Ειδήσεις Ελλάδα Νομός Θεσσαλονίκης

Υπερχρεωμένα τα νοικοκυριά – Μόλις για 19 μέρες επαρκεί ο μισθός

Μόνιμη «θηλιά» ακρίβεια και λογαριασμοί – Αποκαλυπτική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, πόσο επιδεινώθηκε η οικονομική κατάσταση το 2023

Τον Γολγοθά που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας και των λογαριασμών που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» σε κλοιό ληξιπρόθεσμων οφειλών, έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Γενική Συνοσμοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), όπου αποτυπώνεται το οικονομικό κλίμα του 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόλις για 19 ημέρες για 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%), την ώρα που περισσότεροι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ 7 στα 10 νοικοκυριά (72,7%) δήλωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα τα επηρέασαν περισσότερο σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για άλλες ανάγκες.

Το 2023 η έρευνα αποτυπώνει πως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε, ενώ και οι προσδοκίες για το μέλλον έχουν αρνητικό πρόσημο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (53,7%) εκτιμά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε.

Μείωση αγοραστικής δύναμης

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια προκαλεί μείωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος των νοικοκυριών, με τη ΓΣΕΒΕΕ να επισημαίνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας για το 2023 είναι τα δυσμενέστερα που έχουν καταγραφεί σε έρευνα εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, 6 στα 10 νοικοκυριά (60,7%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλον το μήνα. Επαρκεί μεσοσταθμικά για 19 ημέρες.

Σε ανηφόρα οι επαγγελματίες

Αξίζει να σημειωθεί πως το 42,8% των νοικοκυριών με κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα/κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ετήσιο εισόδημα έως 18.000 €. Με δεδομένο τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών/ατομικών επιχειρήσεων φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών που έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τα έσοδα/κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθεί για εισοδήματα που δεν έχει, κάτι που όπως είναι επόμενο θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημά του. Μάλιστα, για το 58,3% αυτών των νοικοκυριών τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματος.

Παράλληλα, το 32,9% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2023, έναντι 15,3% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 51,4% που δήλωσε ότι παρέμεινε το ίδιο.

Επιπλέον, σταθερά υψηλό και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι το ποσοστό των νοικοκυριών που φαίνεται ότι διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (15%).

«Βουνό» τα χρέη

Επίσης, προβληματική είναι η κατάσταση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) και τις τράπεζες. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχουν αυξηθεί τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες σε σχέση με το 2022.

Συγκεκριμένα, πάνω από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,7%) δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Περίπου 1 στα 10 νοικοκυριά (9,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια ή/και κάρτες, ενώ από τα νοικοκυριά που έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο το 30% είτε καταβάλλει τις δόσεις συχνά με καθυστέρηση (20%), είτε έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες (10%).

Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Οι αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής είναι εκείνες που έχουν επηρεάσει περισσότερο την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, πάνω από 7 στα 10 νοικοκυριά (72,7%) δήλωσαν ότι οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα τα επηρέασαν περισσότερο σε βαθμό να αναγκαστούν να μειώσουν δαπάνες για άλλες ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, οκτώ στους 10 λένε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή. Η συντριπτική πλειονότητα (80,6%) αξιολόγησε τα μέτρα της κυβέρνησης ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή. Ιδιαίτερη, μάλιστα, βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο πεδίο του ελέγχου των τιμών, καθώς με βάση τα ευρήματα της έρευνας, μετά την αύξηση των μισθών και συντάξεων αποτελεί για πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά το καταλληλότερο μέτρο για τον περιορισμό των ανατιμήσεων.

Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ακρίβειας το 66,6% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, το 51,3% τον έλεγχο των τιμών/αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και το 47,2% την μείωση των φόρων και τελών.

Δώρα Καναβιτσά:
Εκτός από επαγγελματίες είμαστε και καταναλωτές. Καθημερινά βιώνουμε τα προβλήματα τα οποία επισημαίνει μία ακόμη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που αποτελεί «καμπανάκι» για την πολιτεία, προκειμένου να εισακούσει τα δίκαια αιτήματά μας

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ζήτησε την άποψη ΟΕΒΕΜ και Εργατικού Κέντρου Βόλου αναφορικά με τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Εκτός από επαγγελματίες είμαστε και καταναλωτές. Καθημερινά βιώνουμε τα προβλήματα τα οποία επισημαίνει μία ακόμη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που αποτελεί «καμπανάκι» για την πολιτεία, προκειμένου να εισακούσει τα δίκαια αιτήματά μας», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δώρα Καναβιτσά. «Η ακρίβεια για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται ουσιαστικά μέτρα στήριξης τόσο των ευάλωτων νοικοκυριών όσο και του συνόλου της κοινωνίας, με μείωση των συντελεστών ή και μηδενισμό του ΦΠΑ για τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και μείωση του Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Είναι μέτρα που τα ζητάμε εδώ και δύο χρόνια», υπενθύμισε επίσης η πρόεδρος.

Θανάσης Παπαδημόπουλος:
Είναι φανερό ότι αν δεν υπάρξουν δραστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ουσιαστική ενίσχυση των αποδοχών, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης

«Είναι φανερό ότι αν δεν υπάρξουν δραστικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ουσιαστική ενίσχυση των αποδοχών, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης» επισήμανε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος. «Η αναγκαιότητα για αυξήσεις των μισθών και επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και γενικότερα του μηχανισμού που τις συνοδεύει είναι μονόδρομος και η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιληφθεί. Αλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής οι μισθωτοί δε διαθέτουν», κατέληξε ο πρόεδρος.

πηγή: https://www.taxydromos.gr/

διαβάστε επίσης: Καλή Χρονιά Από Την Ομάδα Του “ΣυνΔΗΜΟΤΗ” Υγεία Και Χαρά Για Όλους!…

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *