Δήμος Θεσσαλονίκης Ειδήσεις Ελλάδα Θεσσαλονίκη Νομός Θεσσαλονίκης Οικονομία Περιβάλλον

Σύμπραξη «ΌΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο»: Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται ένα φαραωνικό έργο real estate στην καρδιά της

Σύμπραξη «ΌΛΗ η ΔΕΘ ένα Πάρκο»: Η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται ένα φαραωνικό έργο real estate στην καρδιά της

Το σχέδιο «ανάπλασης της ΔΕΘ» που προωθείται για τη δημιουργία δήθεν Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην πραγματικότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός αναχρονιστικού έργου φαραωνικής και εντατικής οικοδόμησης του χώρου, η οποία δεν θα αφήνει χώρο για την ανάπτυξη πραγματικών χώρων πρασίνου, τους οποίους η πόλη έχει απόλυτη ανάγκη. Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η νεοιδρυθείσα Σύμπραξη «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο».

Ειδικότερα, το σχέδιο που έχει προκριθεί από τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό περιλαμβάνει την κατασκευή πέντε τεράστιων περιπτέρων, κατά 2,5 φορές μεγαλύτερα από το Παλαί Ντε Σπορ, το κάθε ένα από αυτά. Επίσης, περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου, καθώς και ξενοδοχείου ύψους  32 μέτρων, που θα καταλαμβάνουν μέχρι και το ένα τρίτο της συνολικής δομημένης επιφάνειας, όπως τόνισε η Ελένη Ιωαννίδου, ιστορικός και μέλος το Δικτύου για το Αστικό Πράσινο «SOSε τα Δέντρα».

Όπως ανέφερε η ίδια, «όλα αυτά με το μέγεθός τους θα κρύβουν τη θέα προς την Άνω Πόλη και το δάσος, θα κόβουν τους διαδρόμους του αέρα μεταξύ Σέιχ Σου και θάλασσας και τον αερισμό της πόλης ενώ το ποσοστό της κτισμένης έκτασης θα είναι 16% περισσότερο απ’ ότι σήμερα. Εδώ και μήνες κυκλοφορεί το μύθευμα ότι από τα 175 στρέμματα της ΔΕΘ, τα 110 θα είναι πράσινο. Όμως τα νούμερα δεν βγαίνουν. Η όλη μεθόδευση θα σημάνει το χτίσιμο όλης της έκθεσης προς όφελος οικονομικών συμφερόντων», τόνισε η κ. Ιωαννίδου.

«Οι πολίτες της πόλης δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά, ενώ επίσης δεν γνωρίζουν ότι εξαγγέλλεται πάρκινγκ 2.000 θέσεων που θα πολλαπλασιάσει το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση. Η δημιουργία του υπόγειου πάρκινγκ δεν επιτρέπει τη φύτευση ψηλών δέντρων, που παρέχουν άφθονο οξυγόνο και χαμηλώνουν τη θερμοκρασία, αλλά μόνο χαμηλά, διακοσμητικά δέντρα, θάμνοι και γκαζόν. Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, ότι στο υπέδαφος του χώρου της ΔΕΘ υπάρχουν αρχαιότητες με αρχαιολογική σημασία, καθώς εκεί απλωνόταν το ανατολικό ελληνιστικό, ρωμαϊκό, βυζαντινό και οθωμανικό νεκροταφείο της πόλης, και για αυτό τον λόγο η κατασκευή του έργου θα καθυστερήσει πολλά περισσότερα χρόνια από τα πέντε που μας λένε ότι θα διαρκέσει», είπε η ίδια.

Μια παραγνωρισμένη πτυχή του αιτήματος για απομάκρυνση της ΔΕΘ και δημιουργία στη θέση της ενός μητροπολιτικού πάρκου είναι η ιστορική διαδρομή ενός αρχαίου χειμάρρου μέσα από αυτή την έκταση. Ενός χειμάρρου που σήμερα βρίσκεται υπογειοποιημένος και σε κάθε μεγάλη νεροποντή πλημμυρίζει και ο οποίος έτσι κι αλλιώς χρειάζεται αναδιαμόρφωση στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής.

«Το ερώτημα είναι: θα τον θάψουμε πιο βαθιά, με λίγο μεγαλύτερη διατομή ή θα τον ξαναφέρουμε στο φως, θα αποκαταστήσουμε την ανοιχτή του κοίτη και θα τον καταστήσουμε το κεντρικό και συνεκτικό στοιχείο μιας συνολικής ανάπλασης του χώρου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μητροπολιτικού πάρκου με υψηλό πράσινο». Την τελευταία εκδοχή υποστήριξε ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας-Οικολογίας και στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Δημήτρης Κονταξάκης, τόνισε ότι η ΔΕΘ αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλης έκτασης ελεύθερους χώρους στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος, ο οποίος θα πρέπει να διατεθεί για να αυξηθεί το συνολικό πράσινο της πόλης, που αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 2 τ.μ. ανά κάτοικο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το ελάχιστο όριο στα 10 τ.μ. ανά κάτοικο.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης ζητά να κηρυχθεί ο χώρος της ΔΕΘ ως «ιστορικός τόπος πολιτισμού και πρασίνου» και να χαρακτηριστούν ως μνημεία τα κτήρια που θεωρούνται σημαντικά από αρχιτεκτονικής άποψης, μεταξύ των οποίων τα περίπτερα 1 και 2, το Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός, η Πύλη-σύμβολο της ΔΕΘ και το περίπτερο των Εθνών. «Η έκταση στο σύνολό της μπορεί να αποτελέσει ένα ανοιχτό μουσείο μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία ως Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Πρασίνου», είπε ο κ. Κονταξάκης.

Στην παρέμβασή του ο καθηγητής Οικονομικών του ΑΠΘ και στέλεχος της Πρωτοβουλίας για Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, μίλησε για ένα οικονομικό σκάνδαλο που πρέπει να διερευνηθεί, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου και τον τρόπο χρηματοδότησής τους. «Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν άνω των 100 εκατ. και στο ενδιάμεσο διάστημα των 10 περίπου ετών έχει τριπλασιαστεί. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη η χρηματοδότηση να βασιστεί κατά τα δύο τρίτα σε δημόσια χρηματοδότηση, δημιουργεί τις συνθήκες της ανάγκης διερεύνησης ενός οικονομικού σκανδάλου», τόνισε.

Εκτίμησε ακόμη ότι για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου θα απαιτηθούν 10-15 έτη, αναστέλλοντας για το διάστημα αυτό τις εκθεσιακές δραστηριότητες, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομική ζωή της πόλης και ακυρώνοντας έτσι τους ισχυρισμούς για ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός σχεδιασμού για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη του αστικού κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη φιλοξενία δραστηριοτήτων της λεγόμενης δημιουργικής οικονομίας, της εστίασης και τουριστικής εξυπηρέτησης και του τομέα των υπηρεσιών. «Αυτό το φαραωνικό έργο θα εκτοπίσει όλη αυτή την προοπτική της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η μεταφορά των εκθεσιακών δραστηριοτήτων μεγάλης έκτασης εκτός πόλης θα δώσει ανάσα και προοπτική οικονομικής ανάπτυξης με βιώσιμα χαρακτηριστικά για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος», κατέληξε.

Η Σύμπραξη «Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» δημιουργήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δικτύου για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”, και σε αυτήν συμμετέχουν 13 φορείς και συλλογικότητες και συνεχώς προστίθενται νέες.

Διαβάστε επίσης: Ενημέρωση-Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο από τον Πρώην Δήμαρχο Δήμου Χαλκηδόνος κ. Μπίκο Ιωάννη

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *