Ανακοινώσεις του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης εξελέγη Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Με την απόλυτη πλειοψηφία των 29 παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου στη θέση του παραιτηθέντος λόγω της υπουργοποίησής του τέως (πλέον) Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η θητεία του θα διαρκέσει μέχρι την ανάδειξη των νέων οργάνων που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, δηλαδή μέχρι την άνοιξη του 2024.

Για τη θέση του α’ αντιπροέδρου εκλέχθηκε ο β’ αντιπρόεδρος δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, του οποίου τη θέση καταλαμβάνει το μέλος του ΔΣ και δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

Ο κ. Κυρίζογλου σε δήλωσή του μετά την εκλογή του, γνωστοποίησε ότι αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει αύριο εθιμοτυπική συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα ΟΤΑ, Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς και ότι ο τελευταίος μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θα είναι προσκεκλημένοι στη συνεδρίαση του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον δημόσιο προεκλογικό λόγο των δύο τελευταίων βουλευτικών εκλογών. Επισήμανε επίσης το διαχρονικό αίτημα της ΚΕΔΕ για την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και προσωπικού προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το μέγα ζητούμενο» είπε μεταξύ άλλων, «στο Κράτος μας, στο Διοικητικό μας σύστημα, είναι η ολοκλήρωση από τον κοινό νομοθέτη (δηλ. Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο) του θεσμικού πλαισίου για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τ.Α. Για να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τ.Α. Αποκέντρωση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και προσωπικού και μέσων, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, το όραμά μας. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν. Στην περίοδο Covid αποδείξαμε ότι μπορούμε.»

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Κυρίζογλου μετά την εκλογή του:

«Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου για την τιμή.

Συγχαίρουμε τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και ήδη Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.

Μετά την ταλαιπωρία της αυτοδιοίκησης, λόγω της λεγόμενης απλής αναλογικής του Κλεισθένη στην Αυτοδιοίκηση και την δεύτερη ταλαιπωρία της απλής αναλογικής στην Κεντρική Πολιτική σκηνή, έχουμε ένα νέο εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023. Ένα σύστημα που βοηθάει την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων, ταυτόχρονα όμως επιτρέπει την εκλογή στο ΔΣ όλων των τάσεων των τοπικών κοινωνιών.

Θα στηρίξουμε τον αγώνα μας στην ενότητά μας, τον διάλογο, τη συνεργασία στο εσωτερικό μας. Ταυτόχρονα, στο διάστημα που μας απομένει θα συνεργασθούμε με τη νέα Κυβέρνηση για το καλό της αυτοδιοίκησης. Θα έχουμε άμεση συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και ειδικότερα με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Θ. Λιβάνιο, οικείο και γνώριμο στην αυτοδιοίκηση.Το μέγα ζητούμενο στο Κράτος μας, στο Διοικητικό μας σύστημα, είναι η ολοκλήρωση από τον κοινό νομοθέτη (δηλ. Κυβέρνηση και Κοινοβούλιο) του θεσμικού πλαισίου για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση με βάση το άρθρο 102 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τ.Α. Για να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τ.Α. Αποκέντρωση, με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και προσωπικού και μέσων, για καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, το όραμά μας. Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν. Στην περίοδο Covid αποδείξαμε ότι μπορούμε.

Τέλος πρέπει να δούμε το ζήτημα του σύγχρονου δηλ. ισόχρονου παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο.»

Διαβάστε επίσης: Σ. Χαλιαμπάλιας: Δώρο Άδωρο… Τα Εκ Λειψίας Λεωφορεία Από Το Δήμο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaa

✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5P

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *