Ειδήσεις Ελλάδα

Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Πλησιάζει το εντυπωσιακό «μπλε φεγγάρι»

Με ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο θα αποχαιρετίσουμε τον Αύγουστο, αφού το «μπλε φεγγάρι» της 30ής Αυγούστου είναι και υπερπανσέληνος.

Μια πρώτη γεύση με τις μοναδικές εικόνες από την υπερπανσέληνο πήραμε στις αρχές του μήνα, αλλά το «μπλε φεγγάρι» της 30ής προς 31η Αυγούστου υπόσχεται ακόμη πιο εντυπωσιακές στιγμές. Η δεύτερη υπερπανσέληνος θα είναι ορατή στις 30 Αυγούστου στις 21:36 ώρα Ελλάδας.

Τη Τετάρτη, ακολουθεί η «μπλε πανσέληνος», η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε έναν μήνα, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς για τη συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 μέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα. Η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, οπότε άλλοτε βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τη Γη και άλλοτε πιο κοντά.

Στο κοντινότερο σημείο του, που ονομάζεται περίγειο, είναι 14% πιο κοντά από ό,τι στο πιο μακρινό του σημείο. Περίπου 3 με 4 φορές το χρόνο, η φάση της πανσελήνου τυχαίνει να συμπίπτει με το πέρασμα της Σελήνης στο περίγειο και το γεγονός αυτό το ονομάζουμε υπερπανσέληνο.

Αν και τεχνικά εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερη (και λίγο φωτεινότερη) από τη μέση πανσέληνο, η διαφορά δεν είναι εξαιρετικά αισθητή στο μάτι. Αν και ονομάζεται «μπλε πανσέληνος», το φεγγάρι δεν θα είναι μπλε αλλά πορτοκαλί. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.

ΠΗΓΗ: www.lifo.gr

Διαβάστε επίσης: Μάχη Με Τις Φωτιές Στον Έβρο Για 12η Μέρα, Η Μεγαλύτερη Φωτιά Που Έχει Καταγράψει Η ΕΕ

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaa

✅ στο Facebook ➡https://bit.ly/3Jrx5P

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *