Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σωκράτης Δωρής: Ο απολογισμός της Αντιπεριφέρειας Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΚΜ

Τον απολογισμό της Αντιπεριφέρειας Μεταφορών και Επικοινωνιών για το 2022 παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Σωκράτης Δωρής στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 Η Αντιπεριφέρεια Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας αποτελείται από υπηρεσίες με καθημερινή επαφή και σχέση με τους πολίτες τους οδηγούς τους επαγγελματίες οδηγούς τους εκπαιδευτές σχολών οδηγών, τους ιδιοκτήτες βενζινάδικων , συνεργείων ..κ.α.
Με 8 διευθύνσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία δίνει καθημερινά μάχη με το χρόνο για τη διεκπεραίωση κρίσιμων αιτημάτων.  
Τα μέσα που έχουν οι συνεργάτες μας στις διευθύνσεις εκσυγχρονίζονται και σταδιακά περνάνε στην ψηφιακή εποχή κάνοντας πράξη ένα δικό μας όραμα και φυσικά το όραμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Τη χρονιά που μας πέρασε καταφέραμε και ψηφιοποιήσαμε νευραλγικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών, βάζοντας το δικό μας λιθαράκι στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας.
Για το 2022 παρουσιάζουμε έναν απολογισμό με την αυτονόητη πλέον καινοτομία της ψηφιοποίησης παρεχόμενων υπηρεσιών.
Εκτός από τις συμβατικές υποθέσεις που τελεσφόρησαν με ταχείς ρυθμούς  προς όφελος των πολιτών το 2022, για πρώτη χρονιά είχαμε χιλιάδες υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν ψηφιακά χωρίς την παρουσία των ενδιαφερομένων, από τις υπηρεσίες.
Πλέον με στοιχεία αδιάσειστα  που αποτελούν και μοναδικά δεδομένα ανάγοντας τις υπηρεσίες μας σε παραδείγματα για όλη την Επικράτεια αποδεικνύεται  ότι  από τις Διευθύνσεις Μεταφορών της Κεντρικής Μακεδονίας  χάρη στη λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών πάνω από 250. 000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τον υπολογιστή τους και δεν χρειάστηκε να επισκεφτούν δια ζώσης τις υπηρεσίες μας.

Στο ίδιο πνεύμα, εκπαιδευτές σχολών οδηγών κλείνουν ραντεβού με τους υποψηφίους οδηγούς για εξετάσεις μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας (Booking). Αυτή ή πλατφόρμα λειτουργεί κατά αποκλειστικότητα στην ΠΚΜ.

Αυτό το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα προγραμματισμού των εξετάσεων των υποψήφιων οδηγών  το γνωστό booking το οργανώσαμε με την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και πέτυχε το σκοπό του.  Διευκολύνει εκατοντάδες σχολές οδηγών σε  όλη την Κεντρική Μακεδονία να «κλείσουν» ραντεβού για τους υποψήφιους οδηγούς ψηφιακά κάτω από την επίβλεψη μας ως διαχειριστές. O εκπαιδευόμενος οδηγός αλλά και ο εκπαιδευτής, με ένα μόνο κλικ, χωρίς γκισέ, ουρές και μετακινήσεις, μπορούν πλέον να προγραμματίσουν την ημέρα και την ώρα της θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης.

Αναλυτικότερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 68.465 ραντεβού για εξετάσεις (37.665 πρακτικές και 30.800 για θεωρητικές)
Καταγράψαμε 20% αύξηση στις εκδόσεις νέων καρτών εξέτασης.
Εκδόθηκαν 25.000 νέες κάρτες δελτίων εκπαίδευσης εξέτασης (ΔΕΕ).

Μια ακόμη σημαντική καινοτομία που άλλαξε τα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των πολιτών είναι η ψηφιακή έκδοση και ανανέωση αδειών οδήγησης, που συνέβαλλε καθοριστικά στην μείωση του τεράστιου όγκου των αιτήσεων που λαμβάναμε  καθημερινά.
Από τον υπολογιστή του ο κάθε ενδιαφερόμενος και μέσω του GOV.GR  καταθέτει ψηφιακά τα απαραίτητα για την έκδοση και ανανέωση  της άδειας οδήγησης.
Εξυπηρετήσαμε 27.262 ψηφιακά αιτήματα μέσα στο 2022.

Παράλληλα μέσα από τη διαδικτυακή πύλη της ΠΚΜ ο πολίτης μπορεί πλέον να αναζητά και να παρακολουθεί τη διαδικασία της έκδοσης ή ανανέωσης της άδειας οδήγησης χωρίς την ταλαιπωρία της φυσικής του παρουσίας.

Δημιουργήσαμε την πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων όπου οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας  μπορούν να αιτούνται μια σειρά υπηρεσιών χωρίς να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις από και προς τις υπηρεσίες μας.

Συγκεκριμένα μέσα από την πλατφόρμα μπορούν να αιτηθούν για:
-Άρση ακινησίας για επανακυκλοφορία φορτηγού οχήματος ιδιωτικής χρήσης.
-Άρση παρακράτησης κυριότητας επιβατικού η δικύκλου οχήματος ιδωτικής χρήσης. 
-Δήλωση εγκατάστασης / απεγκατάστασης υγραεριοκίνησης σε επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
– Αλλαγή χρώματος επιβατικού η δικύκλου οχήματος ιδιωτικής χρήσης.
-Μεταβίβαση ενάριθμου οχήματος επιβατικού η δικύκλου ιδιωτικής χρήσης λόγω κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα καταφέραμε και  κάναμε πράξη την  ψηφιακή έκδοση και ανανέωση της άδειας στάθμευσης για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα και άλλες αναπηρίες.
Αυτό το νέο μέτρο που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία μόνο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σαν αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση συμπολιτών μας.
Η γνωστή μπλε κάρτα λαμβάνεται μετά από την ηλεκτρονική κατάθεση όλων των δικαιολογητικών και ο ενδιαφερόμενος με μια μόνο επίσκεψη λαμβάνει την κάρτα.
 
Η Αντιπεριφέρεια Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικής Μακεδονίας έχει υιοθετήσει την υπηρεσία με τις ψηφιακές μεταβιβάσεις και τα αντίγραφα αδειών οδήγησης με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Μέσω του gov.gr από τις 15 Ιουλίου διεκπερεώθηκαν  περισσότερες από  3000 ψηφιακές αιτήσεις.
Αν και δεν εντάσσεται στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας είναι ένα ζήτημα για το οποίο κοπιάσαμε όλοι να λύσουμε και θα το αναφέρω στον απολογισμό μιας και αποτελεί στοιχείο του όγκου δουλειάς που ολοκληρώθηκε μέσα στο 2022. Την χρονιά που μας πέρασε «κλείσαμε» έναν τεράστιο όγκο με εκκρεμότητες παλαιότερων ετών σε ότι αφορά τα αιτήματα ανανέωσης διπλωμάτων και αδειών που  είχαν κατακλύσει τις υπηρεσίες. Μάλιστα μέχρι τον Αύγουστο καταφέραμε να ολοκληρώσουμε και τις εκκρεμότητες προηγούμενων μηνών του 2022 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο) και συνεχίσαμε με την ολοκλήρωση τρεχόντων αιτημάτων αυθημερόν.
 
Παράλληλα «τρέχουμε» την ψηφιοποίηση των αρχείων των Διευθύνσεων Μεταφορών μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένουμε όταν ολοκληρωθεί να μας προσφέρει μια μόνιμη «αποθήκευση» ενός τεράστιου όγκου δεδομένων απολύτως απαραίτητων για την λειτουργία των υπηρεσιών.

Αν και ακόμη εργαζόμαστε για την εξοικείωση των πολιτών στην ψηφιακή μετάβαση, εμείς συνεχίζουμε να προχωράμε με γοργούς ρυθμούς για να καταφέρουμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα και να κάνουμε πράξη το όραμα μας για μια ψηφιοποιημένη Αντιπεριφέρεια Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Στόχος η διαφάνεια και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες που θα τους απαλλάξει πλήρως από την ταλαιπωρία και θα εγκαταστήσει ένα απόλυτα σύγχρονο πυλώνα εξυπηρέτησης του πολίτη.

διαβάστε επίσης: https://syndimotis.com/?s=%CF%80%CE%BA%CE%BC

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *