Διεθνείς Ειδήσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τη Ρωσία και δηλώνει ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο

“Βάναυση και απρόκλητη” χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας μάλιστα ότι “ήταν σχεδιασμένη από καιρό”. 

ΤΟ ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, τονίζοντας “θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά”, δηλώνοντας παράλληλα πλήρη ετοιμότητα για… παν ενδεχόμενο. “Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και να ασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των δυνάμεων απόκρισής μας. Τώρα πραγματοποιούμε σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ μετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψε η Λευκορωσία. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε. Αυτή η από καιρό σχεδιασμένη επίθεση στην Ουκρανία, μια ανεξάρτητη, ειρηνική και δημοκρατική χώρα, είναι βάναυση και εντελώς απρόκλητη και αδικαιολόγητη. Λυπούμαστε για την τραγική απώλεια ζωών, τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις ενέργειες της Ρωσίας. Η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει ριζικά κλονιστεί. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία, καθώς και τη Λευκορωσία για τις πράξεις τους. Καλούμε όλα τα κράτη να καταδικάσουν ανεπιφύλακτα αυτήν την ασυνείδητη επίθεση. Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση. Έχει απορρίψει το μονοπάτι της διπλωματίας και του διαλόγου που της προσέφεραν επανειλημμένα το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι. Έχει παραβιάσει θεμελιωδώς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης κατάφωρη απόρριψη των αρχών που κατοχυρώνονται στην Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας: η Ρωσία είναι αυτή που έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις της, βάσει του Νόμου. Η απόφαση του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια. Τεράστιες και πρωτοφανείς κυρώσεις έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους ενδιαφερόμενους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ”.

Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ουκρανίας και με τον γενναίο λαό της Ουκρανίας που υπερασπίζεται τώρα την πατρίδα του. Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και εκτοπίστηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας και με τις οικογένειές τους. Το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο σε όλες τις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Επιβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών της υδάτων. Αυτή η θέση αρχών δεν θα αλλάξει ποτέ.

Υπό το φως των ενεργειών της Ρωσίας, θα προβούμσε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ. Οι Σύμμαχοι διεξήγαγαν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα σε όλη την περιοχή του ΝΑΤΟ. Έχουμε ενεργοποιήσει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για να προετοιμαστούμε για να ανταποκριθούμε σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και να ασφαλίσουμε το έδαφος της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης των δυνάμεων απόκρισής μας. Τώρα πραγματοποιούμε σημαντικές πρόσθετες αμυντικές αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες αναπτύξεις για να διασφαλίσουμε ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα σε ολόκληρη τη Συμμαχία, τώρα και στο μέλλον. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτικά”.

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο twitter, στο pinterest και στο youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *