Διεθνείς Ειδήσεις

Ισραήλ: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα – Live εικόνα από τη Ράφα

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 αμάχους ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Οι 12 πολίτες της Ταϊλάνδης, που απελευθερώθηκαν νωρίτερα, αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Την ίδια ώρα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι εξελίσσεται η απελευθέρωση 39 Παλαιστινίων (γυναίκες και παιδιά) από φυλακές του Ισραήλ και η μεταφορά τους στη Δυτική Όχθη.

«Ο βαθύς πόνος που νιώθουν τα μέλη της οικογένειας που χωρίστηκαν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι απερίγραπτη. Είμαστε ανακουφισμένοι που κάποιοι θα ξανασμίξουν μετά από μακρά αγωνία», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Λίγο μετά τις 16:00 έγινε γνωστό ότι οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι -βάσει της συμφωνίας εκεχειρίας- βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Η σημερινή διαδικασία αφορά στο πρώτο γκρουπ ανθρώπων -γυναίκες και παιδιά- που αφού παραδόθηκαν από τη Χαμάς σε εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού, οδηγήθηκαν στο πέρασμα της Ράφα και κατόπιν στην Αίγυπτο. Από εκεί αναμένεται να επιστρέψουν στο Ισραήλ με ελικόπτερα υπό στρατιωτική φρουρά.

Η Haaretz δημοσίευσε την πληροφορία ότι οικογένειες ομήρων έχουν φτάσει στα νοσοκομεία που θα μεταφερθούν οι συγγενείς τους.

Συνολικά, περίπου 240 όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν απελευθερωθεί δύο Αμερικανίδες (μητέρα και κόρη) και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές. Το Ισραήλ έχει ανασύρει τις σορούς τουλάχιστον δύο ομήρων. Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την κατάσταση των υπολοίπων και τις τοποθεσίες κράτησής τους.


Live εικόνα από το Reuters


Απελευθερώθηκαν 12 Ταϊλανδοί

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε ότι απελευθερώθηκαν 12 Ταϊλανδοί όμηροι. Πρόκειται για 12 άνδρες, η απελευθέρωση των οποίων δεν καλύπτεται από τη συμφωνία εκεχειρίας.

Μετά τις 17:00 έγινε γνωστό ότι οι 12 Ταϊλανδοί πέρασαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ.

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης του Καΐρου είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων από την αιχμαλωσία της Χαμάς», ανέφεραν αιγυπτιακές πηγές.

Οι Ταϊλανδοί όμηροι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 23 Ταϊλανδοί εργάτες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μεταξύ των περίπου 240 ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, περίπου 30.000 Ταϊλανδοί απασχολούνταν κυρίως στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ.

Εικόνες απ΄την απελευθέρωση των ομήρων

Ισραήλ: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα – Live εικόνα από τη Ράφα-1

Ισραήλ: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα – Live εικόνα από τη Ράφα-2
Ισραήλ: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα – Live εικόνα από τη Ράφα-3

Ισραήλ: Σε εξέλιξη η απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα – Live εικόνα από τη Ράφα-4

Πυρετός προετοιμασιών

Λίγο νωρίτερα, το Κάιρο ανακοίνωσε ότι είχε προετοιμάσει τα πάντα για την ασφαλή μεταφορά των ομήρων. Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της ψυχολογικής πίεσης, καθώς και στην αντιμετώπιση τυχόν άμεσων ιατρικών επιπλοκών.

Ενόψει της απελευθέρωσης των πρώτων 13 ομήρων, η ταυτότητα των οποίων δεν είχε γίνει γνωστή, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δημοσίευσε εικόνες με κούκλες, πολύχρωμα ριχτάρια και σετ προσωπικής υγιεινής που έχουν τοποθετηθεί σε τοποθεσίες, όπου θα φτάσουν οι όμηροι με ελικόπτερο. «Είναι το πρώτο φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε αντισυνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ σε βίντεο. «Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», πρόσθεσε.

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Ολα έτοιμα για την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων

Με ελικόπτερο η μεταφορά τους

Σε στρατιωτική ανακοίνωση ζητήθηκε από το κοινό να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή των ομήρων. Μετά την προσγείωσή τους στο Ισραήλ, θα λάβουν ιατρική φροντίδα και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν με τους συγγενείς τους.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι στρατιωτικά ελικόπτερα θα λάβουν μέρος στον επαναπατρισμό, υπονοώντας ότι θα παραλάβουν τους ομήρους από αιγυπτιακό αεροδρόμιο, ίσως στο Ελ Αρίς, κοντά στη Γάζα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κάιρο.

Στα πληρώματα των ελικοπτέρων θα περιλαμβάνονται καταδρομείς, γιατροί και αξιωματικοί με εκπαίδευση στην επικοινωνία και τη συμβουλευτική. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι Ισραηλινοί που θα υποδεχθούν τους πρώην ομήρους.

Μέτρα για μείωση του άγχους

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, το προσωπικό θα συστήνεται με το όνομά του και θα διατηρεί οπτική επαφή και απόσταση, ώστε να επιτρέψει στους φροντιστές και τις ομάδες υποστήριξης να κάνουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μεταξύ άλλων μέσων που θα χρησιμοποιηθούν, με σκοπό τη μείωση του άγχους των πρώην ομήρων, θα είναι η χορήγηση ακουστικών, ιδίως για τα παιδιά «ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία της πτήσης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας ανέφεραν ότι οι όμηροι θα λάβουν ψυχολογική υποστήριξη και εξειδικευμένη περίθαλψη για όσους έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή βία.

Χωρίς μάχες η Γάζα έπειτα από 48 μέρες: Πώς παρακολουθείται η συμφωνία – Τι αναμένεται σήμερα

Πληροφορίες για την αιχμαλωσία τους 

Οι ενήλικες που απελευθερώνονται θα ερωτηθούν από Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με την αιχμαλωσία τους και την τύχη των άλλων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Τα παιδιά-όμηροι θα αποφύγουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

πηγή: www.kathimerini.gr

διαβάστε επίσης: Καιρός- Αρναούτογλου: Η Θερμοκρασία Στη Θεσσαλονίκη Θα Πέσει 14 Βαθμούς

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *