Αφιέρωμα Δήμος Δέλτα Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας

Καρκαμάνης Σπύρος Πρόεδρος Κοινότητας Ανατολικού -συνέντευξη- φωτορεπορταζ

Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ανατολικού κ Καρκαμάνη Σπύρο. Ο οποίος μας παραχώρησε μία εφ όλης της ύλης – συνέντευξη – μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο Ανατολικό του Δήμου Δέλτα, μας κατέθεσε τα προβλήματα της Κοινότητας Ανατολικού και μας ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να τα επιλύσει ως Πρόεδρος χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα!

Πόσα χρόνια είστε Πρόεδρος στην Κοινότητα Ανατολικού;

“Με την εμπιστοσύνη της ψήφου των συνδημοτών μου διανύω τον 8ο χρόνο της θητείας μου, στο Ανατολικό. Και εάν γυρίσω το ρολόι του χρόνου πίσω οφείλω να πω ότι η πρώτη 4ετία ήταν πιο εποικοδομητική και πιο χρήσιμη και για τους ανθρώπους και για τον τόπο γιατί ήταν εντελώς διαφορετική η λειτουργία της Κοινότητας.”

Τι θέλετε να πείτε, ότι αυτή η 4ετία δεν έγιναν; Και γιατί;

Και εγώ ως Πρόεδρος αλλά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ανατολικού ξεκινήσαμε με μεράκι και με όρεξη για δουλειά. Όλες οι κινήσεις μας, οι δραστηριότητες μας, τα αιτήματα των συνδημοτών μας υλοποιούνταν πιο εύκολα. Είχαν την υποστήριξη από την λειτουργία μιας Γραμματείας, διά της οποίας υπήρχε η διεκπεραίωση, η αποστολή και η παρακολούθηση των ενεργειών μας. Τότε μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε άμεσα τους συνδημότες μας σε ότι ήθελαν. Υπήρχε μια άμεση εξυπηρέτηση. Τώρα αυτή την τετραετία είμαστε αλλιώς έχουμε άλλες διαδικασίες.

Τι έργα έγιναν επί των ημερών σας;

“Ένας μεγάλος στόχος μας, ήταν ο δρόμος Ανατολικού -στροφή Σίνδου, ο οποίος και πραγματοποιήθηκε καθώς και η γέφυρα του Αξιού που ενώ υπήρχε η μελέτη εδώ και πολλά χρόνια τελικά έγινε την πρώτη τετραετία. Δυστυχώς όμως τώρα κατά την τρέχουσα περίοδο:

-Έχει κλείσει το ταχυδρομείο (αυτό δεν είναι ευθύνη του δήμου), αλλά δόθηκε εν μέρει λύση για την στέγαση του σε χώρο του ΚΑΠΗ.

-Είχαμε μια παιδική χαρά η οποία γκρεμίσθηκε, γιατί δεν ήταν νόμιμη, έπειτα από καταγγελία.

-Δυστυχώς παρά τις ενέργειες μας δεν έχουμε ένα κλειστό το γυμναστήριο, και αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα για το χωριό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

-Ο παιδικός μας σταθμός. Κι αυτό μεγάλο πρόβλημα. Έκλεισε εδώ και τρία χρόνια, πασχίζουμε να το ανοίξουμε, ξεκινήσαμε να κάνουνε κάτι, σε άλλο χώρο αλλά έγινε μια ένσταση και σταματήσαμε. Εδώ και τρία χρόνια δεν καταφέραμε κάτι αλλά τώρα ξαναγίνονται κάποιες ενέργειες.”

Δηλαδή στην Κοινότητα Ανατολικού σήμερα δεν υπάρχει δημοτικός παιδικός σταθμός;

“Ναι, δυστυχώς δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. 3000 κάτοικοι και εργαζόμενοι γονείς δεν εξυπηρετούνται.”

Για ποιο λόγο έκλεισε ο δημοτικός παιδικός σταθμός;

“Βάσει κάποιων Νόμων και κάποιων διατάξεων είχε κριθεί παράνομος γιατί δεν πληρούσε κάποιες προϋποθέσεις που δεν έχουν όμως σχέση με την ενοικίαση του αλλά στην αδειοδότηση του. Κι ενώ δόθηκαν παρατάσεις από το κράτος 5ετους διάρκειας για να βγουν όλες οι πιστοποιήσεις και οι κανονισμοί, δυστυχώς μόνον ο δικός δημοτικός παιδικός έκλεισε.”

Ποια είναι η θέση του Δημάρχου;

“Συζητήσαμε με τον Δήμαρχο, ήξερε το πρόβλημα και μου είπε ότι έχουμε δίκαιο και είναι μαζί μας. Υπάρχει θέληση και από την πλευρά του Δημάρχου και από την πλευρά του κ. Διαμαντόπουλου. Είμαστε σε αναμονή.

Τι άλλα προβλήματα έχετε στην Κοινότητα Ανατολικού;

Έχουμε μία Ακαδημία στο χώρο που είχαμε την παιδική χαρά. Αυτή η ακαδημία είναι μία όαση αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Με τέσσερα γήπεδα, ωραιότατα και ασφαλή περιφραγμένα για να έρχονται όλα τα παιδιά να παίζουν μπάλα, μπάσκετ και μια παιδική χαρά. Αλλά δεν είναι νόμιμος ο χώρος. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για να γίνει νόμιμο το μέρος αυτό και περιμένουμε να δούμε από τις υπηρεσίες του ΔΉΜΟΥ την εξέλιξη του θέματος, για να γίνει νόμιμο.

Υπάρχει συνεργασία με την Δημοτική Αρχή με τις υπηρεσίες του Δήμου;

“Θα μπορούσαμε και καλύτερη συνεργασία να έχουμε. Κάνουμε κάθε χρόνο τεχνικό πρόγραμμα να βάλουμε κάποια έργα μικρά και μεγάλα, να βάλουμε πεζοδρόμια, να κάνουμε κάποιο δρόμο πλακόστρωτο, όπως ο δρόμος που είναι μπροστά από το σχολείο, ή ότι άλλο χρειαζόμαστε στο χωριό αλλά δύσκολα γίνονται ακόμα και τα μικρά.”

Τι συμβαίνει με το φωτισμό;

“Με το φωτισμό έχουμε προβλήματα συνεχώς καίγονται λάμπες, κάποτε είχανε πει θα βάλουνε led γιατί δεν θα καίγονται τόσο εύκολα και έχουν καλύτερο φωτισμό. Αλλά ακόμη δεν ξεκίνησε να γίνεται κάτι, ούτε και σε μας εδώ δεν έχει ξεκινήσει κάτι ακόμα.”

Θα θέλατε να μας περιγράψετε τι επικρατεί με την καθαριότητα της τοπικής κοινότητας;

“Άλλο πρόβλημα με τους κάδους και τα σκουπίδια. Kάποιοι κάδοι είναι σπασμένοι, κάποιοι δεν έχουν καπάκια, κάνουμε υπομονή. Ζητάμε συνέχεια την αντικατάσταση τους, ή τουλάχιστον την επιδιόρθωση τους. Υπάρχει πρόβλημα με τους κάδους στην κοινότητα μας. Ευτυχώς, τα απορριμματοφόρα περνάνε πολύ συχνά, σε αυτό είμαστε πολύ καλά, περνάνε και το καλοκαίρι και τα πλένουν, αλλά όλοι οι κάδοι έχουν πρόβλημα και τους δυσκολεύουν.”

Αγροτικό γιατρό έχετε;

“Έχουμε ένα ιατρείο δίπλα στο ΚΑΠΗ, ως κοινότητα καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα του αγροτικού ιατρείου. Ερχόντουσαν οι γιατροί δυο φορές την εβδομάδα αλλά τώρα υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο Χαλάστρας με τους γιατρούς και έρχονται μια φορά την εβδομάδα ή καθόλου.”

Τι έχετε να μας πείτε για την οδοποιία και για τον καθαρισμό φρεατίων;

“Τρία χρόνια δεν έχει πέσει άσφαλτος στο Ανατολικό. Τα φρεάτια καθαρίζονται με τη βοήθεια της ΔΕΥΑΔΔ, όποτε ζητάμε.”

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

“Αυτό είναι μεγάλη απόφαση για μένα, ακόμη δεν έχω αποφασίσει. Οι πρόεδροι πρέπει να έχουν αρμοδιότητες, να έχουν μια παγία, ανάλογα με τους κατοίκους να μπορούνε να κινούνται, να ελέγχονται, να μπορούμε να κάνουμε κράσπεδα, να κάνουμε ένα φρεάτιο, να κάνουμε κάτι που χρειάζεται το χωριό. Δυστυχώς τώρα οι Πρόεδροι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, και αυτό τους δένει τα χέρια. Πρέπει να στέλνουν έγγραφα, να παρακαλάνε για να γίνουν τα αυτονόητα στα χωριά τους! Αν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο σου και στους συνδημότες σου είναι λίγο δύσκολο δυστυχώς έτσι όπως είναι η νομοθεσία.”

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaadm

✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5Pk

✅ στο Instagram ➡ https://bit.ly/3GP7zSu

✅ στο twitter ➡ https://bit.ly/3BhnM1K

✅ στο pinterest ➡ https://bit.ly/3rKEq6T

✅ στο Youtube ➡ https://bit.ly/3HMnJh1

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *