Ειδήσεις Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: “Συγνώμη που δεν ήξερα να κάνω ΚΑΡΠΑ”-Πώς η γνώση…μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή

Η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη, και πολλές φορές σωτήρια.

Σε πολλές περιπτώσεις ενός επικίνδυνου για τη ζωή τραυματισμού, ο χρόνος κυλά εις βάρος του πάσχοντος ανθρώπου. Ακόμα και αν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ασθενοφόρο είναι άμεση, τα λεπτά μέχρι την παραλαβή από εξειδικευμένο προσωπικό είναι κρίσιμα.

Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν γνωρίζει πως να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε ένα περιστατικό που μπορεί να συναντήσει στη ζωή του.

Σε ένα παρόμοιο περιστατικό βρέθηκε ένας άνδρας από τα Μετέωρα Θεσσαλονίκης που εξιστορεί το περιστατικό μέσω του λογαριασμού του στα social media, και όπως φαίνεται τον έκανε να καταλάβει πόσο αναγκαία είναι η γνώση των πρώτων βοηθειών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε όταν ο άνδρας είχε βγει βόλτα με τον γιο του στο πάρκο. Εκεί τον πλησίασαν δύο παιδάκια και του είπαν ότι ένας παππούς είχε πέσει κάτω και είχε χτυπήσει το κεφάλι του.

Ο άνδρας πήγε στο σημείο βρισκόταν ο παππούς και τον αντίκρισε πεσμένο μπρούμυτα με χτύπημα στο κεφάλι και στη μύτη. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, τον έπιασε για να δει αν έχει σφυγμό και δεν είχε.

Ο άνδρας κάλεσε άμεσα το ΕΚΑΒ και ζήτησε ασθενοφόρο και γύρισε τον άνθρωπο στο πλάι όπως του επέδειξαν οι διασώστες από το τηλέφωνο.

Ο άνδρας αναφέρει πως τον ρώτησαν από ΕΚΑΒ αν γνώριζε ΚΑΡΠΑ απαντώντας αρνητικά και αν βρίσκεται κάποιος άλλος εκεί που θα μπορούσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο.

Στο πάρκο εκείνη την ώρα, όπως αναφέρει, ήταν 30 μαμάδες και 20 μπαμπάδες αλλά κανένας δεν γνώριζε πρώτες βοήθειες.

Το ΕΚΑΒ τον ενημέρωσε πως στέλνουν ασθενοφόρο, αλλά ο ίδιος είπε πως καλύτερα να έρθει και μονάδα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά τον καλεί στο τηλέφωνο η γιατρός της μονάδας που έρχεται προς το σημείο και τον ξαναρωτάει αν γνωρίζει ΚΑΡΠΑ, δίνοντας της πάλι αρνητική απάντηση. «Δυστυχώς όχι απαντώ γεμάτος τύψεις που στα 40 μου χρόνια δεν έμαθα πως να κάνω ΚΑΡΠΑ», αναφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ

Τρία ασθενοφόρα ήρθαν μέσα σε 10 λεπτά μαζί και με τη μονάδα, όπως αναφέρει ο άνδρας στην ανάρτησή του, και προσπάθησαν για πάνω από 15 λεπτά να επαναφέρουν τον άτυχο άνδρα. Η γιατρός έπιασε τον σφυγμό και οι προσπάθειες των διασωστών συνέχισαν για άλλα 40 λεπτά.

Ο άνδρας καταλήγοντας στην ανάρτηση του συνεχάρη τους διασώστες και τη γιατρό του ΕΚΑΒ, ενώ ζήτησε και συγγνώμη που δεν ήξερε να κάνει ΚΑΡΠΑ, αλλά υποσχέθηκε πως θα εκπαιδευτεί και ελπίζει πως ο άτυχος άνδρας τα κατάφερε.

Η παροχή άμεσης φροντίδας, είναι μια αλληλέγγυα κίνηση προς τους συνανθρώπους μας. Όλες και όλοι μπορούμε να βρεθούμε σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Η γνώση και η παροχή πρώτων βοηθειών διασφαλίζει ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Στη δουλειά, στις διακοπές, στον δρόμο ή στο σπίτι, οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι απ’ όσοι νομίζουμε. Όλοι πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών.

Με την σωστή εκπαίδευση και εσύ μπορείς!

Διαβάστε επίσης: Εντοπίστηκε Πτώμα Σε Παραλία Της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaa

✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5P

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *