Αγροτικά Ειδήσεις Ελλάδα

Όσοι αγρότες έχουν και ξενώνα έως 10 δωματίων μπορούν να ασφαλίζονται με τις μειωμένες εισφορές των αγροτών

Ένα πρόβλημα σε συνηθισμένο φαινόμενο της επαρχίας, αυτό της ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, που παράλληλα είναι και εγγεγραμμένοι στο μητρώο των αγροτών, επιλύει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ, ορίζοντας μάλιστα χαμηλότερες εισφορές αλλά και δυνατότητα παραγραφής οφειλών.

Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αποσαφηνίζει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει από 1ης.1.2024 για όλους αυτούς τους ιδιοκτήτες, πανελλαδικά. Όσοι από τους 22.000 ιδιοκτήτες του τουριστικών καταλυμάτων καταλυμάτων διατηρούν έως 10 δωμάτια και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) θα μπορούν να καταβάλλουν εισφορές ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ και όχι ελεύθερων επαγγελματιών.

Τι κερδίζουν όσοι επιλέξουν ασφάλιση και εισφορές ως αγρότες

Ειδικότερα, για την 1η ασφαλιστική κατηγορία, που αφορά πάνω από το 80% των ασφαλισμένων, οι εισφορές των αγροτών, μετά και τις αυξήσεις (3%) που ενσωματώθηκαν την 1η.1.2024, για φέτος είναι 141,8 ευρώ ευρώ τον μήνα (για κύρια κύρια σύνταξη, Αγροτική Εστία και υγειονομική περίθαλψη).

Το ποσό αυτό είναι κατά 96,42 ευρώ μικρότερο σε σχέση με τα 238,22 ευρώ που υποχρεώνονται να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα επιλέξουν αντίστοιχα την 1η ασφαλιστική κατηγορία. Συνεπώς, όσοι ιδιοκτήτες του τουριστικών καταλυμάτων έχουν εγγραφεί στο ΜΑΑΕ θα μπορούν να έχουν μια εξοικονόμηση δαπάνης, που για το 2024 ξεκινάει από τα 1.157,04 ευρώ.

Ειδική αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο για την ασφαλιστική τακτοποίηση του χρονικού διαστήματος 2017 – 2019 κατά το οποίο ίσχυε ο προγενέστερος νόμος, βάσει του οποίου οι εισφορές προέκυπταν ως ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του ασφαλισμένου.

Τώρα πια, με τις νέες διατάξεις, μπορεί να νομιμοποιηθεί ο ανωτέρω χρόνος ασφάλισης για όσους εκείνη την περίοδο «καλόπιστα» υπήχθησαν στον πρώην ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι τότε δεν συνέτρεχαν οι ανάλογες νόμιμες προϋποθέσεις. Εφεξής, ο συγκεκριμένος χρόνος ασφάλισης θα θεωρείται χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ. Έτσι, εάν έχουν προκύψει τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, για τη συγκεκριμένη τριετία, βεβαιωμένες στο ΚΕΑΟ ή όχι, διαγράφονται και δεν αναζητούνται.

Πηγή: agro24.gr

Διαβάστε επίσης: Δ. Κορδελιού Ευόσμου: Εγκαινιάστηκε Η Έκθεση Ζωγραφικής Για Την Εθνική Παλιγγενεσία

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *