Θεσσαλονίκη Κοινωνικά Νομός Θεσσαλονίκης Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας: Το εμπορικό τμήμα και η νέα γραμμική πλατεία – Εντός 2024 η δημοπράτηση

Μετά την πλατεία Ελευθερίας, το πρώτο εμβληματικό έργο που κίνησε η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη, τρέχουν οι διαδικασίες για να προχωρήσει και η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας.

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει λάβει τη θετική απάντηση από το Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση του έργου, με το οποίο θα πεζοδρομηθεί το τμήμα της Αγίας Σοφίας από την οδό Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης. Τον άλλον μήνα αναμένεται από τη διοίκηση του Πράσινου Ταμείου η τελική έγκριση χρηματοδότησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, το μισό ποσό τη φετινή χρονιά και το υπόλοιπο το 2025.

Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, δέσμευση του οποίου ήταν προεκλογικά ότι θα δρομολογήσει τη πεζοδρόμηση του δεύτερου τμήματος της Αγίας Σοφίας, δεσμεύτηκε προ ημερών ότι το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2024. Η μελέτη για την πεζοδρόμηση του συγκεκριμένου τμήματος υπάρχει από τη διοίκηση Μπουτάρη, οπότε και είχε πεζοδρομηθεί το τμήμα από την Μακένζι Κίνγκ έως την Τσιμισκή.

Την οριστική μελέτη της ανάπλασης της Αγίας Σοφίας εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Αντώνης Νουκάκης, Βαρβάρα-Χριστίνα Μυροφορίδου, Μαρίνα Τσιντζέλη, Αντώνης Χαζάπης και Αναστασία Χρανιώτη, οι οποίοι είχαν κερδίσει και το πρώτο βραβείο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το τμήμα από την οδό Τσιμισκή έως την οδό Μητροπόλεως θα έχει χαρακτήρα εμπορικού πεζόδρομου, που θα λειτουργεί ως συνέχεια του ήδη κατασκευασμένου πεζόδρομου από τη Μακένζι Κινγκ έως την Τσιμισκή. Το δεύτερο κομμάτι από την οδό Μητροπόλεως μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης θα διαμορφωθεί ως πλατεία της Μητρόπολης.

Συγκεκριμένα, στην οδό Μητροπόλεως, στον χώρο που βρίσκεται μπροστά από το ναό του Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη) και του μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προτείνεται η δημιουργία μιας γραμμικής πλατείας που περιγράφεται ως διευρυμένη «εκβολή» του άξονα προς τη θάλασσα. Στο νοτιότερο τμήμα της προτείνεται η διαμόρφωση μίας υδάτινης επιφάνειας που επιτρέπει τη συμβολική είσοδο της θάλασσας στην πόλη. Ο αρμός «ποταμός» θα διατρέχει το τμήμα από την οδό Μητροπόλεως μέχρι και την Προξένου Κορομηλά και θα καταλήγει σε μια κρήνη πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα θα τοποθετηθούν μια σειρά από φωτεινές στήλες στο κέντρο κατά μήκος της πλατείας.

Υπενθυμίζεται ότι τη δεύτερη φάση του έργου της πεζοδρόμησης είχε μπλοκάρει ο τέως δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ακυρώνοντας τη σύμβαση με τον εργολάβο.

Πηγή: .voria.gr

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική: Υδροστρόβιλος Στη Σάρτη – Δείτε Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *