Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγχιάλου Θεσσαλονίκης, Φώτης Παπαδόπουλος δίνει συνέντευξη στον ΣυνΔΗΜΟΤΗ, πως ξεκίνησε ως θεσμός η Γιορτή Κρασιού από το 1955.
“Καταρχήν το χωριό είναι προσφυγικό από τη βόρεια Θράκη από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου και όταν έγινε το ολοκαύτωμα το 1906, οι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα και έφτιαξαν την Αγχίαλο Βόλου και την Αγχίαλο εδώ στη Μακεδονία. Η Αγχίαλος η δικιά μας φτιάχτηκε το 1924 έφεραν από εκεί την τέχνη της αμπελουργίας γιατί υπήρχε πολύ έντονη σε συνδυασμό με τη θάλασσα και το πώς ήταν εκεί το κλίμα, ήταν πολύ έντονα ανεπτυγμένη η αμπελουργία. Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι πρόσφυγες όταν ήρθαν ήταν να πάνε να φυτέψουν τα αμπέλια. Η Μακεδονία τότε βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του ότι τα αμπέλια είχαν χτυπηθεί από τη φυλλοξέρα. Ήταν μία ασθένεια των αμπελιών, όλοι οι αμπελώνες στην Μακεδονία ήταν κατεστραμμένοι.
Οι Αγχιαλίτες όταν ήρθαν εδώ στη Μακεδονία έφεραν μαζί τους την τέχνη του εμβολιασμού, όπου εμβόλιαζαν το άγριο υποκείμενο με ήρεμο αμπέλι και με αυτή τη μέθοδο ήταν πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτή η ασθένεια. Οπότε τα αμπέλια που υπήρχαν εδώ ευδοκίμησαν αμέσως. Το 1930 είχαμε το πρώτο τρύγο στο χωριό όπου οι άνθρωποι επιτέλους μετά από τόσα χρόνια προσφυγιάς καρπώθηκαν τον αγώνα τους. Περνώντας τα χρόνια ήθελαν να προωθήσουν πάρα πολύ αυτό το προϊόν που είχανε και επειδή ήταν ένα προϊόν που εκείνα τα χρόνια έχει υπεραξία δηλαδή αν σκεφτείς ότι μια οκά κρασί εκείνα τα χρόνια έκανε μία χρυσή λίρα, είχανε τόση αξία.
Ήθελαν να το αναπτύξουν τόσο πολύ οπότε σε συνεργασία με μία εταιρεία “περιηγητική” λεγόταν τους πρότειναν να φτιάξουν μία γιορτή κρασιού με κάποιες προδιαγραφές και οι άνθρωποι ξεκίνησαν. Την πρώτη χρονιά η εκδήλωση έγινε μαζί με την “περιηγητική” δηλαδή έχουμε αρχεία που δείχνουν τον τρόπο που σχεδιάστηκε όλη η εκδήλωση για να γίνει. Αυτό το έκαναν σε συνδυασμό με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σαν παράλληλη δράση, ώστε οι επισκέπτες που θα επισκέπτονταν την πόλη να έχουν και κάπου αλλού να πάνε έτσι ώστε να δουν τα κρασιά. Οι παραγωγοί του χωριού έχουν βραβεύσεις από τα κρασιά τους που πήγαιναν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για γευσιγνωσίες και άλλα χαρακτηριστικά.
Το 1955 ξεκινάει η γιορτή κρασιού εκ προεδρίας Αποστόλου Κάπρη, ήταν πρόεδρος τότε στο χωριό, μετέπειτα όλη εκδήλωση ήταν κοινοτική επιχείρηση. Γιατί έγινε γιορτή κρασιού τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν ένα τρικ εκείνης της εποχής των παραγώγων τα κρασιά που έκαναν οι παραγωγοί ήταν πλωρα, δηλαδή φρέσκα, δεν έχουμε τα κρασιά παλαίωσης όπως έχουμε σε άλλες περιοχές στο τέλος της χρονιάς. Έπρεπε να ξοδευτεί το απόθεμα που είχε μείνει, ότι δεν πουλούσαν, οπότε να το πετούσαν ή να χαλούσε, το περνάνε και το δίνανε δωρεάν στον κόσμο και γινότανε η γιορτή κρασιού και εξασφάλιζαν την ποιότητα και ξόδευαν τα αποθέματα που είχαν για την καινούργια αμπελουργική χρονιά που ερχότανε και διαφήμισαν το προϊόν τους με αυτό τον τρόπο στη γιορτή του κρασιού.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής κρασιού όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν πολλά γνωστά ονόματα της εκάστοτε εποχής όπως σου Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο Ξανθόπουλος και άλλοι πολλοί. Ο Ρέμος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, φέτος θα είναι η Ελένη Βιτάλη μετά από πολλά χρόνια θα την ξαναδούμε και κάπως έτσι εξελίχθηκε όλη η γιορτή κρασιού.
Τα τελευταία χρόνια η γιορτή κρασιού διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Αγχιάλου Θεσσαλονίκης και είναι θεσμός από το 1955 μαζί με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σας περιμένουμε όλους κοντά μας για να περάσουμε ένα πολύ όμορφο τριήμερο.”
Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ στο Google News, στο Facebook, στο Instagram, στο Twitter, στο Pinterest και στο Youtube
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις