Ανακοινώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης Δήμος Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση Γ.Ορφανού από Τ.Τζήκα για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Για την εξέλιξη στην ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε ο Γιώργος Ορφανός από τον πρόεδρο της ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ Τάσο Τζήκα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο κτήριο διοίκησης της Διεθνούς Εκθέσεως.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ορφανός και μέλη της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» ζήτησαν ενημέρωση για ένα σημαντικό έργο που αφορά την πόλη και τους κατοίκους της. Ο κ. Τζήκας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πορεία του έργου, από την πρώτη μελέτη του 2012, τη διαβούλευση με τους φορείς, το master plan, τον πρότυπο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και την επιλογή της κοινοπραξίας που θα υλοποιήσει την ανάπλαση κι άλλα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία.

Η νέα ΔΕΘ θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 150 κλινών, συνεδριακό- εκθεσιακό- επιχειρηματικό κέντρο, χώρους πρασίνου κι ένα ξεχωριστό πάρκο ενώ από τη συνολική έκταση των 170 στρεμμάτων το 55% θα αποδοθεί στο κοινό. Τα νέα κτήρια, ύψους 27 μέτρων, που θα κατασκευαστούν θα διαθέτουν στέγες με φωτοβολταϊκά και συστήματα διαχείρισης βρόχινου νερού. Στη θέση τους θα παραμείνουν το Παλαί Ντε Σπορ, ο πύργος του ΟΤΕ και η αψίδα της νότιας πύλης. Για την υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ συν το ΦΠΑ, εξετάζονται δύο μοντέλα χρηματοδότησης. Το ένα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και το άλλο με χρηματοδότηση από ιδιώτη με παράλληλη παραχώρηση της χρήσης για 35 χρόνια.

«Συναντηθήκαμε με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Ορφανό και με την ομάδα του. Τον ενημερώσαμε για το μεγάλο έργο και πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, της ανάπλασης του εκθεσιακού μας κέντρου. Είδαμε με μεγάλη μας χαρά τη συμφωνία του κ. Ορφανού, την μεγάλη του υποστήριξη σ’ αυτό το project. Συμφωνήσαμε ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ- HELEXPO είναι ένα σημαντικό έργο, όχι μόνο για την Διεθνή Έκθεση αλλά για την πόλη και τους πολίτες» ανέφερε ο Τάσος Τζήκας, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024, με αρχές του 2025, ενώ η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει 5 χρόνια, μέχρι το 2029.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», δήλωσε τα εξής:

«Ήταν μια εξαιρετική και ελπιδοφόρα συνάντηση με τη διοίκηση της HELEXPO -ΔΕΘ. Είναι φανερό ότι το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της πόλης, στην περιοχή που καταλαμβάνει η γνωστή μας έκθεση, είναι πλέον πολύ κοντά στο να αρχίσει να πραγματοποιείται. Δίνει διέξοδο στην πόλη, αυξάνει το πράσινο και κυρίως δίνει μία ώθηση και στην ίδια την έκθεση και στους πολίτες, για την πλήρη αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η ΔΕΘ- HELEXPO για μας τους Θεσσαλονικείς σημαίνει πολλά. Είναι ένα βασικό κομμάτι της δικής μας ζωής, της οικονομικής ζωής της πόλης, είναι η εικόνα προς τα έξω. Πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία κατάφερε να φτάσει σε ένα ισχυρά ικανοποιητικό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία Για Τα Εργατικά Ατυχήματα

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *