Ανακοινώσεις Δήμου Λαγκαδά Δήμος Λαγκαδά

Συγκίνηση στην Πορεία Μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στον Δήμο Λαγκαδά οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Ιστορικό – Αρχαιολόγο κ. Ιωάννη Λαζαρίδη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Ηρώου Πεσόντων της πόλης του Λαγκαδά.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα με την πραγματοποίηση της πορείας μνήμης στην οδό Λουτρών, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, μελών της διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά και απλού κόσμου.

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της εκδήλωσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αλέξανδρος Εφραιμίδης, ο οποίος παρέθεσε σημαντικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Αυτά τα γεγονότα οφείλουμε να τα θυμόμαστε, να τα μνημονεύουμε μέχρι τη δικαίωση. Τίποτα δεν είναι χαμένο αν είναι αλησμόνητο», επισήμανε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «αυτή η μέρα δεν αφορά μόνο τους Έλληνες του Πόντου αλλά είναι ένα εθνικό ζήτημα».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης, ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ / NRDC-GR Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Διοικητής της 34 Μ/Κ Ταξίαρχος Χρήστος Μιχαλόπουλος, μέλη της Διοίκησης του Δήμου Λαγκαδά, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και απλοί πολίτες.

Ακολούθησε το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης με τις φωνές των Γιάννη Τσιτιρίδη και Στέλιου Μαβίδη, ενώ λύρα έπαιξαν οι Γιώργος Ευσταθιάδης, Αναστάσιος Καρακούσης, Θωμάς Μπαϊρακτάρης, Βασίλης Τζανής και Κωνσταντίνος Φουλίδης.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους πυρριχιστές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής να αποδίδουν με συγκλονιστικό τρόπο και υπό βροχή τον χορό Σέρρα, ενώ το Δημαρχιακό Μέγαρο του Λαγκαδά φωταγωγήθηκε κόκκινο, συμβολίζοντας το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας.

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει
ς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *