Αγροτικά Ειδήσεις Ελλάδα Εργασία Νομός Θεσσαλονίκης

Η χορήγηση της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Κάθε χρόνο παρατηρούμε να δημιουργούνται προβλήματα κατά τη διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Για κάποιο λόγο, πολλοί επαγγελματίες αγρότες, µια ζωή αγρότες χωρίς κανένα άλλο εισόδημα, δεν έχουν στη δήλωση τους το χαρακτηρισμό του επαγγελματία αγρότη, µε αποτέλεσμα να µην τυγχάνουν του αφορολόγητου κατά την εκκαθάριση του φόρου.

Επιπλέον,  από το 2022 έχουμε και τη συµβολαιακή γεωργία, µέσω της οποίας δίνεται έκπτωση 50% στον καταβλητέο φόρο. Όµως, χωρίς τον χαρακτηρισμό του επαγγελματία αγρότη στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, δεν µπορεί να λειτουργήσει η έκπτωση µέσω της συµβολαιακής γεωργίας.

Άρα είναι πολύ πιο σηµαντικός χαρακτηρισµός «επαγγελµατίας αγρότης»  και κατ’ επέκταση εξίσου σηµαντικός ο τρόπος που λειτουργούν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, οι οµάδες παραγωγών και γενικότερα όλα τα γραφεία που ασχολούνται µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

Να επισηµάνω ότι οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε υποβάλλονται από πιστοποιηµένα γραφεία [Φορέας Α], αλλά και από κάποιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών.

Όταν για κάποιους λόγους δεν εµφανίζεται ο αγρότης µε τσεκαρισµένο το κωδικό 037/038 του εντύπου Ε1, σηµαίνει ότι δεν θεωρείται (για τη φορολογική αρχή) κατά κύριο επάγγελµα. Στις περιπτώσεις αυτές υποβάλλεται (ηλεκτρονικά) αίτηση στο ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής του µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το ΚΕΠΠΥΕΛ τα ελέγχει και στη συνέχεια προχωρά κατά περίπτωση, στην έκδοση της βεβαίωσης του επαγγελµατία αγρότη, ή στην απόρριψη της αίτησης αυτής.

Στα δικαιολογητικά που ζητούνται είναι: το Ε1, το Ε3 και το εκκαθαριστικό. Όµως δημιουργούνται πολλές φορές τριβές εξαιτίας λανθασµένης απαίτησης από κάποιους υπαλλήλους σε γραφεία Φορέων, αρνούµενοι να υποβάλλουν την αίτηση.

Επειδή το ζήτημα αυτό δεν µπορεί και δεν πρέπει να ταλαιπωρεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους, κάνουμε ξεκάθαρο τι απαιτείται, διαβάζοντας την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία ορίζεται ότι: «κατά

α) Έως και την ηµεροµηνία λήξης της υποβολής της ∆ήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαµβάνονται υπόψη:

αα) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η ∆ήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2022, τα οικονοµικά στοιχεία φορολογικού έτους 2021, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2021 και την Ε.Α.Ε. έτους 2022, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκµετάλλευσης. 

αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η ∆ήλωση Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2022, τα οικονοµικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ε.Α.Ε. έτους 2022.

β) Από την ηµεροµηνία λήξης υποβολής της ∆ήλωσης Φορολογίας Εισοδήµατος φορολογικού έτους 2022, λαµβάνονται υπόψη τα οικονοµικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση µε την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2022 και την Ε.Α.Ε. έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκµετάλλευσης».

Τι µας λέει η απόφαση; Ότι σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλλει κάποιος την τρέχουσα φορολογική δήλωση, προσκομίζει τα στοιχεία της προηγούμενης φορολογικής δήλωσης και ο υπάλληλος που ανέλαβε να υποβάλλει την αίτηση, είναι υποχρεωµένος να τα παραλάβει.

Επισηµαίνω ότι η απόφαση για φέτος δεν έχει εκδοθεί ακόμη άρα: αν κάποιος πάει να ζητήσει τώρα βεβαίωση θα προσκοµίσει την τελευταία φορολογική του δήλωση.

Συνεπώς καλό είναι, ή µάλλον υποχρεωτικό είναι, όσοι ασχολούνται µε το θέμα αυτό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να µην ταλαιπωρείται ο κόστος.

Η απόφαση είναι η 148/62186/01-03-2023 Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κι εκεί περιγράφονται αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να σας προσκοµίσει κάποιος ώστε να μπορέσετε εσείς να καταθέσετε την αίτηση στο ΚΕΠΠΥΛ.

Η φετινή απόφαση αναµένεται να καθυστερήσει να εκδοθεί καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια ποσά από την επιχειρηματική δραστηριότητα θα λαµβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό: τα πραγματικά ή τα καθαρά. Εν αναμονή.

Ποιος επιβαρύνεται το κόστος εφαρμογής ηλεκτρονικών βιβλίων;

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ξεκίνησε. Αργά ή γρήγορα θα εφαρμοστούν σε καθολική µορφή (µάλλον αργά). Το κόστος εφαρμογής τους το επιβαρύνεται η επιχείρηση. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Το χειρότερο όμως είναι ότι, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις τους περιμένει, ενώ κάποιοι άλλοι λειτουργούν λες κι έχουν το αλάθητο του πάπα. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Πηγή: agronews.gr

Διαβάστε επίσης: 2η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green Από Τις 7-9 Μαρτίου 2024 Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *