σε 562 άτομα. Μετονομάστηκε σε Διαβατά το 1926, λόγω της θέσης του που το καθιστά συγκοινωνιακό κόμβο, από την Επιτροπεία Τοπωνυμιών της Ελλάδος.

Σήμερα τα Διαβατά αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο του Δήμου Δέλτα μετά την πρωτεύουσα του Δήμου, τη Σίνδο.

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaadm

✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5Pk

✅ στο Instagram ➡ https://bit.ly/3GP7zSu

✅ στο twitter ➡ https://bit.ly/3BhnM1K

✅ στο pinterest ➡ https://bit.ly/3rKEq6T

✅ στο Youtube ➡ https://bit.ly/3HMnJh1

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σε συνεργασία με την Διαδικτυακή Τηλεόραση των Διαβατών Θεσσαλονίκης➡ https://bit.ly/3p0bTb4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *