Ειδήσεις Ελλάδα

Σύνταξη με πλασματικά έως και 7 χρόνια νωρίτερα – Τι μπορείτε να εξαγοράσετε, πόσο κοστίζουν, πότε και ποιους συμφέρουν

Σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα μπορούν να κλειδώνουν οι ασφαλισμένοι συμπληρώνοντας τα χρόνια που λείπουν με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.

Οι εξαγορές πλασματικού χρόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πλήρη αλλά και για μειωμένη σύνταξη, επιτρέποντας στους ασφαλισμένους να αποχωρήσουν με μικρότερο όριο ηλικίας από τα 62 ή τα 67 έτη.

Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναγνωρίσουν ως και 7 πλασματικά έτη (από στρατιωτική θητεία, σπουδές, τέκνα, κενά ασφάλισης, ακόμη και από χρόνο έκτισης ποινής φυλάκισης), ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν ως και 12 έτη ως εξής: 7 έτη από σπουδές, στρατιωτική θητεία, προϋπηρεσία ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών λόγω ανατροφής τέκνου και επιπλέον ως 5 έτη ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων (1 έτος με ένα παιδί, 3 έτη με δύο παιδιά και 5 έτη από τρίτο και μετά).

Προσοχή: Οι ασφαλισμένοι που απέχουν ως 5 έτη από τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη και έχουν αποφασίσει ότι θα συμπληρώσουν τα συντάξιμα έτη με αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου καλό είναι να κάνουν τις αιτήσεις τους εντός του 2022, καθώς έτσι κλειδώνουν τα πλασματικά που ισχύουν σήμερα και δεν κινδυνεύουν από αλλαγές ή και από πιθανό περιορισμό τους από το 2023 και μετά.

Οι πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται διπλά, δηλαδή και για να συμπληρωθεί ο συνολικός χρόνος για συνταξιοδότηση αλλά και για προσαύξηση της σύνταξης, ενώ οι δωρεάν πλασματικοί χρόνοι (π.χ. διάστημα κύησης-λοχείας για μητέρες, ανεργίας, ή ασθένειας με επιδότηση) χρησιμοποιούνται μόνον για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για προσαύξηση σύνταξης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα ως το 2010 επιτρέπεται να αναγνωρίσουν τόσα πλασματικά έτη όσα τους λείπουν για να συμπληρώσουν την 25ετία. Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 2011 και μετά αναγνωρίζονται πλασματικά έτη και πέραν της 25ετίας.

Προσοχή: Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αιτήσεις εξαγοράς πλασματικού χρόνου ως το 2020 θα έχουν απώλειες στο ποσό της σύνταξης, διότι οι εξαγορές υπολογίζονται με εισφορές κάτω του 20%.

Η μικρότερη εισφορά για τις αναγνωρίσεις κατεβάζει και τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών και εν τέλει προκαλεί απώλειες στη σύνταξη.

Για παράδειγμα:

*Το κόστος εξαγορά πλασματικού χρόνου με αίτηση ως 2016 υπολογίζεται με εισφορά 6,67% του μισθού. Με μισθό 1.500 ευρώ, η εξαγορά στοιχίζει 100 ευρώ το μήνα. Ως συντάξιμες αποδοχές για τα πλασματικά έτη που εξαγοράζονται όμως δεν θα ληφθούν υπόψη τα 1.500 ευρώ, αλλά ο μισθός των 500 ευρώ, γιατί σε αυτόν το μισθό αναλογεί η εξαγορά συντάξιμου πλασματικού χρόνου ασφάλισης με εισφορά κλάδου σύνταξης 20% (100/0,20=500).

πηγή:eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει
ς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *