Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Έφυγε από τη ζωή ο Νικόλαος Παπαγεωργίου – Ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου (1930-2022), ένας μεγάλος εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης. Μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και με δωρεές τους, που ξεπέρασαν τα 30.000.000 δολάρια, αποφάσισαν να κατασκευάσουν το ομώνυμο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ικανοποιώντας μια μεγάλη ανάγκη κι ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των δυτικών συνοικιών.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου αναγκάστηκε να εργασθεί από μικρή ηλικία μαζί με τα δύο του αδέλφια Λεωνίδα και Απόστολο, αφού το 1943 οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα τους Γεώργιο Παπαγεωργίου.Σε συνεργασία με τα αδέλφια του αναδείχθηκαν σε ένα από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους παγκοσμίως στο χώρο της γούνας.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου ήταν φιλομαθής και άοκνος∙ ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο και επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Ευγενής και καλλιεργημένος άνθρωπος, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου πάντοτε βοηθούσε τους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη. Η φιλανθρωπική προσφορά και το κοινωνικό του έργο στην γενέτειρά του, την ιστορική πόλη της Σιάτιστας, ήταν πλούσια. Έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «Προφήτης Ηλίας». Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών.

Για το πολυσχιδές φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του αναγορεύθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους με μέγιστη την απονομή του οφικίου του άρχοντα Ακτουαρίου από Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τιμήθηκε επίσης από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, από πολλούς άλλους φορείς και Συλλόγους. Διετέλεσε Πρόεδρος του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Απρίλιο 2009 καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ενώ υπήρξε μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Ο Δήμος μας, που βρίσκεται στο Κέντρο των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στους εθνικούς ευεργέτες Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, που μεταξύ πολλών άλλων ευεργεσιών και φιλανθρωπικών δράσεων, κατασκεύασαν το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το οποίο σήμερα είναι η «ναυαρχίδα» του εθνικού συστήματος υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.Τιμάμε την μνήμη του Νικολάου Παπαγεωργίου.

Εκφράζουμε τα πλέον θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει
ς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *