Ειδήσεις Ελλάδα

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων…

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων του σπιτιού σας και των μονάδων θέρμανσης από ενδεχόμενο παγετό.

Ενημερωθείτε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες απομόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδρομετρητής (ρολόι ύδρευσης) στην στήλη των υδρόμετρων της οικοδομής. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες της εγκατάστασης ύδρευσης ζεστού και κρύο νερού ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν κανονικά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών ή επιφανειακές σωλήνες ύδρευσης) είναι καλά μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Παράλληλα ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερμοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστημα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο κύκλωμα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το μέτρο αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά το λογαριασμό του νερού!

Θυμηθείτε να μην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την απομάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)

Φροντίστε να ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώματος). Αν όχι, φροντίστε να προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το ή αν χρειαστεί συμπληρώστε το.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άμεσα.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά.

Σε περίπτωση που πέσει πολύ η θερμοκρασία αφήστε μια βρύση να τρέχει με μικρή παροχή έτσι ώστε να αποφύγετε να παγώσουν οι σωλήνες.

Σε περίπτωση που έχετε μονάδα Φυσικού Αερίου για την θέρμανση της οικίας σας μην διακόψετε την παροχή αερίου καθώς επίσης και μην σβήσετε την μονάδα για παραγωγή θέρμανσης, έτσι ώστε να λειτουργεί συνεχώς και να μην υπάρχει περίπτωση να παγώσει, καθώς επίσης προστατεύστε την μονάδα από την παγωνιά τοποθετώντας προστατευτικά – μονωτικά καλύμματα.

Σε περίπτωση που έχετε μονάδα Φυσικού Αερίου για την θέρμανση της οικίας σας και πέσει πολύ η θερμοκρασία ανοίξτε μια βρύση στο ζεστό νερό να τρέχει με μικρή παροχή και μην κλείσετε έτσι ώστε να αποφύγετε να παγώσουν οι παροχές κρύου και ζεστού νερού της μονάδας.

Τοποθέτηση αντιπαγωτικού καλωδίου προστασίας των σωληνώσεων κάτω από την μόνωση προστασίας το οποίο λειτουργεί με θερμοστάτη.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες :

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδρομετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να γράφει «γυρνάει», αυτό σημαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασμένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αμέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν αδειούχο υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.
Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν αδειούχο υδραυλικό.
Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

πηγή: seyth.gr

διαβάστε επίσης:https://syndimotis.com/?s=%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%B1

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *