Ειδήσεις Ελλάδα Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Τουρισμός

Διακοπές: Εξωτερικό vs Εσωτερικό – Ποια είναι η οικονομικότερη επιλογή (παραδείγματα)

Πώς ταξιδεύουν και ποιους προορισμούς επιλέγουν οι Θεσσαλονικείς – Πόσο κοστίζει μια απόδραση εντός και εκτός ελληνικών τειχών

Το καλοκαίρι μέχρι πρότινος ήταν συνδυασμένο με τη θάλασσα, τον ήλιο και προπάντων τα ελληνικά νησιά. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς, το καλοκαίρι, επιλέγουν προορισμούς εκτός Ελλάδας, για να εξερευνήσουν άλλες χώρες, με διαφορετική γεωγραφική σύνθεση από τη δική μας. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πώς πλέον το κόστος μετακίνησης και διαμονής σε κάποιο ελληνικό νησί έχει γίνει άκρως τσουχτερό, με αποτέλεσμα να επιλέγουν προορισμούς του εξωτερικού θεωρώντας πως θα κατορθώσουν να κάνουν πιο… οικονομικές διακοπές.

Αποτελούν τελικά, ή όχι μύθο οι φράσεις που τα τελευταία χρόνια ακούγονται όλο και πιο συχνά ότι δηλαδή «οι Έλληνες, λόγω υψηλού κόστους, δεν θα μπορούν να κάνουν διακοπές στα νησιά της χώρας μας» ή ότι «οι διακοπές στο εξωτερικό είναι πιο οικονομικές»;

Η Voria συνομίλησε με τουριστικούς πράκτορες και συνέλεξε πληροφορίες για τις τιμές τουριστικών πακέτων εντός και εκτός ελληνικών τειχών, καθώς και στοιχεία για μεμονωμένα ταξίδια προκειμένου μέσα από παραδείγματα να καταδείξει τι τελικά ισχύει.

Σε αυτό που συμφωνούν και υπερθεματίζουν οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι όλα ξεκινούν από το πόσο κοντά, ή όχι, ημερολογιακά, θα κλειστούν τόσο τα τουριστικά πακέτα, όσο και τα μεμονωμένα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία, με τις ημέρες των διακοπών. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερες τιμές μπορούν να επιτύχουν οι ενδιαφερόμενοι. Επίσης μεγάλη σημασία έχει ποιοι είναι οι προορισμοί που θα επιλέξουν, δηλαδή περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς. Επιπλέον σημασία μεταξύ των τουριστικων πακέτων και των μεμονωμένων ταξιδιών έχει αν στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνεται ημιδιατροφή ή όχι.

Για τα τουριστικά, δε, πακέτα συνήθως οι αεροπορικές θέσεις ή τα ακτοπλοϊκά, όταν πρόκειται για οδικές εκδρομές που έχουν μετάβαση σε νησί, κλείνονται μήνες νωρίτερα ώστε οι τιμές να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες. Είναι χαρακτηριστικό πως από πέρυσι το Νοέμβριο μεγάλη αεροπορική εταιρεία παρότρυνε τουριστικούς πράκτορες να προχωρούν σε κρατήσεις θέσεων για το φετινό καλοκαίρι ώστε να πετύχουν καλύτερες τιμές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria, ο ταμίας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Κουράκος “σε σχέση με πέρυσι τόσο για τα τουριστικά πακέτα του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 5-10%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις μεμονωμένες αυξήσεις σε ξενοδοχεία, ή στα ακτοπλοϊκά, ή στα αεροπορικά εισιτήρια. Αποτελεί μύθο πως το εξωτερικό είναι οικονομικότερο από το εσωτερικό. Φυσικά και έχει σημασία πάντα για πού και πως επιλέγουμε να ταξιδέψουμε. Ωστόσο ενδεικτικά θα αναφέρω πως τουριστικό πακέτο οκτώ ημερών στην Κρήτη, θα κοστίσει 800 ευρώ το άτομο ενώ ένα ταξίδι τεσσάρων διανυκτερεύσεων στο Παρίσι έχει κόστος περί τα 900 ευρώ».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος του τουριστικού πακέτου μπορεί να διαμορφωθεί προς τα πάνω ανάλογα με το ξενοδοχείο που θα επιλεγεί, δίνεται, συνήθως η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δυο – τριών ξενοδοχείων, από τους επίναυλους καυσίμων (στην περίπτωση του εξωτερικού το κόστος είναι υψηλότερο από ότι στις εκδρομές εσωτερικού), αλλά και από πιθανές εκδρομές που μπορεί να χρεωθούν έξτρα.

Στις περιπτώσεις των μεμονωμένων ταξιδιών σημαντικό ρόλο παίζει πέρα από το κόστος της διαμονής και η αεροπορική εταιρεία (αν είναι low cost, ή όχι που θα επιλέξει ο τουρίστας).

Ποιοι επιλέγουν τα τουριστικά πακέτα

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τουριστικά πακέτα συνήθως επιλέγουν οικογένειες με παιδιά, ενώ τα μεμονωμένα ταξίδια ζευγάρια που θέλουν οι ίδιοι να σχεδιάσουν τις μετακινήσεις, ή να επιλέξουν ποια αξιοθέατα θα επισκεφτούν.

Όσο για τους προορισμούς εσωτερικού που επιλέγουν το φετινό καλοκαίρι οι Θεσσαλονικείς τόσο μέσω τουριστικών πακέτων, όσο και μεμονωμένα η Λήμνος, η Ρόδος, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Κρήτη είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών, ενώ στο εξωτερικό η Βαρκελώνη, το Μιλάνο, η Ρώμη αλλά και η Νάπολη ως ορμητήριο για την ακτή Αμάλφι, οι Βαλτικές Χώρες αλλά και οι χώρες της Σκανδιναβίας. Όπως εξηγεί ο κ. Κουράκος, προορισμοί με περισσότερη δροσιά όπως είναι η Σκανδιναβία αρχίζουν τα τελευταία χρόνια να κερδίζουν έδαφος ενώ η πτήση για Ελσίνκι που προστέθηκε πρόσφατα καταγράφει ζήτηση.

Ενδεικτικά παραδείγματα εκδρομών

Εκδρομή έξι ημερών για την Πάρο ξεκινά από 395 ευρώ, για τη Σαντορίνη από 390 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες ημέρες για Νάξο ξεκινούν από 515 ευρώ. Εκδρομή 5 ημερών στις λίμνες της Βόρειας Ιταλίας με ορμητήριο το Μιλάνο ξεκινά από 475 ευρώ, εξαήμερη εκδρομή σε Κάπρι, Αμάλφι ξεκινά από 545 ευρώ, ενώ εκδρομή 4 ημερών στη Βαρκελώνη ξεκινά από 455. Η εξαήμερη εκδρομή Πανόραμα Ελβετίας, Αλπικό Τρένο, ξεκινά από 655 ευρώ, τετραήμερη απόδραση στις Βαλτικές χώρες ξεκινά από 650 ευρώ, ενώ στις Σκανδιναβικές πρωτεύουσες διάρκειας 9 ημερών ξεκινά από 1.500 ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα μεμονωμένων διακοπών

Τα παρακάτω μεμονωμένα παραδείγματα, αφορούν ενδεικτικές τιμές δίκλινων καταλυμάτων και πτήσεων τον Ιούλιο.

Για διακοπές στην Πάρο το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων από Θεσσαλονίκη με επιστροφή ξεκινά από 287 ευρώ ενώ το κόστος δίκλινου καταλύματος, για τον Ιούλιο ξεκινά από 100 ευρώ. Ωστόσο η τιμή ανάλογα με το κατάλυμα μπορεί να εκτιναχθεί σημαντικά.

Για διακοπές στη Σαντορίνη το κόστος των αεροπορικών ξεκινά από 139 ευρώ ενώ του καταλύματος από 125 ευρώ στα Φηρά.

Για διακοπές στα Χανιά το κόστος των αεροπορικών ξεκινά από 252 ευρώ ενώ του καταλύματος στην παλιά πόλη από 80 ευρώ.

Για διακοπές στη Βαρκελώνη το κόστος των αεροπορικών ξεκινά από 342 ευρώ με στάση στην Αθήνα, ενώ του δίκλινου δωματίου από 140 ευρώ.

Για το Παρίσι το κόστος των αεροπορικών ξεκινά από 247 ευρώ, ενώ του δίκλινου δωματίου από 160 ευρώ.

Για διακοπές στην Κοστιέρα Αμαλφιτάνα, το κόστος των αεροπορικών για τη Νάπολη, που αποτελεί το ορμητήριο για την εξερεύνηση στα παραλία της νότιας Ιταλίας αλλά και για τα νησιά Κάπρι, Ίσκια, Πρότσιντα κλπ. ξεκινά απο 165 ευρώ, το κόστος των ακτοπλοϊκών πχ για το Κάπρι ξεκινά απο 25 ευρώ, ενώ για τους προορισμούς της Ακτή Αμάλφι (Ποζιτάνο, Αμάλφι, Σορεντο κλπ θα χρειαστούν είτε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, είτε τρένο). Το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο στη Νάπολη ξεκινά για δίκλινο από 95 ευρώ, ενώ στο Κάπρι από 220 (δίκλινο ενοικιαζόμενο δωμάτιο) και στο Ποζιτάνο από 350 ευρώ.

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Με Προσωπικό Ασφαλείας Σήμερα Τα Δρομολόγια Του ΟΑΣΘ – Απεργούν Οι Εργαζόμενοι

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *