Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κυριακή που αλλάζει η ώρα για το 2022

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αλλαγή ώρας του 2022. Πότε πρέπει να ρυθμίσουμε ξανά τα ρολόγια μας για τη θερινή ώρα.

Μπορεί το 2021 να είχε οριστεί ως το έτος που θα γυρνούσαμε για τελευταία φορά τους δείκτες των ρολογιών μας, ωστόσο δεν προέκυψε λευκός καπνός στις συζητήσεις για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κάπως έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο περάσαμε στη χειμερινή ώρα και πλέον μετράμε αντίστροφα για τη θερινή.

Ειδικότερα, η αλλαγή ώρας για το 2022 θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, μπαίνοντας στη θερινή ώρα. Συγκεκριμένα η αλλαγή θα γίνει στις 27 Μαρτίου 2022.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το σύστημα το 1907 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε λίγο αργότερα. Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, με εξαίρεση την Ισλανδία.

Σύμφωνα με το express.co.uk, το σύστημα χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε ορισμένα άλλα μέρη με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη συνέχεια, το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής, αφού μια δημοσκόπηση 4,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριζε την κατάργησή της, σημειώνει το abcnews.go.com. Οι επικριτές του μέτρου επικαλούνταν μελέτες που δείχνουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής των ρολογιών μια ώρα μπροστά ή πίσω.

«Πάγωσε» το ζήτημα της κατάργησης

Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας, δίνοντας στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να επιλέξουν τα ίδια την επίσημη ώρα τους από τον Μάρτιο του 2021.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού και οι έκτακτες συνθήκες που επιβλήθηκαν «πάγωσαν» επί της ουσίας το ζήτημα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί μέχρι σήμερα ο χρονικός ορίζοντας που θα εφαρμοστεί η απόφαση αυτή.

Συνεπώς και τη φετινή άνοιξη δεν θα αλλάξει κάτι συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και η χώρα θα περάσει κανονικά στο θερινό ωράριο.

πηγή:ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο twitter, στο pinterest και στο youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *