Θεσσαλονίκη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη: Τι αλλάζει στην ανάπλαση της Αριστοτέλους – Τον Σεπτέμβριο η οριστική μελέτη του εμβληματικού έργου

Η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη έχει ζητήσει τροποποιήσεις στην πρόταση των μελετητών – Τα επόμενα βήματα έως τη δημοπράτηση του έργου

Μετά τις εξελίξεις για την πλατεία Ελευθερίας και την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης τρέχει τις διαδικασίες για το δεύτερο μεγάλο εμβληματικό έργο, τον άξονα της Αριστοτέλους. Στόχος της διοίκησης του Στέλιου Αγγελούδη είναι να έχουν ολοκληρωθεί το διάστημα που ακολουθεί όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε το καλοκαίρι του 2025 το έργο για την μεγάλη ανάπλαση του κεντρικότερου άξονα της πόλης να έχει δημοπρατηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δημαρχιακό μέγαρο, η οριστική μελέτη για τον άξονα και την πλατεία Αριστοτέλους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η κατάθεσή της, η οποία θα ανάψει το πράσινο φως για τα επόμενα βήματα, αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Όπως μάλιστα εξηγούν από τη δημοτική αρχή, η μελέτη καθίσταται οριστική αφού περάσει από έγκριση και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, καθώς οποιαδήποτε παρατήρηση ή παραλλαγή ζητήσουν τα μέλη του (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, κ.ά.), είναι υποχρεωτική.

Το διάστημα που προηγήθηκε οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης με τους μελετητές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, σε δύο σημαντικές αλλαγές επί του σχεδίου της πρότασης που πήρε το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής μετά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για την ανάπλαση του μνημειακού άξονα της πόλης, που παρουσιάστηκε το 2021. Η κυριότερη από αυτές είναι ότι αντικαθίσταται οι φοίνικες, η τοποθέτηση των οποίων στην αρχική πρόταση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και καυστικά σχόλια. Πλέον οι υψίκορμοι φοίνικες, που απεικονίζονταν στα σχέδια, φεύγουν και αντικαταστάθηκαν, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε προ ημερών, από προύνους λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες και στην πλατεία Αριστοτέλους, με αριές (τύπος βελανιδιάς).

Τροποποιήσεις ζήτησε η δημοτική αρχή και στα στέγαστρα που θα τοποθετηθούν κατά μήκος των αξόνων στην πλατεία Αριστοτέλους για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι υπηρεσίες του δήμου έχουν ζητήσει πέργκολες με δυνατότητα κλειστού υαλοστασίου. Ενστάσεις έχουν διατυπωθεί και για την έκταση που θα καταλαμβάνουν τα καταστήματα, καθώς η αρχική πρόταση προέβλεπε σημαντική μείωση του χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες που χρειάζεται ακόμα να ολοκληρωθούν είναι χρονοβόρες, καθώς μετά και την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, απαιτείται να γίνει η μελέτη εφαρμογής, τα τεύχη δημοπράτησης και στη συνέχεια η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου που θα υλοποιήσει το έργο. Η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμφωνία η οποία κλείστηκε μετά και από την πρώτη συνάντηση που είχαν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη.

Μέχρι πάντως να προχωρήσει η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις στον κεντρικό άξονα. Το προηγούμενο διάστημα η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, προχώρησε σε διορθωτικές παρεμβάσεις στις φθορές του πλακόστρωτου. Τον περασμένο Απρίλιο ο δήμαρχος είχε αναφέρει ότι τα συνεργεία του δήμου θα προχωρήσουν και στη βαφή των κιόνων, από όπου «θα πρέπει να αποκατασταθούν και να φύγουν όλα αυτά τα γκράφιτι, η ασχήμια η οποία υπάρχει». Παράλληλα, η δημοτική αρχή συνεχίζει τις πιέσεις προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απομακρυνθεί από τον άξονα της Αριστοτέλους, το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, πριν ξεκινήσει η μεγάλη ανάπλαση.

Πηγή: voria.gr
Διαβάστε επίσης: Δ. Ωραιοκάστρου: Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024»

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *