Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», με ερώτησή του στην Επιτροπή, αναφέρεται στο ζήτημα της επανένταξης των αστέγων της Θεσσαλονίκης.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των μακροχρόνια αστέγων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ανθρώπων. Επιπλέον, υπάρχει κι ένας σημαντικός αριθμός Θεσσαλονικέων που ζει σε επισφαλείς συνθήκες. Δυστυχώς, με τα υπάρχοντα κονδύλια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δικτύων να διανέμονται σε πολίτες τρίτων χωρών, η υποστήριξη στους πολίτες της Θεσσαλονίκης που ζουν υπό τον φόβο της φτώχειας είναι ασυντόνιστη και, συνεπώς, αναποτελεσματική.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος και η Ελληνική Λύση, θέτοντας την επανένταξη των άστεγων και αδύναμων Θεσσαλονικέων στο επίκεντρο, απευθύνεται στην Επιτροπή, αναζητώντας τρόπους αποτελεσματικότερης χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την εξασφάλιση των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία για τις βέλτιστες και αποτελεσματικότερες πρακτικές που η Θεσσαλονίκη μπορεί να εφαρμόσει.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Emmanouil Fragkos (ECR)
Θέμα: Επανένταξη των Θεσσαλονικέων αστέγων
Το άρθρο 2 ΣΛΕΕ, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων, θεμελιώδης είναι η στέγαση. Οι άστεγοι στην ΕΕ υπολογίζονται τουλάχιστον στις 700.000, με τον αριθμό να έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος, ως αποτέλεσμα της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. λόγω πληθωρισμού.
Ενδεικτικά στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των μακροχρόνια αστέγων Θεσσαλονικέων αναφέρεται σε 100-200 ανθρώπους.
Επιπλέον, ένας αριθμός Θεσσαλονικέων ζει σε επισφαλείς συνθήκες, πχ υπό την απειλή έξωσης, ή σε καταλύματα που δεν είναι κατάλληλα, πχ λόγω έλλειψης θέρμανσης. Οι «Δομές Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης» και συγκεκριμένα το υπνωτήριο Θεσσαλονίκης, που δημιουργήθηκε αξιοποιώντας τον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας–ΕΚΤ, αναφέρει περίπου 2000 ωφελούμενους.
Συνήθως, οι άστεγοι χαρακτηρίζονται από χαμηλά τυπικά προσόντα και αυτοεκτίμηση, που αποτελούν τροχοπέδη στην κοινωνική τους (επαν)ένταξη. Δίκτυα, όπως το FEANTSA και το EUROCITIES, όπου συμμετέχει η Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνουν βιώσιμες λύσεις για την επανένταξη των αστέγων.
Η επικεντρωμένη υποστήριξη στους Έλληνες που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα, αντί του διασκορπισμού των κονδυλίων σε πολίτες τρίτων χωρών.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Η πρόληψη της αστεγίας προτιμάται από την θεραπεία. Με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη χρήση των κονδυλίων του ΕΚΤ και του ΕΤΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την εργασιακή/οικονομική εξασφάλιση των πιο αδυνάμων;
2) Διατίθενται χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε η Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει τις προτεινόμενες καλές πρακτικές;
διαβάστε επίσης: https://syndimotis.com/emmanoyil-fragkos-imera-mnimis-gia-ta/
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:
✅ στο Google News ➡ https://bit.ly/3sDaadm
✅ στο Facebook ➡ https://bit.ly/3Jrx5Pk
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις