Αστυνομικά

Η ΕΛ.ΑΣ. καιροφυλακτεί για κρυμμένα «πολεμοφόδια» ενόψει της επετείου της 17 Νοέμβρη

Η Αστυνομία προχώρησε στην επικαιροποίηση του σχεδίου που θα εφαρμοστεί φέτος, ενώ κρίθηκε ότι οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στο δρόμο θα πρέπει να είναι περισσότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι μεγαλύτερη φέτος, λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων για τον Covid-19.

Οι αντιδράσεις για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά και για την κατασκευή του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων προβληματίζουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που «βλέπουν» ηλεκτρισμένο κλίμα ενόψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη.

Έμφαση θα δοθεί στους προληπτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό κρυμμένων «πολεμοφοδίων». Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης υπηρεσιών όπως η Κρατική Ασφάλεια, προκειμένου να αποτραπούν καταδρομικές επιθέσεις με μολότοφ.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε το πρωί της Τρίτης έφοδος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο κοντά στην πλατεία Εξαρχείων. Η Κρατική Ασφάλεια είχε πληροφορίες ότι εκεί μπορεί να βρίσκονται υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «πολεμοφόδια» την 17η Νοεμβρίου. Αστυνομικοί έκαναν έρευνα και βρήκαν 100 άδεια μπουκάλια, πέτρες και οικοδομικά υλικά. Ανάλογες έρευνες δεν αποκλείεται να γίνουν σήμερα Τετάρτη.

Την Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, το κέντρο της Αθήνας θα θυμίζει «φρούριο».

Ενδεικτικό είναι ότι έχει ζητηθεί από τους επιτελείς να διατεθούν από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες συνολικά 5.682 αστυνομικοί.

Στα Εξάρχεια θα βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ, ομάδα Δράση, ΟΠΚΕ, οι οποίες θα τοποθετηθούν περιμετρικά του Πολυτεχνείου για να επέμβουν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Μάλιστα, θα υπάρχουν κλιμάκια αστυνομικών που θα προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους υπόπτων πριν την έναρξη της πορείας. Σε εγρήγορση θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών, όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται οι «Αίαντες», τα υδροφόρα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία θα επέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων με ρίψη νερού. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν drones που θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι το σχέδιο για τα μέτρα ασφαλείας θα είναι παρόμοιο με πέρυσι, ωστόσο, η διαφορά θα είναι ότι φέτος θα υπάρξει ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία, προκειμένου να μην σημειωθούν επεισόδια.

Το σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπει απομόνωση των κουκουλοφόρων (εάν αυτοί κάνουν την εμφάνισή τους) κατά τη διάρκεια της πορείας για να μην τους δοθεί «χώρος» να δράσουν. Δύσκολο κομμάτι, ωστόσο, είναι αυτό που αφορά στο τι θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πορείας στην περιοχή των Εξαρχείων. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι –όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- μπορεί οι μολότοφ να παρασκευαστούν και να κρυφτούν σε διάφορα σημεία πριν από την έναρξη της πορείας για να χρησιμοποιηθούν κατά τις βραδινές ώρες.

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν, επίσης, αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό το φόβο επιθέσεων σε βάρος τους. Στον αττικό ουρανό θα πετά και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. που θα δίνει – όπως κάθε χρόνο- ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΗΓΗ:newsbomb.gr

Ακολουθήστε το ΣυνΔΗΜΟΤΗ:

✅ στο Google News ➡

✅ στο Facebook ➡

✅ στο Instagram ➡

✅ στο twitter ➡

✅ στο pinterest ➡

✅ στο Youtube ➡

και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *