Ειδήσεις Ελλάδα

Παρέμβαση Σ.Φάμελλου στο Circle the Med Forum 2022

Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με υπερκέρδη λίγων και φτώχεια για πολλούς.

«Ο νέος σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναλάβει τις λανθασμένες επιλογές που οδήγησαν στις σημερινές κρίσεις. Γιατί η κλιματική κρίση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αδηφάγο παραγωγικό μοντέλο και στη θεοποίηση του γρήγορου κέρδους», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στο Φόρουμ Circle the Med 2022, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ζάππειο.

Σχολιάζοντας αρχικά τα αποτελέσματα της πρόσφατης COP 27, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι το θετικό βήμα όσον αφορά στη δημιουργία Ταμείου για την αποζημίωση των αναπτυσσόμενων χωρών για τις απώλειες και τις καταστροφές που υφίστανται λόγω της κλιματικής κρίσης, συνοδεύεται από το αρνητικό γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη δράση για το πώς θα μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπου εντοπίζεται σημαντική καθυστέρηση στις πολιτικές ανθεκτικότητας. «Σε πολιτικό επίπεδο αναφερόμαστε συχνά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν συμβαδίζουν οι πράξεις με τις απαιτήσεις. Μιλάμε για οικονομικό μετασχηματισμό, για εκπαίδευση και για ευαισθητοποίηση, παραβλέπουμε όμως τις ανάγκες της νέας γενιάς, μιλάμε πολύ θεωρητικά για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και παραβλέπουμε επίσης, συχνά ηθελημένα, και τον κεντρικό, ηγετικό και ρυθμιστικό ρόλο της Πολιτείας στην πράσινη μετάβαση», σημείωσε.

Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε στη συνέχεια σε αντιφατικές πολιτικές επιλογές και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, που υπονομεύουν τη πράσινη μετάβαση, αλλά και στο γεγονός ότι οι δύο κρίσεις, της πανδημίας και του πολέμου, οδήγησαν σε αποτελέσματα που δεν ήταν ούτε υπέρ της κυκλικής οικονομίας ούτε της μείωσης εκπομπών. «Είναι απαράδεκτο ακόμη και σήμερα να εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι περιβαλλοντικά και κλιματικά φιλική η πυρηνική ενέργεια ή το φυσικό αέριο. Είναι επίσης στρέβλωση να συζητάμε για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, θεωρώντας ότι το ζήτημα συνδέεται με τις πηγές τροφοδοσίας και όχι με την πλήρη απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε προηγούμενες λανθασμένες επιλογές, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε τα ακόλουθα:

•      Ο σχεδιασμός της πράσινης μετάβασης οφείλει να συνδυάσει τη απανθρακοποίηση με την ενεργειακή ασφάλεια.

•      Δεν χωρά υποτίμηση του ζητήματος του ενεργειακού κόστους και της αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες, όπου η αδυναμία και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να αναγνωριστούν τα υπερκέρδη λίγων εταιρειών, είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση εισοδήματος από νοικοκυριά και επαγγελματίες. Η Ευρώπη υπήρξε αδύναμη στην κρίση ακριβώς γιατί η ενέργεια έχει αφεθεί μόνο στην κερδοφορία των αγορών, και ο εποπτικός και ρυθμιστικός ρόλος της Πολιτείας έχει υποβαθμιστεί.

•      Δεν γίνεται σχεδιασμός της πράσινης μετάβασης μόνο με επικοινωνία και αγνοώντας την επιστήμη, τον ορθό χωροταξικό σχεδιασμό με στόχο και την προστασία της βιοποικιλότητας, την πραγματική ζήτηση ενέργειας και τις δυνατότητες εξοικονόμησης, τις απαιτούμενες επενδύσεις σε δίκτυα και σε μονάδες αποθήκευσης.

•      Δεν γίνεται να αγνοείται το θέμα του πλουραλισμού και της ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς η μετάβαση δεν μπορεί να γίνεται από λίγους και για να ωφεληθούν μόνο λίγοι, απλά αναπαράγοντας το ίδιο αναπτυξιακό υπόδειγμα που οδήγησε στη σημερινή κρίση.

«Πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι εάν εξακολουθήσουμε στην ίδια πορεία, θα έχουμε περισσότερους αντιπάλους παρά συμμάχους στην πορεία της πράσινης μετάβασης. Η μετάβαση και οι ΑΠΕ θα δυσφημιστούν και η κοινωνία θα τεθεί απέναντι. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει την εμβληματική πρόταση το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030 να αφορά την αυτοπαραγωγή, την αυτοκατανάλωση και τις ενεργειακές κοινότητες, δηλαδή οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, και οι επαγγελματίες να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν. Η αποκέντρωση και ο πλουραλισμός είναι η μόνη λύση για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις και τα οφέλη της μετάβασης να διαχέονται και να αφορούν όλη την κοινωνία», επεσήμανε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.​

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

✅ στο Instagram ➡

✅ στο twitter ➡

✅ στο pinterest ➡

✅ στο Youtube ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *