Ειδήσεις Ελλάδα

Εμμανουήλ Φράγκος: Ημέρα μνήμης για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων στις 20 Νοεμβρίου 2022, κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή για τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.

Tα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα στις ηλικίες 18-44 ετών. Η οδική συμπεριφορά είναι καταλυτική για τη βελτίωση της οδικής καθημερινότητάς μας, καθώς μεγάλος αριθμός των ατυχημάτων προέρχεται από τροχαίες παραβιάσεις. Έτσι, οφείλουμε να είμαστε περισσότερο συνετοί.

Συγκεκριμένα, ο Εμμανουήλ Φράγκος προχώρησε σε μία σειρά ερωτήσεων προς την Επιτροπή για τον βαθμό αξιοποίησης της «Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ασφαλούς Οδήγησης» και τη συμμετοχή των φορέων στην Ελλάδα, την εξέλιξη του βραβείου της ασφαλούς ευρωπαϊκής πόλης και αν υπάρχει δέσμευση να το οργανώσουν σε εθνικό επίπεδο, καθώς και τον ρόλο της τεχνολογίας στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και στο πώς έξυπνες εφαρμογές οδήγησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός τροχαίου ατυχήματος.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003591/2022
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Εμμανουήλ Φράγκος (ECR) Θέμα: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, στις ηλικίες 18-44 ετών. Κάθε εβδομάδα γίνονται περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις. Κάθε χρόνο, η Ελλάδα χάνει “ένα χωριό” (ως 1800 άτομα) σε τροχαία ατυχήματα, και άλλο ένα χωριό μένει ανάπηρο. Το κόστος πρωτίστως για το Ελληνικό Έθνος, αλλά και την οικονομία, είναι ασύλληπτα μεγάλο.

Οι αιτίες είναι πολλές και όλες έχουν τη βάση τους στην αναποτελεσματική παιδεία στην οδική συμπεριφορά. Βεβαίως υπάρχει σωστή τάση που καταγράφεται ετησίως, όπως φαίνεται από τη μείωση κατά 13% των θανατηφόρων τροχαίων πανευρωπαϊκά, όμως οφείλουμε να είμαστε πολύ περισσότερο συνετοί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η τεχνολογική εξέλιξη στις μετακινήσεις αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ασφάλεια στην οδήγηση, όμως τα τροχαία ατυχήματα, δυστυχώς, συνεχίζονται στο μεταξύ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Εφόσον έχει αξιολογήσεις για τον βαθμό αξιοποίησης της “Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ασφαλούς Οδήγησης”, με ποιον τρόπο θεωρεί ότι θα μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα;
  2. Ποια είναι η εξέλιξη σχετικά με το βραβείο της ασφαλούς ευρωπαϊκής πόλης; Έχει υπάρξει δέσμευση και από τα κράτη μέλη να το οργανώσουν σε εθνικό επίπεδο;
  3. Διαθέτει μετρήσιμα στοιχεία για το πώς έξυπνες εφαρμογές οδήγησης μειώνουν τον κίνδυνο τροχαίων;

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaadm

✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5Pk

✅ στο Instagram ➡ https://bit.ly/3GP7zSu

✅ στο twitter ➡ https://bit.ly/3BhnM1K

✅ στο pinterest ➡ https://bit.ly/3rKEq6T

✅ στο Youtube ➡ https://bit.ly/3HMnJh1

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *