Δήμος Θερμαϊκού Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Εθελοντικός συμβουλευτικός σταθμός ενημέρωσης και υποστήριξης εφήβων και των οικογενειών τους από τον Δήμο Θερμαϊκού

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ

Επικοινωνία: ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ Τηλ. για ραντεβού: 23920 25887 / Εργάσιμες 13:30-15:00 ΔΩΡΕΑΝ όλες οι υπηρεσίες

Ο Εθελοντικός Συμβουλευτικός Σταθμός λειτουργεί στον Δήμο Θερμαϊκού από το 2013 και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης σε παιδιά εφηβικής ηλικίας (από 12 έως 18 χρονών), τις οικογένειές τους, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε σχολεία της περιοχής.

Στον Εθελοντικό Συμβουλευτικό Σταθμό απευθύνονται οι έφηβες και οι έφηβοι της περιοχής μας που θα ήθελαν να συζητήσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Επίσης, απευθύνονται οικογένειες και εκπαιδευτικοί που δυσκολεύονται, αγωνιούν και προβληματίζονται για τα θέματα που θέτει αυτή η φυσιολογική, αλλά γεμάτη «αναταράξεις», φάση ζωής, η Εφηβεία.

Είτε πρόκειται για

– διαχείριση προκλητικής συμπεριφοράς,

– διαπραγμάτευση ορίων, – συναισθηματικές δυσκολίες,

– σχολικό αποκλεισμό ή εκφοβισμό, χαμηλές επιδόσεις,

– εξαρτήσεις (ναρκωτικά/διαδίκτυο)

είτε μεταβάσεις και δυσκολίες ζωής όπως

– απώλεια, – αρρώστια, – διαζύγιο,

– ανεργία, – οικονομική κρίση,

η συμβουλευτική προσέγγιση μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης, ενθαρρύνει τον διάλογο, δίνει έμφαση στις σχέσεις, ενδυναμώνει τους γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς στον ρόλο τους και αναδεικνύει τις πολύπλευρες δυνατότητες εφήβων και ενηλίκων.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

Έμπειροι εθελοντές ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές/τριες προσφέρουν ατομικές συναντήσεις στις έφηβες και στους έφηβους (με την άδεια γονιών ή κηδεμόνων), σε γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας, κοινές συναντήσεις σε γονείς, ή για όλη την οικογένεια. Εάν κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση (πέραν των 6 συνεδριών) γίνεται παραπομπή σε κάποιο δημόσιο φορέα Ψυχικής Υγείας. Αντίστοιχα προσφέρονται ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής σε εκπαιδευτικούς ή και συλλόγους διδασκόντων .

Γενικότερα στόχος του Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού είναι η ενίσχυση, υποστήριξη και ομαλή σύνδεση των εφήβων, των οικογενειών και των σχολείων, τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλες κοινοτικές δομές – θεσμούς.

Βασική πεποίθηση μας είναι πως η σφαιρική (κοινοτική) οπτική, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στην στήριξη των εφήβων και του περιβάλλοντός τους ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Έτσι σε συνεργασία με τα σχολεία, δίνονται ενημερωτικές ομιλίες, οργανώνονται ομάδες γονέων και ενισχύεται κάθε προσπάθεια ανταλλαγής ιδεών που θα μπορούσε να ανακουφίσει.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα στήριξης (από εθελοντές εκπαιδευτικούς) ορισμένων μαθητών με ιδιαίτερα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, των οποίων οι γονείς κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού και κρίνεται αναγκαίο με βάση την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.

Ελάτε να συζητήσουμε!

Η συζήτηση βοηθά μικρούς και μεγάλους!

Ο Εθελοντικός Συμβουλευτικός Σταθμός είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος, μιας κοινής ευαισθησίας για προσφορά και έμπρακτης συνεργασίας ψυχολόγων/ ψυχιάτρου/ επιμελήτριας ανηλίκων/ εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών της περιοχής. Την πρωτοβουλία στήριξαν κι αγκάλιασαν από την αρχή ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ και φορείς που ασχολούνται με το παιδί και τις ανάγκες του, όπως η Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, ο Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων Εντός #Εκτός Θεσσαλονίκης.

Οι ψυχολόγοι του Εθελοντικού Συμβουλευτικού Σταθμού

Βίκυ Σαραφιανού, Μαρία Κατσαούνη

Σοφία Καλπουρτζή, Κατερίνα Νικολαίδου

Ναταλία Τερζίδου, Τερέζα Γκαούση

Κυριακή Σαούλη, Μαρία Σιδηροπούλου

Μαρία Στοiμένου, Κορίνα Κωτούλα

Βασιλική Τσιώρα, Αλεξάνδρα Παπαλαζάρου

Επιστημονική Συνεργάτης

Φανή Τριανταφύλλου, ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης: Κατερίνα Χλωροκώστα

Συνεργασία με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης

Gestalt Foundation. Εποπτεύουσα: Μαρία Φαρμάκη, ψυχολόγος

τα “Κρούσματα” Παράλληλα ο Εθελοντικός Συμβουλευτικός Σταθμός σε μια προσπάθεια δημιουργικής υποστήριξης και συμμετοχικότητας των εφήβων μέσα από την εκμάθηση μουσικής έχει δημιουργήσει τη γνωστή πια εφηβική μπάντα κρουστών, τα “Κρούσματα”. Σε αυτήν την ομάδα που νοιώθουν ότι ανήκουν, οι έφηβοι μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, μαθαίνουν την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την πειθαρχία, τον διάλογο, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα του άλλου και εκπαιδεύονται στην μη βίαιη αλλά ειρηνική συνύπαρξη με τον συμπαίκτη τους, δημιουργώντας από κοινού ένα θαυμάσιο μουσικό αποτέλεσμα που τους γεμίζει χαρά. Έτσι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της συνεργασίας και της σύνδεσης, σε αντίθεση με αυτήν της επιθετικότητας και της ρήξης.“Στα ταιριαχτά μας ενωνόμαστε, στα διαφορετικά μας σεβόμαστε“είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα “Κρούσματα” στις δημόσιες εμφανίσεις τους.Η Μπάντα τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με την Άρσις, εμπλουτίστηκε με ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες

Ομάδα υποστήριξης της εφηβικής μπάντας τα «Κρούσματα»

Μαρία Φαλακίδου, διευθ. ειδικού δημοτικού Θερμαϊκού

Μαρία Γεωργιάδου, σ. εκπαιδευτικός

Σοφία Σκουλίδη, εικαστικός / Εύη Καραιωσήφογλου, εικαστικός

Βάσω Τσιτιρίδου, σ. εκπαιδευτικός

Γιολάντα Σίσκου, θεολόγος πανεπιστημιακός

Γιώργος Τοπούζης, φωτογράφος / Χριστίνα Κριεζή, μουσικός

Χρυσούλα Αλεξανδρή, π.εκπαιδευτικός

Κων/νιά Πέτρου, επιμελήτρια ανηλίκων

Θόδωρος Ζαβαρόπουλος, π.δάσκαλος

Βαγγελη τον Μίχο – Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλ. Αγγελοχωρίου

Εποπτεύουσα: Μ.Κυριακίδου, ψυχολόγος,σύμβουλος οικογένειας

Δάσκαλοι των “ Κρουσμάτων “ οι μουσικοί :

1) Αγγελής Ζευγουλάς Ντραμς και κρουστά

2) Ευφροσύνη Καποδίστρια πιάνο

Συντονίστρια: Όλγα Χατζηδήμου, σ.επιμελήτρια ανηλίκων

Επικοινωνία:

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Τηλ. για ραντεβού: 23920 25887 / Εργάσιμες 13:30-15:00

ΔΩΡΕΑΝ όλες οι υπηρεσίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *