Νομός Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Τον Οκτώβριο αρχίζουν οι εργασίες για το FlyOver

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατασκευής του FlyOver, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την πορεία υλοποίησης του έργου, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο υπό τον συντονισμό του υπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθη Κωνσταντινίδη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού της ομάδας, η οποία καλείται να παραδώσει τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν επίσης πιθανές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αναμένεται να προκληθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

«Σήμερα είχαμε την πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την πορεία υλοποίησης του FlyOver με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου μέσα από αυτή τη συνεργασία, η οποία είναι δυναμική και θα διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από ένα τόσο σημαντικό, ένα τόσο μεγάλο έργο που θα έχει στους κατοίκους συνολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Για να γίνει αντιληπτό ας πούμε ότι σήμερα κάθε ώρα εξυπηρετούνται περίπου 5000–5.500 συμπολίτες μας από τον περιφερειακό. Αύριο θα πρέπει να μειωθεί δραστικά. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να συμπράξουμε. Η λέξη κλειδί είναι η συνέργεια, προκειμένου μέσα από τις υπάρχουσες λύσεις, μέσα από τη βελτιστοποίηση των εφαρμογών, μέσα από τη διάθεση όλων των πόρων που υπάρχουν, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Πρέπει να γίνει μία μελέτη που κι αυτή θα είναι δυναμική, θα εμπλουτίζεται κάθε φορά με τα καινούργια δεδομένα», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Κωνσταντινίδης, επισημαίνοντας ότι άλλα θα είναι, για παράδειγμα, τα δεδομένα με την έναρξη λειτουργίας του μετρό.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι σήμερα η ζήτηση στην περιφερειακή οδό είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5.000 – 5.500 οχήματα που εξυπηρετεί κάθε ώρα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όπως είπε, ο αριθμός αυτό θα μειωθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο (περίπου 2.000 αυτοκίνητα), δεδομένου ότι θα είναι εκτός κυκλοφορίας μία από τις τρεις λωρίδες. Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες δράσεις, ανέφερε ενδεικτικά παρεμβάσεις από την Τροχαία, στις σηματοδοτήσεις, στις σημάνσεις των οδών. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα ζητηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων της Τροχαίας και τόνισε την ανάγκη να βοηθήσουν και πολίτες. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις. Θα προβλέψουμε και εφαρμογές, ώστε να υπάρχει άμεση, έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τις διαθέσιμες διελεύσεις», τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζονται μεταξύ άλλων ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης και έξυπνες εφαρμογές για κινητά που θα δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους της πόλης.

«Θα έχει την ευθύνη του συντονισμού ο ΟΣΕΘ, με την εμπειρία και το υλικό που διαθέτει και βεβαίως με την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη. Σε πρώτο στάδιο, θα πρέπει να έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα από αυτήν την ομάδα, για να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις και σίγουρα με ορίζοντα την έναρξη των εργασιών στο FlyOver τον Οκτώβριο, θα πρέπει να έχουμε το πρώτο υλικό αυτής της μελέτης», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, σημειώνοντας ότι θα συμπεριληφθούν στοιχεία από την κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονεί η Ελληνικό Μετρό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα.

Για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού, μετά τη λήξη της σύμβασης με τον ανάδοχο. «Καλύπτουμε εκ των ενόντων αυτό το πρώτο διάστημα. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τη δρομολόγηση μίας διαγωνιστικής διαδικασίας που θα μας καλύψει για τους επόμενους μήνες και σίγουρα θα υπάρξει ένας διαγωνισμός που θα δώσει μία μεσοπρόθεσμη κάλυψη για κάποια χρόνια, παράλληλα με μία πρωτοβουλία που θέλουμε να πάρουμε για μία μελέτη συνολική για τον Θερμαϊκό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάλυψη και δεν θα δημιουργηθεί κανένα κενό για το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr

Διαβάστε επίσης: Δήμος Ωραιοκάστρου: Ανακοίνωση Πρόσληψης Σχολικών Καθαριστριών

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaa

✅ στο Facebook ➡https://bit.ly/3Jrx5P

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *