Διεθνείς Ειδήσεις

H Νέα Ζηλανδία απαγορεύει το κάπνισμα στη νέα γενιά

Η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νόμο που ουσιαστικά απαγορεύει στους νέους να καπνίζουν δια βίου, καθώς το όριο ηλικίας για την αγορά τσιγάρων αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η Νέα Ζηλανδία καθιέρωσε μια σταθερά αυξανόμενη ηλικία καπνίσματος για να σταματήσει τα άτομα ηλικίας 14 ετών και κάτω από το να μπορούν να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτιά τέτοιας νομοθεσίας, που θέτει εκτός νόμου το κάπνισμα για την επόμενη γενιά.

Η αναπληρώτρια Yπουργός Υγείας Ayesha Verrall δήλωσε κατά την ψήφιση του νόμου την Τρίτη: «Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα και το σύστημα υγείας θα είναι κατά 5 δισ. δολάρια καλύτερα από το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως πολυάριθμους τύπους καρκίνου, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ακρωτηριασμούς».

Με τον καινούριο νόμο η Νέα Ζηλανδία πιστεύεται ότι θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εφαρμόσει την ετησίως αυξανόμενη ηλικία νόμιμου καπνίσματος. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο καπνός δεν μπορεί να πωλείται σε όσους γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2009 ή αργότερα.

Θα συνοδεύεται από μια σειρά άλλων μέτρων για να καταστεί το κάπνισμα λιγότερο προσιτό και προσβάσιμο, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής μείωσης της νόμιμης ποσότητας νικοτίνης στα προϊόντα καπνού και της υποχρέωσης να πωλούνται μόνο από εξειδικευμένα καταστήματα καπνού και όχι από διάφορα μικρά καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Ο αριθμός των καταστημάτων που επιτρέπεται νόμιμα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί στο ένα δέκατο των υφιστάμενων επιπέδων, από 6.000 σε μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν επηρεάζονται από τη νομοθεσία

Ο νέος νόμος δεν θα επηρεάσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων τα οποία είναι ήδη πιο δημοφιλή από τον συνηθισμένο καπνό στη Νέα Ζηλανδία. Τα στατιστικά στοιχεία της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι το 8% των ενηλίκων της Νέας Ζηλανδίας καπνίζει καθημερινά, από 16% πριν από δέκα χρόνια. Το 8,3 % των ενηλίκων χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτρονικά τσιγάρα κάθε μέρα, σε σύγκριση με λιγότερο από 1% πριν από έξι χρόνια. 

ΠΗΓΗ: lifo.gr

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaadm

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *