Διεθνείς Ειδήσεις

Όλος ο εναέριος χώρος της ΕΕ κλειστός για τη Ρωσία — Κλείνουν η μία μετά την άλλη χώρες την εναέρια κυκλοφορία

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν πολλές χώρες εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, περιλαμβάνεται και το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους για τα ρωσικά αεροσκάφη — Ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον κλειστός για την Ρωσία, ανακοίνωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Αλβανία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές πτήσεις.

Ο Καναδάς έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, μια απόφαση με άμεση ισχύ, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας. «Θα καταστήσουμε υπόλογη τη Ρωσία για τις απρόκλητες επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο Ομάρ Αλγκάμπρα σε μήνυμά του στo Twitter.

Η Αυστρία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν αποδεχόμαστε τη στρατιωτική του εισβολή στην Ουκρανία», εξήγησε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Αεροσκάφη που είναι καταγεγραμμένα στη Ρωσία, είναι ιδιοκτησία Ρώσων πολιτών ή ναυλωμένα από Ρώσους δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στον αυστριακό εναέριο χώρο ή να προσγειώνονται σε αυστριακά αεροδρόμια. Οι μόνες εξαιρέσεις αφορούν πτήσεις έκτακτης ανάγκης και θα πρέπει να λαμβάνουν έγκριση από την αυστριακή κυβέρνηση.

Η Ισπανία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, έγινε γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη, προκειμένου να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, έγραψε ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Ζαν Μπατίστ Ντζεμπαρί σε ένα τουίτ. «Η Γαλλία κλείνει τον εναέριο χώρο της προς όλα τα ρωσικά αεροσκάφη και τις αεροπορικές εταιρείες από απόψε», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι έκανε γνωστό ότι η χώρα αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη.

Η Δανία ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο του εναέριου χώρου της στα ρωσικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ, με το Δανό υπουργό Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ να γράφει στο twitter: «θα πιέσουμε για ένα κλείσιμο σε κλίμακα ΕΕ. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να αντικρουστεί με όσο πιο ισχυρές διεθνείς κυρώσεις είναι δυνατό».

Η Φινλανδία, που έχει σύνορα τουλάχιστον 1.300 χλμ. με τη Ρωσία, «ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο στη ρωσική αεροπορική κυκλοφορία», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Τίμο Χαράκα σε μήνυμα στο twitter που αναρτήθηκε στη διάρκεια της νύχτας.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Χανς Ντάλγκρεν, καθώς και ότι η χώρα του θα ασκήσει, πιέσεις για το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ολλανδία θα κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη από απόψε το βράδυ, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών της χώρας, Μαρκ Χάρμπερς, γράφοντας στο twitter: «Δεν υπάρχει χώρος στον ολλανδικό εναέριο χώρο για ένα καθεστώς που ασκεί περιττή και στυγνή βία. Επομένως, η Ολλανδία προετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη απόψε».

Η Ισλανδία αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά αεροσκάφη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έγραψε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τόρντις Κόλμπρουν Γκιλφαντοτίρ.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι «προετοιμάζει τις απαραίτητες ειδοποιήσεις για να κλείσει» τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες από σήμερα.

Το Βέλγιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του για όλες τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, με μήνυμά του στο Twitter: «Οι ευρωπαϊκοί μας ουρανοί είναι ανοιχτοί ουρανοί. Είναι ανοιχτοί για εκείνους που συνδέουν τους ανθρώπους, όχι για εκείνους που επιδιώκουν να επιτεθούν βάναυσα».

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Κυριακή 27/2 αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο της χώρας για ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Ήδη πολλές χώρες έχουν κλείσει ή έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους (Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Γερμανία) με αποτέλεσμα τα ρωσικά αεροπλάνα αντιμετωπίζουν μια τεράστια ζώνη απαγόρευσης υπερπτήσεων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ανάλογες ενέργειες έχουν κάνει οι χώρες Τσεχία, Πολωνία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Εσθονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει αρχίσει να απαγορεύει σε αεροσκάφη που προέρχονται από διάφορες χώρες να διέρχονται από τον εναέριο χώρο της.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Reuters – ΑFP -ΕΡΤ

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο twitter, στο pinterest και στο youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *