Θεσσαλονίκη Κοινωνικά Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Γιατί τα προβλήματα από την κατασκευή του FlyOver δεν λύνονται με συσκέψεις

Η Θεσσαλονίκη είναι… κουρασμένη -πιο σωστά μπαϊλντισμένη- από συσκέψεις και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο

Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός από αρχαιοτάτων χρόνων έχει δημιουργήσει παροιμίες προκειμένου να διατυπώνει δίκην αποφθέγματος την εξήγηση πολλών πραγμάτων, που ενδεχομένως ξεπερνούν την απλή λογική. Λέμε, λοιπόν, για κάποιον που καθυστερεί να ασχοληθεί με κάτι κοπιαστικό και δύσκολο ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Κάτι που έχει προβληθεί στη δημόσια σφαίρα στο «όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα κάνε μια επιτροπή». Διότι στην Ελλάδα ένα βασικό βαλκανικό στοιχείο και ανατολίτικο χαρακτηριστικό είναι ότι συχνά η τυπική διαδικασία επιβάλλεται της ουσίας. Δεδομένου, μάλιστα, ότι στη χώρα μας οι διαδικασίες συνήθως δεν είναι αρκούντως μελετημένες για να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, αλλά στήνονται γύρω από το ποιοι μετέχουν σε αυτές και όχι τι έχει να εισφέρει ο καθένας, αν έχει να εισφέρει κάτι πέραν μιας… άποψης, το αποτέλεσμα είναι συχνά η ανακύκλωση της γραφειοκρατίας. Διαδικασία από την οποία προκύπτει απλώς περισσότερο γραφειοκρατία.

Στα καθημερινά της χώρας και της Θεσσαλονίκης τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτό τον κανόνα είναι πολλά. Το ίδιο και οι εξαιρέσεις. Τις τελευταίες ημέρες -για παράδειγμα- μετά την αλλαγή ενοίκου στο βασικό γραφείο του Διοικητηρίου, ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης επιδίδεται σε μπαράζ συσκέψεων για διάφορα καυτά και χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής. Ο Κώστας Γκιουλέκας, ο οποίος είναι έμπειρος πολιτικός και κοινοβουλευτικός, δείχνει να ποντάρει στην κινητικότητα, προκειμένου να νοηματοδοτήσει μία θέση που εξ’ ορισμού έχει πολλά στοιχεία τυπικότητας. Όλοι γνωρίζουν ότι το Μακεδονίας-Θράκης υπάρχει λόγω ονόματος, αλλά και εις το όνομα των εθνικών θεμάτων, και όχι για να εξυπηρετήσει οτιδήποτε στον διοικητικό χάρτη και το μηχανισμό λειτουργίας της χώρας. Οι αρμοδιότητες του είναι ελάχιστες και με αυτή την έννοια δίνει την ευκαιρία στον εκάστοτε υπουργό ή υφυπουργό να δραστηριοποιηθεί κατά βούλησιν σε συντονιστικό επίπεδο. Μόνο που τα σοβαρά θέματα, όπως είναι η κατάσταση της αγοράς, η πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ταλαιπωρία της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των έργων κατασκευής της υπερυψωμένης περιφερειακής οδού (FlyOver) δε λύνονται με συσκέψεις, αλλά με αποφάσεις και πράξεις. Ούτε φυσικά ο Ιούλιος είναι μήνας συζήτησης για την πυροπροστασία. Μάλλον περίοδος αυτοματοποιημένης εφαρμογής σχεδίων που καταρτίστηκαν νωρίτερα. Ειδικά αυτά τα θέματα, με τα οποία τις τελευταίες ημέρες ασχολήθηκε σε επίπεδο συσκέψεων ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, έχουν πλήρως εξαντληθεί σε επίπεδο συσκέψεων, συζητήσεων και συντονισμού. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα, η προώθηση των οποίων απαιτεί πολιτική βούληση, τολμηρές πρωτοβουλίες και αποφάσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα. Και αν η αγορά αποτελεί έναν κόσμο σε διαρκή κίνηση και οι μικρομεσαίοι ήταν και θα είναι εις το διηνεκές σε προβληματική θέση, κάτι που σημαίνει ότι μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες της αποστολής του Δημοσίου τομέα, σαν κι αυτή που ασκείται μονίμως στην Ελλάδα, δεν μπορεί να τους προσφέρει και πολλά -άρα ούτε οι συσκέψεις χρησιμεύουν- η πυροπροστασία και το κυκλοφοριακό είναι κάτι διαφορετικό. Απαιτούν αποφάσεις, που υποτίθεται ότι έχουν ληφθεί, και αναζητείται η διαδικασία εφαρμογής τους, ώστε τελικά να εφαρμοστούν και να υπάρξει αποτέλεσμα!

Τραπέζι με… βαριά ονόματα

Τόσο στη σύσκεψη για την πυροπροστασία, όσο και ειδικά στη χθεσινή για το FlyOver, γύρω από το τραπέζι κάθισαν βαριά ονόματα της κεντρικής πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, της δημόσιας διοίκησης και των παραγωγικών φορέων. Υπουργοί, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, πρόεδροι και αντιπρόεδροι, προϊστάμενοι και διευθυντές. Ασφαλώς η σύνθεση αποτελεί κατόρθωμα του ΥΜΑΘ, ο οποίος, όμως, πιστώνεται και το αποτέλεσμα. Ποιο αποτέλεσμα, όμως, δεν θα μάθουμε ποτέ. Επειδή εκείνο που μετράει δεν είναι οι ιδέες και οι αποφάσεις σε μια σύσκεψη, αλλά η εικόνα επί του πεδίου. Ειδικά για το FlyOver, που από την πρώτη ημέρα κατασκευής του έχει επηρεάσει το κυκλοφοριακό, συντελώντας σε μια εικόνα που παραμένει από εξαιρετικά προβληματική έως εντελώς απαράδεκτη. Κάτι που μετά βεβαιότητος δεν μπορεί να διαφοροποιήσει η σύσκεψη του κ. Γκιουλέκα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη σύσκεψη που θα ακολουθήσει, όπως έχει εξαγγελθεί αρμοδίως. Αν η ουσία είχε το πρώτο λόγο στο χθεσινό τραπέζι έπρεπε να καθίσουν τέσσερις πέντε επιχειρησιακοί παράγοντες με αρμοδιότητα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των συσκέψεων που προηγήθηκαν. Έστω και με την παρουσία του υφυπουργού, το ενδιαφέρον του οποίου -όπως και του προηγούμενου και του επόμενου- κανείς δεν αμφισβητεί. Σήμερα -για παράδειγμα- ακόμη και η μονοδρόμηση ή αλλαγή κατεύθυνσης ενός μικρού ή μεγαλύτερου δρόμου, μπορεί να είναι χρησιμότερη για την κυκλοφοριακή ανακούφιση της πόλης, από οποιοδήποτε μεγαλόπνοο μίτινγκ. Όπως αποδεικνύεται αυτή την περίοδο από την σαφώς βελτιωμένη κυκλοφοριακή εικόνα του κέντρου της πόλης, το μόνο που χρειαζόταν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ήταν η τακτική και επίμονη αστυνόμευση. Κάτι αυτονόητο και αντιληπτό από τους αρμοδίους ακόμη και χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διευρυμένη σύσκεψη. Μια απόφαση και η εφαρμογή της έφτανε και περίσσευε.

Το προσόν της κινητικότητας

Στην πολιτική η κινητικότητα είναι -ή τουλάχιστον ήταν- προσόν. Ενδεχομένως συνιστά απαραίτητη συνθήκη για να εκλεγεί και να επανεκλεγεί κάποιος, αλλά δεν αρκεί -ίσως ούτε καν να χρειάζεται- για την άσκηση καθηκόντων θέσης ευθύνης. Οι άνθρωποι του πεδίου θέλοντας και μη μετρούν τα αποτελέσματα -και το μπόι τους- επί του… πεδίου. Ειδικά η Θεσσαλονίκη είναι… κουρασμένη -πιο σωστά μπαϊλντισμένη- από συσκέψεις και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από τις παραδοσιακές συναντήσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων με τον εκάστοτε πρωθυπουργό στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παραμονές της Διεθνούς Εκθέσεως, μέχρι τις πολυπρόσωπες συσκέψεις που πρώτος καθιέρωσε ο Κ. Σημίτης με το σύνολο των φορέων της περιοχής την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, οι συναντήσεις δεκαετιών εξελίσσονται σε συνεδρίες ομαδικής ψυχοθεραπείας και ασκήσεις, προσωπικών δημοσίων σχέσεων, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Χωρίς νόημα, εννοείται χωρίς αποτελέσματα, αλλά -τις περισσότερες φορές- χωρίς καν εντυπώσεις. Διότι -όπως οι πολιτικοί οφείλουν να γνωρίζουν- οι πολίτες διαθέτουν -αν όχι ατομικό- συλλογικό ένστικτο και αντιλαμβάνονται το δήθεν και το φαίνεσθαι, από το αυθεντικό και το πραγματικό.    

ΥΓ. Στο κρατικό ραδιόφωνο των μεσαίων κυμάτων των δεκαετιών του 1960, του 1970 και του 1980 υπήρχε το «δελτίο ναυτιλλομένων». Ήταν ένα σύντομο δελτίο καιρού για τις θαλάσσιες περιοχές με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στη θάλασσα. Τότε, λοιπόν, οι υπεύθυνοι εξηγούσαν ότι τα «δελτία ναυτιλλομένων» δεν απευθύνονταν τόσο σε όσους έβγαιναν στη θάλασσα για βόλτα ή για να ψαρέψουν, επειδή υποτίθεται ότι εκείνοι είχαν και άλλους τρόπους να ανιχνεύσουν τις διαθέσεις του καιρού, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς. Τα «δελτία ναυτιλλομένων» απευθύνονταν κυρίως σε όσους τα άκουγαν στη στεριά, ώστε να καταλαβαίνουν ότι γενικότερα το διοικητικό σύστημα είναι οργανωμένο και να αισθάνονται ασφαλείς. Μόνο που από τότε που σταμάτησαν όλα αυτά έχουν περάσει τουλάχιστον 40 χρόνια. 

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε επίσης: Ο ΕΦΚΑ Βάζει Ιδιώτες Για Την Είσπραξη Χρεών

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *