Κομματιάζεται η Μαριούπολη, κορυφώνεται το θρίλερ στο Κίεβο. Σε πλήρη εξέλιξη το σφυροκόπημα της Ουκρανίας.
Δυνάμεις του ρωσικού πεζικού εισήλθαν το βράδυ της Τρίτης στη Μαριούπολη, ενώ δύο «πανίσχυρες βόμβες» συγκλόνισαν νωρίτερα την εν λόγω πόλη της Ουκρανίας, μολονότι οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν, δήλωσαν οι τοπικές Αρχές.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στην Μαριούπολη, όπου η κατάσταση έχει περιγραφεί ως «παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτήρια», ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εδώ και τρεις εβδομάδες, το λιμάνι της Μαριούπολης τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Η πόλη εξακολουθεί να υφίσταται έναν ανελέητο βομβαρδισμό.
Οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι το 80% της υποδομής της πόλης έχει καταστραφεί, μερικές από αυτές δεν επισκευάζονται. Η πόλη έχει μείνει χωρίς νερό, ηλεκτρισμό και θέρμανση, ενώ είναι αδύνατον να μετρήσει ο αριθμός των θανάτων. Αυτήν την εβδομάδα, η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδώσει τη Μαριούπολη.
Εισβολή μετά από βολές του ρωσικού ναυτικού
Οι ρωσικές δυνάμεις λοιπόν μάχονται πλέον εντός της πολιορκούμενης Μαριούπολης, όπως δήλωσε και ένας ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ, κατά τον Guardıan. Λίγη ώρα πριν, είχε γίνει γνωστό ότι ρωσικά πλοία που πλέουν στη Θάλασσα του Αζόφ βομβάρδιζαν αυτήν τη νότια πόλη της Ουκρανίας.
Η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων από τα νοτιοανατολικά της Μαριούπολης
Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποθέματα πυρομαχικών και τροφίμων που θα διαρκέσουν «όχι περισσότερο από τρεις ημέρες» .
Παράλληλα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κρίνουν ως πολύ πιθανή την είσοδο της Λευκορωσίας στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο εγγύς μέλλον, την ώρα που πηγή του CNN μετέδωσε ότι λευκορωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εισβάλουν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, με χιλιάδες στρατιώτες να ετοιμάζονται να αναπτυχθούν στη γειτονική χώρα. Ανώτερος αξιωματούχος πληροφοριών του ΝΑΤΟ δήλωσε επίσης ότι η Συμμαχία εκτιμά ότι η κυβέρνηση της Λευκορωσίας «προετοιμάζει το κλίμα για να δικαιολογήσει μια επίθεση της Λευκορωσίας κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα με το CNN.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στη νότια Λευκορωσία, μόλις 18 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Οι τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα
– Μπλε βέλη: Η ρωσική επέλαση
– Κόκκινες κουκίδες: Υπό ρωσικό έλεγχο
– Ροζ περιοχές: Ρωσικά ελεγχόμενα εδάφη
1. Μακάριβ – Ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν την πόλη
2. Τσερνομπίλ – Σε ορισμένους εξαντλημένους εργάτες έχει επιτραπεί να εγκαταλείψουν τον χώρο αφού ήταν σε υπηρεσία για τρεις εβδομάδες
3. Μαριούπολη – Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις προσπάθειες των Ρώσων να καταλάβουν την πόλη
4. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν τον χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία, εμποδίζοντας την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ
Δορυφορική φωτογραφία από το Μακάριβ
Μαίνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στα προάστια του Κιέβου
Εν τω μεταξύ, πίσω από σακιά με άμμο και με το όπλο παρά πόδα, το Κίεβο περιμένει. Την 27η ημέρα της εισβολής, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να έχει σταματήσει στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου έχει απαγορευτεί, για άλλη μια φορά, η κυκλοφορία όλων.
Σειρήνες, βομβαρδισμοί και εκρήξεις ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – τα τύμπανα του πολέμου σε μια πόλη φάντασμα, λουσμένη σε έναν σχεδόν ανοιξιάτικο ήλιο, κάτω από τις αχτίδες του οποίου λαμπυρίζουν οι χρυσοί τρούλοι του ορθόδοξου καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας.
Σ’ αυτήν την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, την τρίτη από την έναρξη του πολέμου, όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Όλοι έμειναν στα σπίτια τους, με την εντολή να κατεβαίνουν στα καταφύγια όταν ηχούν οι σειρήνες, σύμφωνα με τον δήμαρχο και πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο.
Η κατάσταση στο Κίεβο με το Μακάριβ στα δυτικά
«Για τον κόσμο, που βιώνει συνεχώς τόση πίεση από την αρχή της εισβολής, είναι μια ευκαιρία να πάρει μια ανάσα», είπε ο Αλέξις, καθηγητής γερμανικών πριν από τον πόλεμο, ο οποίος συνοδεύει μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη. «Έτσι κι αλλιώς, δεν έχουν καμία όρεξη να βγουν έξω…», εξηγεί.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση drones σε επιστημονικό ινστιτούτο στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, αναφέρει το AFP. Οι διασώστες εθεάθησαν να απομακρύνουν ένα πτώμα από το σημείο, καθώς καπνός υψώθηκε από το επταώροφο κτήριο στο Ινστιτούτο Υπερσκληρών Υλικών στο βορειοδυτικό Κίεβο, μέρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις «απήγαγαν» 2.389 παιδιά από τα εδάφη Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ελέγχονται από τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Τρίτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Η πρεσβεία είπε: «Αυτό δεν είναι βοήθεια. Είναι απαγωγή».
«Ηθικό ακμαιότατο»
Από τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους που είχε το Κίεβο πριν από τον πόλεμο, χιλιάδες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν φύγει από την πόλη. Έμειναν πίσω κάποιοι ηλικιωμένοι και οι άνδρες που συμμετέχουν στην άμυνα της πρωτεύουσας.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας «είναι σαν να κάνουμε μια παύση, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει», λέει ο 29χρονος δικηγόρος Μαξίμ Κοστέτσκι. «Δεν ξέρουμε αν οι Ρώσοι θα συνεχίσουν την προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη αλλά είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, το ηθικό είναι υψηλό», διαβεβαιώνει ο Κοστέτσκι που είναι μέλος μιας ομάδας εθελοντών.
Στους έρημους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν μόνο τα περιπολικά, κάποια στρατιωτικά φορτηγά και ελάχιστα πολιτικά αυτοκίνητα που περνούν με μεγάλη ταχύτητα – οι οδηγοί τους είναι ένοπλοι ή ένστολοι άνδρες.
«Δόξα στην Ουκρανία» ή απλώς «Στοπ» έχουν γράψει οι εθελοντές στους τσιμεντένιους ογκόλιθους που έχουν τοποθετήσει στους δρόμους, γύρω από τους αμέτρητους πλέον σταθμούς ελέγχου σε όλη την πόλη. Στα δυτικά, τα βόρεια και τα ανατολικά της πόλης δεν υπάρχει ούτε μια γωνιά, ένας παράδρομος ή μια λεωφόρος που να μην κόβεται στη μέση από ένα «τείχος» από σακιά με άμμο ή από αντιαρματικούς «σκαντζόχοιρους», μεταλλικές ράβδους τοποθετημένες σταυρωτά.
Το δάσος των βορείων προαστίων της πόλης, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα για να μαζέψουν μανιτάρια ή να φάνε οικογενειακά στο εξοχικό τους, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα τεράστιο, περιχαρακωμένο στρατόπεδο. Η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου προκαλεί αμέσως τις υποψίες στρατιωτών και εθελοντών που, με το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιμένουν να ακούσουν το «συνθηματικό» που θα επιτρέψει στον οδηγό να συνεχίσει την πορεία του.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δολιοφθορείς
Τις τελευταίες ημέρες δεν γίνεται πολύς λόγος για τους Ρώσους «σαμποτέρ» που έχουν διεισδύσει στην πόλη, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν δολιοφθορέων συνεχίζονται.
Μετά την πυραυλική επίθεση, την Κυριακή, σε ένα εμπορικό κέντρο όπου, σύμφωνα με τη Μόσχα, φυλάσσονταν πυρομαχικά και όπλα, τώρα οι κάτοικοι φοβούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη –κατασκοπευτικά ή «καμικάζι»– αλλά και τις φωτογραφίες που αναρτώνται στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan σε ένα πολυώροφο κτίριο, στα βορειοδυτικά της πόλης. Συνολικά, από την αρχή της εισβολής, έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα 228 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.
Πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από την περιοχή του Ιρπίν, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Κιέβου. Οι δημοσιογράφοι απαγορεύεται πλέον να πλησιάζουν στην κοινότητα αυτήν.
«Οι στρατιωτικοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, ξέρουν τη δουλειά τους. Υπάρχει λόγος για την απαγόρευση της κυκλοφορίας», εκτιμά η Όλγα Αλιέφσκα, 38 ετών. Η ίδια πιστεύει όμως ότι «οι Ρώσοι δεν θέλουν και, κυρίως, δεν μπορούν να καταλάβουν το Κίεβο».
«Οι βομβαρδισμοί τους στοχεύουν κυρίως, για την ώρα, στρατιωτικούς στόχους, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να βομβαρδιστούν οι άμαχοι», υποστηρίζει η Αλιέφσκα, που ήταν στέλεχος μάρκετινγκ πριν από τον πόλεμο και αποφάσισε να παραμείνει στην πόλη.
Στην καρδιά της πρωτεύουσας, στους λόφους που βλέπουν στον επιβλητικό ποταμό Δνείπερο, όπου μόνο δύο γέφυρες παραμένουν ανοιχτές για την κυκλοφορία, ο πόλεμος μοιάζει ακόμη μακρινός. Στη βάση του τείχους της Λαύρας των Σπηλαίων, του περίφημου μοναστηριού του Κιέβου, οι στρατιώτες είναι πιο διακριτικοί. Αδιάφορη για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μια 60χρονη έχει βγάλει βόλτα τα σκυλιά της, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, στο γκαζόν του Μνημείου των θυμάτων του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας, τη δεκαετία του 1930.
«Σήμερα είμαστε αισιόδοξοι, έστω και αν δεν έχουμε επιλογή. Προστατεύουμε τη χώρα μας από κάποιον, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που θέλει απλώς να την καταστρέψει», λέει ο Μαξίμ.
«Η Ρωσία σχεδιάζει να σκορπίσει τον τρόμο στη Χερσώνα
Περίπου 300.000 άνθρωποι στην κατεχόμενη νότια πόλη Χερσώνα δεν είχαν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία σχεδιάζει να «σκορπίσει τον τρόμο» στη νότια κατεχόμενη πόλη Χερσώνα, απαγάγοντας κατοίκους και μεταφέροντάς τους πέρα από τα ρωσικά σύνορα, ισχυρίστηκε ένας πληροφοριοδότης της FSB. Το Κρεμλίνο δεν ήταν πλέον διατεθειμένο να «παίξει όμορφα» με τους διαδηλωτές στην ουκρανική πόλη, ανέφερε μια επιστολή.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μόνο τρεις ακόμη ημέρες με καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά για να διεξαγάγουν τον πόλεμο μετά από μια βλάβη στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ισχυρίστηκαν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές. Οι ισχυρισμοί για μεγάλες ελλείψεις περιγράφηκαν ως «εύλογοι» από δυτικούς αξιωματούχους, αν και δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την ανάλυση.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Βίκτορ Λιάσκο, είπε ότι 10 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Άλλα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν με φάρμακα και προμήθειες λόγω των συγκρούσεων, πρόσθεσε ο υπουργός.
πηγή: το άρθρο το έγραψε ο Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος για το ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο twitter, στο pinterest και στο youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις