Αγροτικά

Δεν ανοίγει το ΟΣΔΕ τώρα, μεθοδεύσεις υπαναχώρησης

Ευθύνη Σημανδράκου που δεν ανοίγει το ΟΣΔΕ τώρα, μεθοδεύσεις υπαναχώρησης.

Εκτός θέματος… και υπονομευτικά στη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με τη μεταφορά των δεδομένων στο gov.gr, δείχνει να κινείται αιφνιδίως τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλης Σημανδράκος, αρνούμενος πεισματικά το άνοιγμα της εφαρμογής για την συμπλήρωση και επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με στόχο, απ’ ότι φαίνεται, να ξαναβάλει από το παράθυρο στο παιχνίδι της τεχνικής υποστήριξης «εργολάβους» που έχουν κριθεί από την ιστορία.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα αποκαλύπτεται η παρελκυστική τακτική που ακολουθούσε εδώ και κάποιες εβδομάδες ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών,  με την παρουσία του, έστω και διαδικτυακά, στη γενική συνέλευση φορέα που ελέγχεται από ιδιωτικά συμφέροντα και τον οποίο οι προηγούμενες διοικήσεις του  ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν «φιλοδωρήσει» με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από το υστέρημα του αγροτικού κόσμου.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση την οποία θα τηρήσει και ο υπηρεσιακός υπουργός, Γιώργος Τσακίρης, κατά τη διάρκεια της μεγάλης σύσκεψης για τα θέματα του ΟΣΔΕ που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν έχει παρατηρηθεί πάντως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και ένας υπηρεσιακός υπουργός ολίγων ημερών να ανατρέψουν μια δρομολογημένη μεταρρύθμιση της αιρετής κυβέρνησης και της αντίστοιχης πολιτικής ηγεσίας, προς χάριν μάλιστα συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, εν προκειμένω αντίθετων προς το δημόσιο συμφέρον και προς το συμφέρον του αγροτικού κόσμου.

 

Ανεξάρτητα από τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθεί η διαχείριση του κοινοτικού χρήματος και όχι μόνο η υπόθεση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξει τώρα και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή η ηλεκτρονική βάση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Η δήθεν καθυστέρηση στην υπογραφή των εφαρμοστικών αποφάσεων που αφορούν στα οικολογικά συστήματα (eco schemes) δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις, αντίθετα μοιάζουν περισσότερο με προφάσεις εν αμαρτίαις, οι οποίες υποκρύπτουν άλλους σκοπούς.

Άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στην Ιταλία, με δεδομένες τις σύνθετες ανάγκες που υπαγορεύει η νέα ΚΑΠ, η διαδικασία προετοιμασίας και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έχει αρχίσει και έχει προχωρήσει, ανεξάρτητα από τα επί μέρους βήματα που δεν αφορούν στη βασική ενίσχυση αλλά τις ειδικές δράσεις (οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες κ.α.) των οποίων η επιβεβαίωση και επισήμανση (στις δηλώσεις ΟΣΔΕ) θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μετέπειτα χρόνο. Αυτό που προέχει σήμερα είναι να οριστικοποιηθεί μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ το τι καλλιεργεί ή εκτρέφει ο κάθε παραγωγός και στη συνέχεια, χωρίς την πίεση που ασκεί η λεγόμενη προκαταβολή του τσεκ, να προχωρήσει και η επικαιροποίηση του πως το κάνει, δηλαδή των στοιχείων για τις επί μέρους δράσεις.

Είναι σαφές ότι η μέχρι σήμερα  τακτική της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ την τελική ευθύνη της οποίας φέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού, όχι μόνο δεν ακολουθεί τον δρόμο του ρεαλισμού και της αποτελεσματικότητας αλλά αντίθετα κινείται στη λογική της κωλυσιεργίας και σε γραμμές πολύ διαφορετικές απ’ αυτές τις οποίες χάραξε και υπαγόρευσε η αιρετή (όχι υπηρεσιακή) ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Σημειωτέον ότι σε ότι αφορά στο ΟΣΔΕ, ο επίσημος σχεδιασμός του υπουργείου και το «χρονοδιάγραμμα Γεωργαντά», αποτυπώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 17 Μαίου 2023 την οποία η διοίκηση του Οργανισμού, αγνόησε, καθώς φαίνεται, επιδεικτικά.

Η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:       

 Αθήνα, 17 Μαΐου 2023

Έναρξη υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στο Gov.gr

Μετά την έκδοση των πρώτων βασικών αποφάσεων εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, παρουσιάσθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τίθεται σε λειτουργία στο GOV.gr, η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες έτους 2023 – ΟΣΔΕ 2023.

Πρόσβαση στην ψηφιακή εφαρμογή στο GOV.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση,  https://eae2023.opekepe.gov.gr/landing-page μπορούν να έχουν όλοι οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους κωδικούς TAXIS.

Η ψηφιακή εφαρμογή για το 2023 επιτρέπει, όπως έγινε και το 2022, οι αγρότες να μπορούν υποβάλουν μόνοι τους την Δήλωση ΟΣΔΕ χωρίς κόστος. Για τις περιπτώσεις που θα αναζητήσουν υποστήριξη για την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ και για το 2023 θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που είχαν πιστοποιηθεί το 2022. Εκτός πρόσβασης θα μείνουν τα ΚΥΔ που υπήρξαν ευρήματα ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά την σωστή λειτουργία τους.

Τον συντονισμό της υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συχνή επικοινωνία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και τις Οργανώσεις των Αγροτών- ΕΘΕΑΣ.

 Η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αρχίζει και στην χώρα μας (όπως και στις υπόλοιπες χώρε της ΕΕ) μετά από την ενσωμάτωση των μεταβολών που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ για τις άμεσες ενισχύσεις, όπως η αναδιανεμητική ενίσχυση, τις ενισχύσεις για τα οικολογικά σχήματα και οι συνδεμένες ενισχύσεις. Η τήρηση των αιρεσιμοτήτων σε συνδυασμό με τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα απαιτούν και περαιτέρω αλλαγές στην αίτηση που θα συμπληρωθούν με την έκδοση και των υπολοίπων ειδικών αποφάσεων εφαρμογής.

Μια σημαντική μεταβολή που διευκολύνει την πρώτη χρονιά εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, είναι ότι η δεν υπάρχει ρητή προθεσμία καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Όλες οι αιτήσεις των αγροτών που υποβληθούν το 2023, θα παρακολουθούνται μέσω monitoring και θα επιτρέπονται οι μεταβολές και οι διορθώσεις σφαλμάτων ή αναντιστοιχιών μέχρι πριν την πληρωμή της προκαταβολής. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις, για να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους για την πρώτη πληρωμή της προκαταβολής.

Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 θα γίνει σε δύο στάδια.

1ο Στάδιο : Από σήμερα 17.5.2023 και για 7 ημέρες δηλαδή μέχρι 24.5.2023 η ψηφιακή εφαρμογή θα είναι ανοικτή στο gov.gr για την λήψη του ατομικού προσωπικού κωδικού όλων των αγροτών που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε μόνοι τους ή με την υποστήριξη των ΚΥΔ να την υποβάλουν.

2ο Στάδιο : Από 24.5.2023 οι αγρότες μόνοι τους ή μέσω των ΚΥΔ θα μπορούν

  • είτε να τροποποιούν τα στοιχεία της προ συμπληρωμένης αίτησης ΟΣΔΕ 2023 που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει προετοιμάσει και είναι διαθέσιμη στο Gov.gr με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023 (μεταβολές). 
  • είτε να καταχωρούν εξ υπαρχής όλα τα απαραίτητα τα στοιχεία της αίτησης ΟΣΔΕ 2023 

Οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 θα παραμένουν στην αρχή πρόχειρες και θα οριστικοποιούνται και θα λαμβάνουν πρωτόκολλο όταν οι αγρότες αποφασίζουν ότι έχουν περιλάβει όλα τα στοιχεία για την λήψη άμεσων ενισχύσεων 2023, με βάση τα δικαιώματα τις επιλέξιμες εκτάσεις και τα ζώα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 θα περιέχονται στην εγκύκλιο για το ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αφορμή την παρουσίαση και την έναρξη υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε «Η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 αποτελεί ένα σημείο καμπής για τις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση των ενισχύσεων των αγροτών ύψους 2 δις ευρώ περίπου κατ’ έτος, μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου 2023-27 και την έκδοση των πρώτων αποφάσεων εφαρμογής. Η μεταφορά και η λειτουργία της όλης διαδικασίας στο gov.gr αποτελεί μια χειροπιαστή μεταρρύθμιση που παρά την αντίθεση που συνάντησε, αγκαλιάστηκε από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους γιατί συνεπάγεται την διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων και μικρότερο κόστος για τους αγρότες για την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ. Η προσπάθεια εδραιώθηκε πλέον το 2023 και στην επόμενη τετραετία η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα βαθύνει αυτή την μεταρρύθμιση στον αγροτικό τομέα για να πάψει το θέμα του ΟΣΔΕ να αποτελεί πεδίο διενέξεων συμφερόντων που με τα εμπόδια που έθεταν και θέτουν αγνοούν και ταλαιπωρούν αδικαιολόγητα τους αγρότες σε βάρος της παραγωγικής διαδικασίας».

ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Διαβάστε επίσης: Νεκρή 19χρονη Έγκυος – Περίμενε Για Ώρες Το Ασθενοφόρο

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *