Αγροτικά Ειδήσεις Ελλάδα Θεσσαλονίκη Νομός Θεσσαλονίκης

Πότε ο αγρότης κόβει τιμολόγιο, άμεση ανάρτηση σε mydata

Eντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, διενέργεια αυτόµατων ψηφιακών ελέγχων, διπλασιασµό των ηλεκτρονικών συναλλαγών µε την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωµών, είναι µια σειρά από νέα πράγµατα που ήρθαν στην καθηµερινότητα µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που σηµαίνει πως οι αγρότες θα χρειαστεί να στραφούν πιο µεθοδικά στην τήρηση των βιβλίων.

Οι παρεµβάσεις που ψηφίστηκαν µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο έχουν ως εξής:

 • ∆ιασύνδεση µέσα στους πρώτους µήνες του 2024 των ταµειακών µηχανών µε τα POS των επιχειρήσεων. (σσ. αυτό έλεγε αρχικά, αλλά δόθηκε παράταση µέχρι το τέλος Απριλίου).
 • Αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελµατιών: Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών θα αναγνωρίζονται µόνο οι δαπάνες που περνούν µέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
 • POS παντού: επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS σε περισσότερες οικονοµικές δραστηριότητες καθώς σήµερα δεν ήταν υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελµατικοί χώροι, όπως για παράδειγµα γυµναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθµευσης αυτοκινήτων, κινηµατογράφοι κλπ. [σσ. οι αγρότες δεν έχουν υποχρέωση,µε εξαίρεση τους παραγωγούς λαϊκών αγορών].
 • Έγινε διεύρυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Επέκταση και υποχρεωτική χρήση τηλεκτρονικής τιµολόγησης.
 • Απλοποιηµένο τιµολόγιο: Μείωση του ύψους του απλοποιηµένου τιµολογίου από τα 100 στα 50 ευρώ.
 • Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδοµής, αγροτικά κ.λπ.). Αυτό είναι το µεγαλύτερο αστείο που έχει υπάρξει µέχρι τώρα και σας το µεταφράζω: οι κύριοι της ΑΑ∆Ε θα υποχρεώσουν τον αγρότη για τη διακίνηση των προϊόντων του, να διαβιβάζει το ∆ελτίο Αποστολής στα MyDATA.
 • Εγώ πάντως ενηµερώνω, το µαύρο θα πάει σύννεφο.
 • Επανεξέταση των προστίµων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις [σσ. ας ελπίσουµε να κατανοήσουν επιτέλους οι αρµόδιοι ότι δεν έχει καµία λογική να επιβάλλεται πρόστιµο 100,250 ή 500 ευρώ, όταν δεν υποβάλλεται ή εκπρόθεσµα δήλωση αξίας 2,00 ευρώ και 3,00 ευρώ.

Πρόκειται για εντελώς νέα δεδοµένα στην καθηµερινότητα των επιχειρήσεων. Και επειδή και οι αγρότες θεωρούνται επιχειρήσεις, έχουν και οι αγρότες τις ίδιες υποχρεώσεις µε τις λοιπές επιχειρήσεις. Η ΑΑ∆Ε απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στα MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Έτσι Από 01/01/2024 τα τιµολόγια πρέπει να διαβιβάζονται στο σύστηµα των my data µέχρι την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης. Π.χ. τα τιµολόγια που εκδόθηκαν στις 20/04/2024 πρέπει να διαβιβαστούν µέχρι τις 21/04/2024 κλπ.

Αυτό µπορεί να γίνει µε τους εξής τρόπους:

 • Ο αγρότης – εκδότης τιµολογίου, να το διαβιβάσει ο ίδιος µέσω της εφαρµογής e-timologio της ΑΑ∆Ε
 • Ο αγρότης να εκδώσει τιµολόγιο µέσω προγράµµατος που θα εγκαταστήσει στον υπολογιστή του.
 • Ο αγρότης να δώσει εντολή στον αγοραστή έµπορο, να εκδίδει εκείνος για λογαριασµό του [αυτοτιµολόγηση], κάτι που είναι το σύνηθες µέχρι σήµερα. Συνεπώς, θα είναι ελάχιστοι οι αγρότες που θα έχουν αυτή την υποχρέωση, άρα ας ασχοληθούµε µε το συντριπτικό ποσοστό των υπολοίπων.

Εξαιρούνται από την εφαρµογή οι αγρότες του ειδικού ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι ισχύει ό,τι ίσχυε µέχρι τώρα: για τις πωλήσεις των αγροτών του ειδικού καθεστώτος εκδίδουν τιµολόγιο αγοράς οι αγοραστές, είτε αυτοί είναι έµποροι, είτε άλλοι αγρότες του κανονικού καθεστώτος. Να επισηµάνω για µία ακόµη φορά ότι τη νοµολογία την εκδίδει το υπουργείο Οικονοµικών, όχι η ΑΑ∆Ε. Συνεπώς, έχουµε το φορολογικό νόµο και πάνω σε αυτόν ακουµπούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, όχι το αντίθετο.

Κλείδωµα της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

Από 01/01/2024 έχουµε άλλο ένα νέο φρούτο: η ΑΑ∆Ε αποφάσισε να κλειδώσει την περιοδική δήλωση ΦΠΑ. Τι σηµαίνει αυτό; Έχεις έξοδα στο α’ τρίµηνο π.χ. 10.000 ευρώ, τα πας στο λογιστή σου, τα καταχωρεί στα βιβλία σου και ετοιµάζεται να υποβάλλει τη δήλωση ΦΠΑ σου. Αν ο εκδότης των παραστατικών δεν τα διαβιβάσει στα MyDATA, ο λογιστής σου δεν µπορεί να υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ, γιατί δεν θα αναγνωρίζει τα έξοδα. ∆ηλαδή, δεν θα δέχεται ένα πραγµατικό έξοδο, επειδή δεν είναι στο MyDATA.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ολοήμερα Δημοτικά: Αλλαγές Στα Σχολικά Ωράρια – Τι Ώρα Θα Φεύγουν Οι Μαθητές

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *