Συγκινητικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Ωραιόκαστρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς επίσης και για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.
Πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία στην οποία συμμετείχαν εντόπιοι και προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του Ωραιοκάστρου. Η λαμπαδηδρομία ξεκίνησε συμβολικά από την περιοχή του Παλαιοκάστρου (3ο Γυμνάσιο Παλαιοκάστρου – Πέτρινο Σχολείο), όπου το 1922 εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από τον Πόντο και κατέληξε στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην οδό Κομνηνών.
Κατά την έναρξη της λαμπαδηδρομίας μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου και τον πολιτιστικό σύλλογο «ΕΜΑΣ Φίλιππος Παλαιοκάστρου», συνοδευόμενοι από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού, Χριστίνα Ζάπρα, παρέδωσαν τη φλόγα σε δύο εντόπιους κατοίκους παλαιότερων γενεών, τον Γιώργο Κουφουνάκη και τον Γιώργο Καλώνη. Αυτοί με τη σειρά τους παρέδωσαν συμβολικά τη φλόγα στον Ανέστη Αναστασιάδη, απόγονο προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Ωραιόκαστρο, θέλοντας να δείξουν πως οι γηγενείς κάτοικοι υποδέχθηκαν με θέρμη τους πρόσφυγες και άρχισαν να πορεύονται από κοινού.
Στη λαμπαδηδρομία συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Ο Διγενής», του Συλλόγου Γυναικών Ωραιοκάστρου «Η Αρίστη», της Ένωσης Κρητών Ωραιοκάστρου «Ο Ερωτόκριτος», της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, του «Κεραυνού», μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου και ο δημοτικός υπάλληλος και διαιτητής της Super League, Πραξιτέλης Ζαχαριάδης.
Την δάδα με τη φλόγα κράτησε τελευταίος ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης. Του την παρέδωσαν δύο παιδιά της ΕΠΩΦ, που ήταν ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Ο κ. Τσακίρης κινήθηκε προς το Μνημείο της Γενοκτονίας και εκεί μαζί με την πρόεδρο της ΕΠΩΦ, Γεωργία Πετρίδου, άναψαν κεριά που ήταν τοποθετημένα στο μνημείο της Γενοκτονίας, σχηματίζοντας το γράμμα –G (Genocide=Γενοκτονία).
«Με την λαμπαδηδρομία θελήσαμε να δείξουμε πώς πριν από έναν αιώνα οι γηγενείς κάτοικοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες και πώς μπόρεσαν να χτίσουν από κοινού μια κοινωνία που σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να είναι ιδιαίτερα λαμπρή και το μέλλον να προδιαγράφεται ακόμη λαμπρότερο», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.
Αμέσως μετά ο κ. Τσακίρης, η κ. Πετρίδου και ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις, φύτεψαν συμβολικά στο πάρκο του Μνημείου της Γενοκτονίας μια ελιά.
Στη συνέχεια με τη συνοδεία ποντιακής λύρας μέλη της χορωδίας της ΕΠΩΦ τραγούδησαν ποντιακά τραγούδια και στο τέλος όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και κάτοικοι του Ωραιοκάστρου. Επίσης, συμμετείχαν μέλη της ΟΜΑΚ Ωραιοκάστρου. Η λαμπαδηδρομία έγινε με την υποστήριξη του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μ. Αλέξανδρος».
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής
Χθές, Κυριακή, 15 Μαΐου 2022, το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο σε ιερούς ναούς του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Στο Ωραιόκαστρο το μνημόσυνο τελέστηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Θεόφιλος Σημαιοφορίδης, μέλος της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων.
Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην οδό Κομνηνών, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, την αντιπρόεδρο της ΕΠΩΦ, Μαρία Συμεωνίδου και από τον εκπρόσωπο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Κυριάκο Ιωσηφίδη. Συμμετείχαν ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, της ΕΠΩΦ και κάτοικοι του Ωραιοκάστρου.
Παρουσίαση βιβλίου «Ο Ελληνισμός του Πόντου»
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ελληνισμός του Πόντου» του Δρος Ιων. Σ. Παπαφλωράτου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, Δημήτρης Καρασαββίδης. Καλωσόρισε το συγγραφέα και τους ομιλητές, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ωραιοκάστρου σε σχέση με το προσφυγικό στοιχείο και στην ιστορία του ιστορικού Πέτρινου Σχολείου, που μετά από δέκα χρόνια εγκατάλειψης αποκαταστάθηκε και δόθηκε πάλι σε χρήση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας, Ιωάννης Παπαφλωράτος, ο Χρήστος Μπολώσης, Υποστράτηγος ε.α. και ο Χρήστος Σοφιανίδης, πρόεδρος του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ», πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Καλλιθέας.
Το βράδυ της Κυριακής, στις 20.30, προγραμματίστηκε να παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Φώταγας» από την θεατρική ομάδα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου (Οδυσσέα Ελύτη 19, Ωραιόκαστρο). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου κατά μήκος της κεντρικής οδού Θεσσαλονίκης αναρτήθηκαν ελληνικές σημαίες και σημαίες του Πόντου, ενώ ανήμερα της 19ης Μαΐου οι σημαίες στο Δημαρχείο και στα δημοτικά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες.
Από την Παρασκευή ως και την Πέμπτη, 13 ως και 19 Μαΐου 2022, το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου θα είναι φωταγωγημένο με κόκκινο χρώμα (συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας).
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις