Ανακοινώσεις του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης

Δ.Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Υπογραφή της σύμβασης του έργου αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού

Υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη 20/6/2024 μεταξύ του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου και των εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας, η σύμβαση του έργου «Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων κορυφής με φωτιστικά τεχνολογίας led ΤΜΗΜΑ Β» της πράξης με τίτλο «Πράσινες διαδρομές δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης». Πρόκειται για το δεύτερο έργο που πραγματοποιείται στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης για την αντικατάσταση με νέας τεχνολογίας (led) των φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού σε οδούς του Δήμου. Το σύνολο των φωτιστικών σωμάτων που πρόκειται να αντικατασταθούν σε ιστούς άνω των 5 μέτρων είναι 1696.

Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 1.755.276,52 το οποίο πραγματοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου και των δημοτών. Περιλαμβάνει την καθαίρεση του παλαιού και την αντικατάσταση του υψηλού δημοτικού φωτισμού με νέο φωτισμό led χαμηλής κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται θεαματικά το ενεργειακό κόστος στους δημοτικούς προϋπολογισμούς ανακουφίζοντας παράλληλα τους δημότες από τέλη, ενώ οι πόλεις γίνονται πιο ασφαλείς. Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν και για το περιβάλλον με τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Και αυτό το έργο θα προσφέρει αισθητική αναβάθμιση και κυρίως ενίσχυση του φωτισμού για την εμπέδωση της αίσθησης ασφάλειας των κατοίκων τις νυχτερινές ώρες και αποσόβηση τροχαίων ατυχημάτων. Ήδη στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα η αντικατάσταση με led των φωτιστικών σωμάτων των υφιστάμενων φωτιστικών κορυφής που είναι τοποθετημένα σε μεταλλικούς ιστούς τριών (3) έως και πέντε (5) μέτρων, τόσο σε οδούς, όσο και σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Η χρησιμοποίηση των νέων φωτιστικών επιφέρει πολλαπλά οφέλη:

  1. Περιβαλλοντικά, λόγω της μείωσης των εκπομπών CO2
  2. Οπτικά, λόγω της αναβάθμισης του αστικού φωτισμού (πιο δυνατός φωτισμός, ίδια θερμοκρασία χρώματος του εκπεμπόμενου φωτός)
  3. Αισθητικά, λόγω της ομοιομορφίας των φωτιστικών στα όρια του Δήμου
  4. Ενεργειακά, λόγω σημαντικής μείωσης της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την καταναλισκόμενη ενέργεια των υφιστάμενων φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας
  5. Οικονομικά, αφού τόσο το κόστος λειτουργίας των νέων φωτιστικών (κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας) όσο και το κόστος συντήρησης είναι (υλικά και απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού) πολύ χαμηλά σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη των συμβατικών φωτιστικών. Επιπλέον τα φωτιστικά led έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Διαβάστε επίσης: Δ.Χαλκηδόνος: 26η Εθελοντική Αιμοδοσία

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *