«Τα μεγάλα επίδικα για Ευρώπη και Ελλάδα παραμένουν: η αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, οι ανισότητες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, το έλλειμμα «ανθεκτικότητας», η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κυκλικότητας και της κλιματικής ουδετερότητας στο σύνολο των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Η απαίτηση για μια «κλιματικά ουδέτερη, πράσινη, δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη» πρέπει να είναι κεντρικό στοιχείο των επερχόμενων ευρωεκλογών. Εδώ οι πολιτικές διαφέρουν. Η κυρίαρχη ευρω-ομάδα του ΕΛΚ και η ΝΔ, παρά τις δηλώσεις, προωθούν πολιτικές που δημιουργούν νέα προβλήματα και ανισότητες, ολιγοπωλιακές εξυπηρετήσεις και υπερκέρδη λίγων. Στη χώρα μας το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη φιλοτεχνήθηκε «επιτελικά». Μετά από 5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, η περιβαλλοντική και η κλιματική πολιτική εξελίχθηκαν σε προβληματικούς τομείς πολιτικής», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε την ανάγκη «να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Απαιτείται πολιτική βούληση και μία νέα κοινωνική συμφωνία. Για βαθιές μεταρρυθμίσεις που να στηρίξουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σε μια νέα κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή οικονομία. Απαραίτητες προϋποθέσεις η επιστήμη, η διαφάνεια, ο διάλογος και οι συμμετοχικές διαδικασίες. Δηλαδή πολιτικές υπερβάσεις και ανατροπές, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος».
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε: Η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος -και άρα του πλανήτη και της ζωής. Το περιβάλλον και η κλιματική κρίση έχουν εισαχθεί στις πρώτες πολιτικές προτεραιότητες παγκοσμίως. Όμως βιώνουμε μία παγκόσμια διπλή κρίση κλίματος και οικοσυστημάτων. Όπως προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες «η κλιματική κρίση παραμένει η πρόκληση που καθορίζει την εποχή μας».
Στην Ευρώπη η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» του 2019 αποτέλεσε ορόσημο, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες πρωταγωνίστησαν στη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Όμως, πάμε προς τα πίσω: Oι επενδύσεις σε ορυκτό αέριο και πυρηνική ενέργεια θεωρήθηκαν υπό όρους βιώσιμες, οι στόχοι για την προστασία της φύσης υποβαθμίζονται και πολλά εμπόδια αντιμετωπίζει ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης.
Τα μεγάλα επίδικα για Ευρώπη και Ελλάδα παραμένουν: η αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, οι ανισότητες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, το έλλειμμα «ανθεκτικότητας», η καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κυκλικότητας και της κλιματικής ουδετερότητας στο σύνολο των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών. Η απαίτηση για μια «κλιματικά ουδέτερη, πράσινη, δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη» πρέπει να είναι κεντρικό στοιχείο των επερχόμενων ευρωεκλογών. Εδώ οι πολιτικές διαφέρουν. Η κυρίαρχη ευρω-ομάδα του ΕΛΚ και η ΝΔ, παρά τις δηλώσεις, προωθούν πολιτικές που δημιουργούν νέα προβλήματα και ανισότητες, ολιγοπωλιακές εξυπηρετήσεις και υπερκέρδη λίγων.
Στη χώρα μας το πράσινο προσωπείο του κυρίου Μητσοτάκη φιλοτεχνήθηκε «επιτελικά». Μετά από 5 χρόνια κυβέρνησης ΝΔ, η περιβαλλοντική και η κλιματική πολιτική εξελίχθηκαν σε προβληματικούς τομείς πολιτικής. Η χώρα συλλέγει καταδίκες από την Ε.Ε., όπως για αέρια ρύπανση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για την ελλιπή προστασία της φύσης, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και την κατάργηση των Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών.
Παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουμε και για τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και των Κινδύνων Πλημμύρας, με τραγικές συνέπειες στη Θεσσαλία. Αντί να θωρακιστεί η χώρα με έργα και εργαλεία πρόληψης, μεθοδεύεται ξανά η εκτροπή του Αχελώου!
Στη δασική πολιτική, βραχυκύκλωσαν οι δασικοί χάρτες, πάγωσε η κυρωμένη πολιτική πρόληψης πυρκαγιών και ζούμε με τον κίνδυνο των μεγαπυρκαγιών, που πέρυσι κατέστρεψαν και την προστατευόμενη περιοχή της Δαδιάς.
Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν υπάρχει Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ούτε ηλεκτρικός χώρος και καταλήξαμε να πετάμε πράσινη ενέργεια «στη θάλασσα» διότι δεν έχουμε αποθήκευση. Στα απορρίμματα προωθείται η καύση απορριμμάτων, αφαιρούνται αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση, κανένας περιφερειακός σχεδιασμός δεν ολοκληρώθηκε εδώ και 5 χρόνια, η ανακύκλωση λιμνάζει, χωρίς εξοπλισμό, ενώ η ΕΕ ερευνά σκάνδαλο στις χρηματοδοτήσεις.
Σε μείζον πρόβλημα της επόμενης ημέρας εξελίσσεται ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός, δηλαδή η οργάνωση των χρήσεων γης και του νέου παραγωγικού μοντέλου, που έχουν βαλτώσει. Ενώ επιβιώνουν τα αυθαίρετα (ακόμα και στον αιγιαλό και σε ευαίσθητες περιοχές) και νομοθετήθηκαν παραθυράκια για την αύξηση του ύψους δόμησης στις πόλεις.
Η κλιματική κρίση αποτέλεσε μια βολική δικαιολογία της κυβέρνησης. Αλλά τα προβλήματα ανθεκτικότητας σε ακραία φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Απαιτείται πολιτική βούληση και μία νέα κοινωνική συμφωνία. Για βαθιές μεταρρυθμίσεις που να στηρίξουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, σε μια νέα κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και ψηφιακή οικονομία. Απαραίτητες προϋποθέσεις η επιστήμη, η διαφάνεια, ο διάλογος και οι συμμετοχικές διαδικασίες. Δηλαδή πολιτικές υπερβάσεις και ανατροπές, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος.
Διαβάστε επίσης: ΠΚΜ: Εργασίες κοπής πρασίνου στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest