Αγροτικά Ειδήσεις Ελλάδα

Δυο φορές δικαιώματα στο Νέους Αγρότες κλάσης 2021

Δύο φορές δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα για Νέους Αγρότες του 2021 προβλέπουν οι κανόνες της νέας ΚΑΠ.

Να ψάξουν και να αιτηθούν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα για 2η φορά κατ’ εξαίρεση µόνο οι Νέοι Αγρότες που έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο Μέτρο του ΠΑΑ, προβλέπει ο κανονισμός της νέας ΚΑΠ.

Τη συγκεκριμένη δυνατότητα έχουν ήδη εκμεταλλευτεί οι ισπανικές αρχές, οι οποίες στις εφαρµοστικές αποφάσεις προβλέπουν πως ακόμη και αν έχουν λάβει δικαιώματα από το Απόθεμα την περασμένη περίοδο, οι Νέοι Αγρότες µπορούν να αιτηθούν ξανά τη νέα περίοδο, για τα επιπλέον στρέµµατα που προβλέπονται να µμισθώσουν ή αγοράσουν στα πλαίσια του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Το παραπάνω ζήτημα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Νέους Αγρότες της περασμένης πρόσκλησης (και τους µελλοντικούς) που έκαναν πρώτη φορά ΟΣ∆Ε το 2021 για να ενταχθούν στο Μέτρο 6.1. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι δήλωσαν στο ΟΣ∆Ε τα ιδιόκτητα αγροτεμάχια ώστε να καλύψουν τις ανάγκες µοριοδότησης του προγράµµατος, για τα οποία αιτήθηκαν Εθνικό Απόθεμα.

Στα πλάνα των περισσοτέρων όµως είναι και η ενοικίαση επιπλέον αγροτεµαχίων, όπως είναι υποχρεωμένοι από το θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου και όσο προχωρά το επενδυτικό τους πλάνο, τα οποία όμως δεν μπορούν να «ντύσουν» µε δικαιώματα.

Το πώς τώρα η χώρα µας θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα µένει να φανεί από τις εφαρµοστικές εγκυκλίους. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη περίοδο, δεν γινόταν να αιτηθεί και να λάβει κάποιος δικαιώματα από το Απόθεμα πάνω από µία φορά.

Το Εθνικό Απόθεμα θα ανοίξει φέτος, µε πόρους 24,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι µοιρασμένα ανά αγρονομική περιφέρεια. Τα 11,3 εκατ. θα κατευθυνθούν στις αροτραίες (526.000 στρµ.), τα 6,8 στις δενδρώδεις (254.000 στρµ.) και ακόμη 6,7 στα βοσκοτόπια (382.000 στρµ.) µε προτεραιότητα σε νέους και νεοεισερχόμενους. Η αξία των δικαιωμάτων που θα προέρχονται από το Απόθεμα θα είναι ίση µε 21,5 ευρώ το στρέµµα στις αροτραίες, 17,6 ευρώ το στρέµµα στα βοσκοτόπια και στα 27 ευρώ το στρέµµα στα δέντρα.

Το αποθεματικό θα αναπληρώνεται µε ποσά που προκύπτουν από:

α) δικαιώµατα ενίσχυσης, τα οποία δεν συνεπάγονται καταβολές ενισχύσεων επί δύο συναπτά έτη, λόγω: (i) µη συµµόρφωσης µε τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού, (ii) µη τήρησης της ελάχιστης προϋπόθεσης για τη λήψη άµεσων ενισχύσεων, του ποσού των 150 ευρώ,

β) ∆ικαιώµατα ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί επί δύο συναπτά έτη, εκτός κι αν η ενεργοποίηση δεν πραγµατοποιήθηκε λόγω ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Για τον καθορισµό των ιδιόκτητων ή µισθωµένων δικαιωμάτων του γεωργού, που επιστρέφονται στο απόθεµα, δίνεται προτεραιότητα στα δικαιώματα µε την χαμηλότερη αξία.

γ) ∆ικαιώματα ενίσχυσης που επιστρέφονται εκουσίως.

δ) Αδικαιολογήτως χορηγηθέντα δικαιώματα ενίσχυσης.

ε) Γραµµική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, όταν το απόθεμα δεν επαρκεί για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας και σε νεοεισερχόμενους.

πηγή: agronews.gr

διαβάστε επίσης:https://syndimotis.com/?s=%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaadm

✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5Pk

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *