Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: «Φρούριο» η πόλη για την ΔΕΘ – Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα αστυνομικά  μέτρα ενόψει της έναρξης λειτουργίας της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιήσει το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. αν και “ρευστό” ακόμα κατόπιν πολλών συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί, τις τελευταίες μέρες, προβλέπει την  εφαρμογή των μέτρων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, καθώς  θα βρίσκονται επί ποδός όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να μετακινηθούν διμοιρίες από όμορους νομούς, αλλά και από υπηρεσίες της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αστυνομικών που θα πάρουν μέρος στα μέτρα θα είναι περίπου 3.500. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διμοιρίες των ΜΑΤ, της ΥΜΕΤ, της ΟΠΚΕ και της Δράσης θα αναπτυχθούν σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου θα διέλθουν οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ενώ από αέρος ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και drones θα εποπτεύουν την εξέλιξή τους και θα δίνουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, θα βρίσκονται τα επιτελικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που θα συντονίζουν τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ.

Η Υπηρεσία «Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας» της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα τρία  είναι τύπου BO-105 και τα άλλα δύο  τύπου EC-135, αμφότερα της εταιρείας AIRBUS. Τα ελικόπτερα είναι εφοδιασμένα με σύγχρονο εξοπλισμό για υποστήριξη αστυνομικών επιχειρήσεων, όπως διόπτρες νυχτερινής όρασης, σύστημα καταρρίχησης Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) και σύστημα λήψης – μετάδοσης εικόνας με δυνατότητα θερμικής απεικόνισης.

Οι «Αίαντες»

Σημειώνεται ότι το 2004 η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε και ένα όχημα ρίψης νερού τύπου RCU-6000 της ισραηλινής εταιρείας BAT. Το όχημα, που έγινε γνωστό ως «Αίαντας» βασίζεται σε σασί φορτηγού Mercedes-Benz και φέρει εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση (το οποίο μπορεί να αναμιχθεί και με χρωστικές ή άλλες ουσίες στη δεξαμενή των 6.000 λίτρων που έχει το όχημα).  Βγήκε στο δρόμο για πρώτη φορά  κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη περιοχή της Κερατέας το 2010. Το 2012 αποκτήθηκαν άλλα 4 οχήματα του ίδιου τύπου, τα οποία διαφέρουν μόνο σε μικρολεπτομέρειες και ξεχωρίζουν λόγω του λευκού τους χρώματος.

Παράλληλα ο «Αίαντας», διαθέτει, σύστημα αυτοπυρόσβεσης, ειδικό εκτοξευτήρα χημικών και δακρυγόνων, υπερσύγχρονη κάμερα η οποία καταγράφει τα πάντα (και βοηθάει τους χειριστές του να φύγουν από το σημείο των επεισοδίων ακόμα κι αν δεν έχουν καλή οπτική από το παρμπρίζ), ειδικές προστατευτικές επιφάνειες και πτύο απομάκρυνσης εμποδίων όπως τα οδοφράγματα.

Αποκλεισμένο το Βελλίδειο

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, γύρω από το Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, αναμένεται να αναπτυχθούν αστυνομικές κλούβες και κιγκλιδώματα για να αποτραπεί η κίνηση των διαδηλωτών προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται για παν ενδεχόμενο οι Αίαντες, (αύρες) της ΕΛ.ΑΣ.

Ιδιαίτερα… «σφιχτοί»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Τ.Θ.» τα φετινά αστυνομικά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως “σφιχτά” χωρίς καμία “ελαστικότητα” και περιθώριο έστω και του παραμικρού “λάθους” από μεριάς Αστυνομικών, δεδομένης της χρονικής περιόδου μιας περιόδου “Κρίσεων” και λαθών του πρόσφατου παρελθόντος.

Οι διαδηλώσεις

Την αυλαία των κινητοποιήσεων, ανοίγει το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτέμβρη η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ στις 08:30 το θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση  για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Κωσταντινουπόλεως 49) και εν συνεχεία, πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Παράλληλα, μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου από συνδικάτα, συλλογικότητες, οργανώσεις και πολιτικές κινήσεις. Μέχρι στιγμής, επισήμως, έχουν γίνει γνωστές οι εξής συγκεντρώσεις (είναι προγραμματισμένες για το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πορείες): Στις 18:00 καλούν σε συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 17.30 είναι το κάλεσμα του ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ. Στην Καμάρα (επίσης στις 6 μ.μ.) θα συγκεντρωθούν άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά και στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Στο μεταξύ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στη Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 87ης ΔΕΘ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

α.Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 06.00 της Παρασκευής (8-09-2023) μέχρι και την 18.00 ώρα της Κυριακής (δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

-Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

-Αγ.Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

-Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.

-Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Μ. Ανδρόνικου, από Πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

– Ιασωνίδου, από Εγνατία έως Αγίου Δημητρίου.

β. Από την 14.00 ώρα της Πέμπτης (07-09-2023) μέχρι και την 18.00 ώρα της Κυριακής δεν θα επιτρέπεται η στάση-στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-26ης Οκτωβρίου, από Ανδρέου Γεωργίου μέχρι Πήγασου, ρεύμα προς έξοδο πόλης.

-Ερμιόνης, από 26ης Οκτωβρίου μέχρι Ανδρέου Γεωργίου.

-Ανδρέου Γεωργίου, από Πήγασου μέχρι 26ης Οκτωβρίου.

γ. Σάββατο (09-09-2023), από ώρα 15.00 σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς του κέντρου της πόλης:

-Λ.Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

-Γ΄ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

-Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.

-Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.

-Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της.

-Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της.

-Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου.

-Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

-Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.

-Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

-Αγίας Σοφίας , από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.

– Π. Μελά , καθ’ όλο το μήκος της.

– Βενιζέλου , καθ’ όλο το μήκος της.

δ. Υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στις οδούς Τσιμισκή, Εγνατία και Αγίας Σοφίας, καθώς και στις λεωφόρους Νίκης και Μ.Αλεξάνδρου.

Επίσης, από τις  15.00 του Σαββάτου (09-09-2023) και μέχρι το πέρας των σχετικών εκδηλώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από Ανατολικά προς Δυτικά της πόλης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από Δυτικά προς Ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

ΠΗΓΗ: www.typosthes.gr

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel – Χάος Στον Βόλο: Πλημμύρισαν Όλοι Οι Δρόμοι Της Πόλης (Video)

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ

✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaa

✅ στο Facebook ➡https://bit.ly/3Jrx5P

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *