Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας μέσα στο κατακαλόκαιρο έρχεται να ξεμπερδέψει μια και καλή με ότι έχει μείνει όρθιο στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.
Αντί να στελεχώσει με όλο το αναγκαίο προσωπικό τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και να προχωρήσει στην δημιουργία νέων δομών, στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης, παραχωρεί ότι έχει απομείνει δημόσιο στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση στους ιδιώτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προβλέπει:
- Το κλείσιμο 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ.
- Την μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας και τις αρμοδιότητες αυτών στις ΥΠΕ, με την παράλληλη ενίσχυση και εκχώρηση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους (με ότι αυτό συνεπάγεται για ψυχικά πάσχοντες και εργαζόμενους).
- Την κατάργηση των δημόσιων, δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πρόληψη, απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τον ΙΑΝΩ, το ΔΙΑΠΛΟΥΣ, το ΑΡΓΩ.
- Την δημιουργία ενός ΝΠΙΔ στον τομέα της απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
- Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης αφού δε διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
- Τη γενναία χρηματοδότηση με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης των ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
- Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζόμενων στις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, από την μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών».
- Τη συνεχή μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
- Τη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων», με την ιατρικοποίηση και την ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».
Την ίδια ώρα που ο λαός, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία και απεξάρτηση, η επιστημονική κοινότητα, οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειές τους έχουν καταδικάσει το παραπάνω σχέδιο νόμου μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρύβεται γιατί δεν μπορεί να υπερασπιστεί την διάλυση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα της υγείας, προπομπό για όσα δρομολογούν το επόμενο διάστημα συνολικά στο ΕΣΥ.
Διαβάστε επίσης: Flyover: Συνεδριάζει Το Συντονιστικό Τη Δευτέρα (29/7)-Τα Θέματα Που Θα Συζητηθούν
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest