Είναι ένας αιθάλες θάμνος, πολυετής (7 – 10 χρόνια οικονομικής ζωής), που καλλιεργείτε για τα φύλλα του που έχουν αρωματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείτε τόσο στην μαγειρική όσο και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του.
Λατινική ονομασία: Rosmarinus officinalis της οικογένειας Lamiaceae
Εποχή σποράς:
Υπάρχουν οι εξής τρόποι αναπαραγωγής, με σπόρο, με παραφυάδες και με μοσχεύματα.
Κυρίως αναπαράγονται με μοσχεύματα (τμήματα βλαστού) τα βάζουμε για ριζοβολία και τα φυτεύουμε μετά από 3 μήνες. Οι σπορές σε σπορεία κάνουν περίπου 5 μήνες ώστε τα φυτά να είναι κατάλληλα για μεταφύτευση. Η περίοδο φύτευσης είναι το φθινόπωρο ή την άνοιξη μετά τις παγωνιές.
Η μεταφύτευση γίνεται με καπνικές μηχανές ή με το χέρι.
Οι αποστάσεις φύτευσης έχουν να κάνουν για το που απευθύνεται το προϊόν (νωπή αγορά ή για αιθέρια έλαια). Αποστάσεις σποράς περίπου 50 cm φυτό από φυτό εντός της γραμμής και 1,2 cm γραμμή από γραμμή.
Ανθοφορία τον Μάιο έως τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο σε νότιες περιοχές.
Ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης: Έχει ανάγκες σε ηλιοφάνεια ώστε να αποκτήσει την έντονη γεύση, δεν εμφανίζει προβλήματα με χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.
Εδαφολογικές συνθήκες: Ιδανικό pH της καλλιέργειας 6,0 έως 7,5. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη ικανοποιητικά με μία προτίμηση στα ελαφριά εδάφη. Τα χωράφια να στραγγίζουν καλά για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη.
Λίπανση: Οι ανάγκες του είναι περίπου 8 μονάδες Ν, 7 μονάδες P, 8 μονάδες K. Κάθε χρόνο χρειάζεται επιφανειακή λίπανση, προσοχή όμως στο πολύ αζωτούχο λίπασμα αλλοιώνει την γεύση.
Άρδευση: Δεν έχει μεγάλες ανάγκες από νερό για αυτό καλλιεργείτε και σε ξερικά χωράφια, αλλά αν δεν έχουμε βροχές απαραίτητο ένα πότισμα, έχουμε ταχύτερη και νέα βλάστηση.
Εχθροί: Οι κύριοι εχθροί είναι οι αλευρώσεις, αφίδες και άλλα.
Ασθένειες: Η κύρια ασθένεια είναι το ωίδιο, έχουν αναφερθεί προβλήματα από ριζοκτόνια και φουζάρια.
Συγκομιδή: Για εμπορικούς λόγους η έναρξη συγκομιδής (κόψιμο βλαστού 10 εκατοστά περίπου από το έδαφος) γίνεται όταν μεγάλο ποσοστό των φυτών του χωραφιού ανθίσουν.
Η συγκομιδή γίνεται τον Μάιο έως τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο έως Νοέμβριο.
Ξήρανση-Αποθήκευση:
Για να γίνει η ξήρανση, οι βλαστοί δένονται σε ματσάκια και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοτεινό καλά αεριζόμενο χώρο. Με μηχανικά μέσα η με το χέρι αφαιρούνται τα άνθη και τα φύλλα από το βλαστό αφού έχει γίνει η ξήρανση.
πηγή:geoponoi.gr
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις