Αφιέρωμα Εκκλησία Πολιτιστικά

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας. Εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας. Εορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου εκάστου έτους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Βλάσιος και η Βλασία. Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες! Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο και βοήθειά μας! Ἅγιε τοῦ Θεοῦ Βλάσιε, πρέσβευε ὑπέρ ἡμῶν!

Η μεγαλύτερη Εκκλησία της Καππαδοκίας και η δευτέρα της Ανατολίας βρισκόταν στη Μυστή ή Μιστί, στην οποία ετιμώντο οι Άγιοι Βασίλειος, Βλάσιος και Χαράλαμπος, σύμφωνα με τις τρεις καραμανλίδικες κτητορικές επιγραφές του Νάρθηκα και άνωθεν από τις τρεις Πύλες – είσοδοι προς τον κυρίως Ναό. (Βλ. Φωτογραφία, O Ιερός Ναός στη Μυστή/Μιστί/Κονακλί, Τετάρτη 3-9-1997). Λαιμὸν Βλάσιος ἐκκοπεὶς διὰ ξίφους, Ἀλγοῦσι λαιμοῖς ῥευμάτων εἴργει βλάβας. Ἑνδεκάτῃ Βλασίου τάμεν αὐχένα χαλκὸς ἀτειρής.

Βιογραφία: Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς. Εκτός από την ιατρική βοήθεια χορηγούσε δωρεάν στους ασθενείς τα φάρμακα και τους έδινε τα έξοδα νοσηλείας τους. Η φιλανθρωπική δραστηριότητα εκαλλιεργείτο στην ψυχή του από την αγάπη προς τον Θεό και τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Η Εκκλησία τον δέχθηκε στις τάξεις του ιερού κλήρου και τον εξέλεξε Επίσκοπο Σεβαστείας. Επί της βασιλείας του Λικινίου, ο έπαρχος Αγρικόλας τον συνέλαβε και τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια. Οι στρατιώτες, αφού τον μαστίγωσαν ανηλεώς με ραβδιά, τον κρέμασαν από ξύλο και στην συνέχεια τον οδήγησαν δεμένο στην φυλακή. Έπειτα τον έριξαν στο βυθό μιας λίμνης. Όμως ο Άγιος, μετά την θαυματουργική του επέμβαση του Θεού, διασώθηκε.

Εξοργισθέντες τότε οι εχθροί της πίστεως τον αποκεφάλισαν το 316 μ.Χ.. Έτσι, ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος έλαβε από τον Κύριο της δόξας το στέφανο του μαρτυρίου. Η Σύναξή του ετελείτο στο Μαρτύριό του, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Μαρτύριο του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα) Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον. Φερωνύμως βλαστήσας, ὡς δένδρον εὔκαρπον, ἱεράρχα Κυρίου Βλάσιε ἔνδοξε, μαρτυρίου τοὺς καρποὺς κόσμῳ προήγαγες καὶ θαυμάτων δωρεάς ἀναβλύζεις δαψιλῶς, ὡς θεῖος ἱερομάρτυς τοῖς καταφεύγουσι πάτερ τῇ ἀντιλήψει τῆς πρεσβείας σου.

πηγή: ‘Εναρξη Διδασκαλίας Εκμάθησης Μυστιώτικου Ιδιώματος Αχανάης Παπά Νικόλα

διαβάστε επίσης: Συνάντηση Δημάρχων: Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου Και Πυλαίας-Χορτιάτη

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *