Δήμος Χαλκηδόνος Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Στα Δικαστήρια αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκηδόνος, μετά από αντιδράσεις για κάμερες σε σχολείο της Γέφυρας

Η τοποθέτηση καμερών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέφυρας, στάθηκε η αφορμή προκειμένου να κληθεί να καταθέσει στη Δικαιοσύνη η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών & Παιδείας του δήμου Χαλκηδόνος, Μαρία Κωστοπούλου.

Ειδικότερα, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για την κ. Κωστοπούλου, η οποία κλήθηκε ως ύποπτη για την τέλεση των αδικημάτων που περιγράφονται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 38 του ν. 4624/2019.

Το ζήτημα ανέδειξε εκπαιδευτικός που διδάσκει στο σχολείο, όπως και είχε δημοσίευσή ο ΣυνΔΗΜΟΤΗΣ σε προηγούμενο άρθρο στις 18 Απριλίου 2022, και σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς γονέων, οι οποίοι κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, πως οι κάμερες τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία της ίδιας την αντιδημάρχου, δίχως μάλιστα να έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι φωτογραφίες που είχε στείλει στον ΣυνΔΗΜΟΤΗ ο εκπαιδευτικός του 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέφυρας.

Το οποίο είχε κάνει σημαντικότατο θέμα σε ένα από τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Χαλκηδόνος, και παρακολουθήστε τι είχε δηλώσει τότε η κυρία Κωστοπούλου:

«Έχουμε βάλει κάμερες σε όλα τα σχολεία»

Από πλευράς της, η κ. Κωστοπούλου μεταφέρει στο GRTimes ότι, «οι κάμερες τοποθετήθηκαν στο σχολείο έπειτα από αίτημα του διευθυντή, προκειμένου να αποφευχθούν οι βανδαλισμοί καθώς, δυστυχώς, δεν έχουμε φύλακες στα σχολεία και συχνά συναντάμε τέτοιου είδους περιστατικά από εξωσχολικά άτομα. Λάβαμε άδεια και από τον Σύλλογο Γονέων προκειμένου να τις τοποθετήσουμε».

Η ίδια ξεκαθάρισε επιπλέον ότι «οι κάμερες βρίσκονται αυστηρά στις πόρτες των σχολείων και σε εξωτερικούς χώρους και δε δείχνουν κανέναν εσωτερικό χώρο. Λειτουργούν μόνο αφού σχολάσουν και τα παιδιά του ολοημέρου, δηλαδή μετά τις 16:30 το απόγευμα και ο μόνος σκοπός είναι να αποφεύγονται περιστατικά βανδαλισμού».

Όπως ακόμη γνωστοποιεί, «όταν ανέλαβα την αντιδημαρχία, βρήκαμε μόλις δυο σχολεία με κάμερες και έπειτα, βάλαμε σε -σχεδόν- όλα. Έκτοτε, εκλείπουν πλήρως οι βανδαλισμοί και μας ζητούν οι διευθυντές από τα σχολεία όπου δεν έχουν τοποθετηθεί κάμερες, να βάλουμε και εκεί».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για την τοποθέτηση των καμερών, η κ. Κωστοπούλου αναφέρει πως αυτή προήλθε από πόρους του δήμου Χαλκηδόνος.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση που κλήθηκε να δώσει, σημειώνει πως «με κάλεσε ο πταισματοδίκης, κατέθεσα και ξεκαθαρίζω ότι πρόκειται για μία καθόλα νόμιμη διαδικασία».

Τι αναφέρει ο Νόμος και πώς σχετίζεται με τις κάμερες

Ξεκαθαρίζουμε ότι, στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 38 του ν. 4624/2019 αναφέρεται ότι,

  • όποιος, χωρίς δικαίωμα α) επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και με την πράξη του αυτή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών· β) τα αντιγράφει, αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, συλλέγει, καταχωρεί, οργανώνει, διαρθρώνει, αποθηκεύει, προσαρμόζει, μεταβάλλει, ανακτά, αναζητεί πληροφορίες, συσχετίζει, συνδυάζει, περιορίζει, διαγράφει, καταστρέφει, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη και,
  • όποιος χρησιμοποιεί, μεταδίδει, διαδίδει, κοινολογεί με διαβίβαση, διαθέτει, ανακοινώνει ή καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία απέκτησε σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 ή επιτρέπει σε μη δικαιούμενα πρόσωπα να λάβουν γνώση των δεδομένων αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει
ς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *