Στα ύψη οι τιμές ενοικίασης ενώ πλέον οι ιδιοκτήτες δεν ενσωματώνουν στην τιμή του ενοικίου τα έξοδα για ρεύμα, αέριο κλπ- Η διαχωριστική γραμμή της οδού Εγνατία- Πάνω από αυτή επιλέγουν να βρουν σπίτι με τις τιμές να εκτοξεύονται στα 550 ευρώ για 45 τμ
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων οδήγησε ήδη αρκετούς φοιτητές και τους γονείς τους να έρθουν στη Θεσσαλονίκη και να αναζητήσουν στέγη παρότι οι βάσεις των σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουλίου.
«Κάποιοι έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν για ενοικίαση, όσοι είναι σίγουροι ότι έχουν πιάσει τη βάση της σχολής που θέλουν στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί έχουν έρθει στην πόλη και αναζητούν διαμέρισμα για ενοικίαση. Η μεγάλη κίνηση όμως θα αρχίσει όταν ανακοινωθούν οι βάσεις», δήλωσε στο thestival.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Τζάρος.
Φοιτητές και γονείς καλούνται τώρα να λύσουν την πλέον δύσκολη εξίσωση που μεταφράζεται σε εύρεση καλού διαμερίσματος κοντά στα πανεπιστήμια και με προσιτό ενοίκιο.
Σύμφωνα με τον κ. Τζάρο, η πλειονότητα των διαμερισμάτων πλέον στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν ανακαινισθεί, ενώ πολλά εξ αυτών ενοικιάζονται και επιπλωμένα. Το μείζον ζήτημα όμως είναι οι τιμές ενοικίασης που είναι ιδιαίτερα υψηλές.
«Πλέον είναι σπάνιο να νοικιάζεται διαμέρισμα το οποίο δεν είναι σε καλή κατάσταση, τα περισσότερα είναι ανακαινισμένα. Το να είναι ακριβή η τιμή ενοικίασης είναι κάτι το οποίο το ζούμε γενικώς την τελευταία τριετία. Θεωρώ ότι οι τιμές είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που μπορεί να προσφέρει ο μέσος άνθρωπος», τόνισε ο κ. Τζάρος και πρόσθεσε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή οι τιμές δεν έχουν ανεβεί περισσότερο κι ότι είναι περίπου ίδιες με τις περσινές «απλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των μεσιτών Θεσσαλονίκης ένα διαμέρισμα πάνω από την οδό Εγνατία περίπου 45 τ.μ. ανακαινισμένο μη επιπλωμένο ενοικιάζεται προς 500- 550 ευρώ. «Αν είναι και επιπλωμένο ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει 600 ευρώ», είπε ο κ. Τζάρος.
Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν επίσης και τα studio που είναι περίπου 35- 40 τ.μ. και τα οποία επίσης όσα είναι πάνω από την Εγνατία νοικιάζονται προς 400-450 ευρώ.
«Κάτω από την οδό Εγνατία οι τιμές είναι απλησίαστες και φυσικά δεν πηγαίνουν οι φοιτητές για να βρουν σπίτι. Τα ενοίκια είναι 800 και 900 ευρώ» είπε, επισημαίνοντας ότι πολλοί φοιτητές εκτός από το κέντρο αναζητούν διαμέρισμα στην ανατολική πλευρά της πόλης όπως στην Τούμπα ή στη Λεωφόρο Στρατού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πλέον η πολιτική που είχε ακολουθηθεί από πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να ενσωματώνουν και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο κλπ) στην τιμή του ενοικίου έχει σταματήσει εξαιτίας των ακριβών τιμολογίων, οπότε οι φοιτητές και οι γονείς τους εκτός από το ακριβό ενοίκιο έχουν να υπολογίσουν και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, τηλεφώνου κλπ.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τζάρος πολλοί πλέον φοιτητές προτιμούν να αναζητήσουν στέγη σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές ενοικίου κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ δεδομένου ότι έχουν να πληρώσουν και τα πάγια έξοδα ενός σπιτιού.
Ο πρόεδρος των μεσιτών συμβουλεύει γονείς και φοιτητές «να μην προβούν σε βιαστικές κινήσεις, να ελέγξουν καλά το διαμέρισμα που νοικιάζουν», να φροντίσουν να κάνουν ένα σωστό και καλό συμβόλαιο «για να αποφύγουν προβλήματα» και φυσικά να διαλέξουν την περιοχή που θέλουν να μείνουν.
«Πλέον έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Περιοχές που κάποτε δεν θεωρούνταν καλές και ασφαλείς πλέον είναι και άλλες που θεωρούνταν πλέον δεν είναι», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thestival.gr
Διαβάστε επίσης: Δ. Χαλκηδόνος: Παράταση Υποβολής Δηλώσεων Καθαρισμού Οικοπέδων
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest